Salut ha posat en marxa els primers punts de vacunació mòbils per fer més accessible l’administració de la vacuna contra la Covid. Es tracta d’autobusos o camions que se situaran en diversos espais del territori i que aniran adreçats a persones majors de 40 anys i a col·lectius amb difícil accés a la vacuna. En aquests espais mòbils, on s’hi administrarà la vacuna monodosi de Janssen, no caldrà demanar cita per vacunar-se. En concret, la iniciativa s’ha engegat avui, 7 de juliol, a punts concrets de tres zones: Barcelona ciutat, la regió metropolitana nord i Terres de l’Ebre.
En el cas de Barcelona, s’ha instal·lat un camió-caravana de la companyia automobilística SEAT a l’Arc de Triomf. Segons va explicar el Conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en l’acte de presentació del projecte, “l’objectiu de l’estratègia és accelerar la vacunació des d’una vessant molt més comunitària, entre la població dels barris on s’hi instal·lin, oberta a persones majors de 40 anys i, especialment, a persones en situació de vulnerabilitat que tinguin dificultats –idiomàtiques o de bretxa digital, per exemple- per accedir als punts existents habituals”. A més, segons va indicar el conseller, servirà per incentivar i facilitar la vacunació a punts concrets del territori on calgui augmentar els índexs de cobertura.
Per la seva banda, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va afegir que, a banda de tenir CAP, hospitals i punts de vacunació, “necessitem reforços com aquest que presta SEAT, per vacunar allà on hi ha cobertures baixes, a persones amb dificultats com ara de barrera idiomàtica, i també amb horaris adaptats”. Per a Cabezas, interessa sobretot el grup major de 40 anys, “perquè són les persones que més ingressen ara a les UCI”.
Actualment, més de tres milions de catalans i catalanes ja estan vacunats amb la pauta completa, el que representa un 45,9% de la població de més de 16 anys. En les franges de majors de 70 anys està vacunada amb la pauta completa més d’un 90% de la població. En la franja entre els 60 i 69 anys, tenen la pauta completa aproximadament un 50% dels ciutadans, mentre que en la franja inferior, de 50 a 59 anys, el percentatge puja al 70%. Això és a causa del fet que a les persones d’entre 60 i 69 anys se’ls va administrar, majoritàriament, la vacuna d’AstraZeneca, i molts ciutadans d’aquesta franja d’edat encara estant pendents de la segona dosi per completar la pauta. És per aquest motiu que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar fa pocs dies l’avançament de la segona dosi d’AstraZeneca 8 setmanes després de rebre la primera -en lloc de 12 setmanes-, alhora que anunciava també l’obertura de la vacunació per a majors de 16 anys.
Els dispositius
L’estratègia del Departament de Salut compta amb autobusos del Banc de Sang i Teixits, un dels quals vacunarà en diferents punts de la zona Metropolitana Nord els propers 15 dies, tots els dies de la setmana, mentre que un altre ho farà demà a Terres de l’Ebre. La resta es repartiran per altres territoris d’arreu de Catalunya, segons les necessitats existents. Cada bus comptarà amb un equip de dues infermeres, un tècnic i dos administratius i tindrà una capacitat de vacunar a 600 persones de 9h del matí a 20h del vespre.
Pel que fa als motor home de SEAT, són camions que s’utilitzen en les competicions i que s’han adaptat per a ús sanitari. En ells també s’administraran dosis sense cita prèvia, en horari de matí i tarda, els 7 dies a la setmana. A més del camió, la companyia automobilística també posa a disposició el seu personal sanitari, que ja té experiència en l’administració de vacunes contra la Covid-19.