L’exministre de Sanitat, que va ser candidat del partit socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, reconeix que, si es pogués tornar a enrere, hagués començat abans a prendre mesures enfront la pandèmia. «En aquell moment, teníem la informació que teníem. Hem après molt i hem comès errors, tot i que Espanya va ser dels països que va decretar abans l’Estat d’alarma pel nombre de casos i de defuncions», afirma Illa en una entrevista al Catalunya Plural. El que fou candidat del PSC assenyala que la pandèmia ha sigut una «sacsejada per tothom, una cura d’humilitat, sobretot per les societat occidentals».
Illa sosté que durant els darrers anys hi ha hagut una davallada de recursos públics que han repercutit en el deteriorament de les polítiques públiques, especialment en la sanitat. Creu, però, que la pandèmia ha servit per posar de manifest diverses problemàtiques. «M’estimo més agafar-ho per la part positiva: això ha estat una sacsejada, i ha posat sobre la taula que els professionals han d’estar ben atesos», destaca Illa.
«La immensa majoria de professionals sanitaris no estan principalment moguts per una pulsió pecuniària, sinó que tenen una veritable vocació de servei. Fins fa relativament poc, els sanitaris no estaven considerats com els ‘herois’ de la nostra societat. Ara hem vist el paper fonamental que hi juguen, i considero que ha d’haver-hi un increment de recursos destinats al sector», sosté Illa.
Respecte a la vacuna contra la Covid i el paper de les indústries farmacèutiques, Illa considera que hi ha hagut una plantejament comú entre la indústria i els decisors públics. «S’han avançat recursos públics a l’hora de finançar projectes d’investigació conjuntament amb empreses privades sota control públic. L’important és que tots aquest recursos que s’han abocat han sigut per tenir una vacuna l’abans possible i perquè aquesta vacuna pugui estar en disposició de tota la població», afirma Illa. De fet, recorda, Europa ha finançat «moltes més dosis de les que necessita per la seva població amb l’ànim que puguin arribar a d’altres indrets.» Remarca, però, que cal ser molt exigent respecte les empreses privades. «Quan es detecta que -si fos el cas- alguna empresa prima l’interès crematístic per damunt de l’interès públic, s’ha d’actuar amb contundència», emfatitza l’exministre de Sanitat.
Respecte la suspensió de la distribució d’AstraZeneca per menors de 60 anys, tenint en compte que els efectes secundaris registrats – en aquest cas, trombosis- representen molts pocs casos respecte la totalitat de les vacunes distribuïdes, Illa es limita a afirmar que cal fer cas al que diguin els experts. «És cert – i jo no amago el cap sota l’ala – que quan jo era Ministre de Sanitat les decisions les prenia jo. Però aquí ha de ser el què diguin els experts. I qui són els experts? L’Agència Europa de Medicaments, l’Agència Espanyola de Productes Sanitaris i també a Espanya hi ha una ponència d’experts de totes les comunitats autònomes. Efectivament, són decisions difícils de prendre, però jo no m’apartaré una coma del què ens han recomanat», exposa Illa. El ara president del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar al Parlament de Catalunya remarca també que és tracta de processos dinàmics. «Es van incorporant noves dades i, per tant, pot ser que d’aquí una setmana s’hagin de reavaluar els protocols. Són situacions que tenen una complexitat, no són blanc o negre», conclou Illa.