El 1983, és a dir, fa 38 anys, el CAPS era la continuació del GAPS (dins del Col·legi de Metges de 1976 a 1982, fa 45 anys), amb la mateixa gent i els mateixos valors, i sempre amb els objectius d’obrir fronteres, de dedicar-se a l’anàlisi, propostes, informació, assessorament i educació en problemes importants i emergents encara no tractats des del Sistema Sanitari establert: en la formació en salut pública (s’havia d’anar a Madrid a la Escuela Nacional de Salut), en la gestió del sistema i centres sanitaris, en temes de danys per la salut de condicions ambientals, de model de sanitat (defensant un Servei Nacional de salut enfront de la Seguretat social establerta), temes de salut diferencial per gènere i altres determinants de la salut. Sempre obrint noves fronteres.
Del 1979 al 1981, dos comitès d’expertes sobre Atenció Primària, amb dos llibres publicats sobre el seu treball (El metge de capçalera en un nou sistema sanitari i El Centre de salut integral), i entre 1984 i 1988 tres comitès més amb tres llibres més publicats (L’accident nuclear de Palomares, sobre treballar in situ sobre el terreny contaminant, Les radiacions ionitzants i la salut i El medi ambient i la Salut.
En formació de professionals, el CAPS ha sigut precursor a Catalunya de vàries sessions de seminaris: “Educació sanitària a les escoles” (per mestres), “Introducció a la Salut Pública” (amb vàries edicions), “Seminari sobre Medi Ambient i Salut”. I també ha ofert diversos cursos, amb vàries edicions d’un curs de 220 hores sobre “Salut de la Comunitat”. També s’han editat Quaderns CAPS sobre temes monogràfics i variats, avui editats fins a 35 números (vegeu el web del CAPS).
Una altra etapa, noves fronteres. El programa “Dones, Salut i Qualitat de Vida”: a partir de la realització a Barcelona del “1r Congrés Internacional de Dones, Salut i Qualitat de Vida”, organitzat pel CAPS i liderat per Carme Valls, el 1996, fa ja 25 anys, es crea el Programa sobre Salut i Gènere. La Xarxa de Dones per la Salut hi apareix ja al primer número de la revista ‘Mujeres y Salud’ el 1997, que fins al moment ha tingut 49 números.
Aquesta activitat, ampliant-se i modificant-se en el temps, ha comportat consolidar en els darrers anys les línies d’acció actuals fins ara: Dones i Salut, Medi ambient i Salut i Polítiques de Salut.
Què és avui el CAPS? L’Acta fundacional del juliol de 1983 diu així:
El Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) és una associació científica i sense ànim de lucre. El seu objectiu és contribuir, a través de l’anàlisi pluridisciplinària de la sanitat, a l’intercanvi d’idees, a la reflexió i a la recerca en totes les qüestions que afectin la salut.
Els fundadors del CAPS concebem la persona com una unitat biològica, psicològica i social indissociable. Creiem que la salut és influïda directament per les condicions de vida i de treball, i que, en conseqüència, l’estratificació de la societat incideix en les expectatives de salut i també de malaltia. Considerem que la llibertat i la tolerància són condicions bàsiques per al desenvolupament de la salut. Entenem que la qualitat de l’atenció primària és fonamental per a l’eficiència dels serveis sanitaris
El CAPS vol ser pels sanitaris i, especialment, per als joves graduats, una eina i un estímul per a l’estudi de les metodologies d’anàlisi sanitària, i un nucli que faci possible la cristal·lització d’equips pluridisciplinaris de recerca. El CAPS vol oferir-se als sanitaris de Catalunya i d’arreu d’Espanya com a centre de trobada i de debat, i vol promoure així mateix contactes amb els col·lectius d’altres països que treballin amb un esperit semblant.
Com que considerem determinant la participació dels ciutadans en la definició dels objectius i de les prioritats sanitàries, el CAPS es proposa, a més, oferir a la comunitat la informació i els instruments al seu abast que puguin ajudar-la a ser protagonista de la mateixa salut. El Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris resta obert a tothom qui s’identifiqui amb aquestes idees i vulguin treballar-hi amb rigor.
Avui, el març del 2021, han passat 38 anys d’aquesta declaració fundacional. La demografia ha canviat, augmentant molt l’esperança de vida en els països desenvolupats. Les causes d’emmalaltir i de mort també han variat, així com els coneixements i tecnologies. Les persones han canviat, els valors de la societat també han canviat i han aparegut, o s’han fet més evidents, nous riscos i nous problemes per la salut humana i la salut del planeta.
El CAPS sempre ha tingut l’objectiu d’obrir fronteres, posar en prioritat nous problemes de la salut, analitzar-los i fer propostes per fer-hi front. Avui ens proposem, en una nova etapa, prioritzar el nostre treball en els determinants socials de la salut:
- Qualitat del medi ambient, emergència climàtica, producció d’aliments i alimentació saludables.
- Diferències i desigualtats de gènere en salut.
- Model, organització i gestió dels Sistemes Públics de Salut, prioritzant la Salut pública, l’Atenció Primària i Comunitària i les Cures, com el model més eficient i just per la salut la ciutadania.
2 comentaris
Hola, yo tengo 41 años y he hecho el proceso de gestación subrogada con mis óvulos hace 2 años . Soy la madre más feliz del mundo! En España es complicado con la maternidad subrogada ..tuve que ir a La clínica de Ucrania, Feskov para hacerlo ahí, pero gracias a los doctores y abogados que llevaban todo el proceso. Y no tuve ningunas problemas para regresar a España con mi hija.
Hola, estás hablando de este centro https://maternidad-subrogada-centro.es?