La sisena onada s’agreuja a Catalunya. Els contagis i ingressos augmenten i, segons el Departament de Salut, més del 20% dels casos a Catalunya ja són sospitosos de ser de la nova variant òmicron, un percentatge que ja és del 25% a la ciutat de Barcelona. Salut preveu que òmicron sigui la variant dominant abans de les festes nadalenques. La situació preocupa especialment de cara a l’inici d’aquestes festes, durant les quals es produirà un augment de la interacció social.
Aquestes últimes setmanes la situació epidemiològica ha empitjorat força i les previsions indiquen que el nombre de contagis seguirà a l’alça. Les causes són diverses: l’arribada del fred i l’augment de les interaccions socials en espais tancats, una ventilació insuficient, la nova variant òmicron o el relaxament general de la població, entre altres, podrien haver propiciat aquest empitjorament de la situació. Alhora, però, l’obligatorietat de l’anomenat passaport Covid per accedir a determinats establiments i activitats ha fet que s’hagi accelerat el procés de vacunació de persones que encara no ho havien fet.
Les dades que subministra diàriament l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya indiquen que els casos positius a Catalunya superen els darrers dies els més de 6.000 diaris, una xifra que no s’havia assolit des de mitjans de juliol passat, al bell mig de la cinquena onada de la pandèmia. Els casos positius de Covid confirmats a Catalunya en una setmana s’han duplicat i han passat dels quasi 14.000 la darrera setmana de novembre (del 24 al 30) als més de 30.000 en la segona setmana de desembre (del 8 al 14), i que ja són 34.000 en les dades del dissabte 18. Segons les dades del Departament de Salut, durant la primera quinzena de desembre la incidència acumulada en 14 dies ha passat de 304 a 628, és a dir, un creixement de més del 100% en poc més de quinze dies. El dissabte 18 de desembre el risc de rebrot estava en 1.132 quan el 30 de novembre passat se situava tan sols en 396. Igualment, la Rt ha passat en aquesta quinzena d’1,33 a 1,73. Això ha impactat directament en l’atenció primària i en el nombre de proves de tests d’antígens i de PCR, així com de casos confirmats i també ha començat a tensionar els centres hospitalaris de tot Catalunya.
«Fa unes quantes setmanes que els contagis i els ingressos estan pujant, encara que de manera més moderada si ho comparem amb altres onades. Però quan van pujant de forma constant, al final arribem a situacions complexes, i ara estem a les portes d’això. Preveiem que abans de Nadal superarem els 400 ingressos a UCI, per tant, la situació és força preocupant», assenyala Daniel López, investigador del grup de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC.
I, a més contagis, més pressió al sistema sanitari. On primer s’ha notat l’augment de la pressió assistencial ha sigut a l’atenció primària, que cada vegada rep més demandes d’atenció per simptomatologia de Covid-19. «Hem vist que s’ha multiplicat moltíssim el nombre de tests que fem i d’atencions a pacients lleus. La majoria de gent que atenem és gent jove, vacunada o no, amb simptomatologia lleu. Ens venen amb una simptomatologia pròpia del constipat, a la qual en un altre context no li donaríem importància, però que en aquest cas ens obliga a fer una prova per descartar que sigui Covid», explica Nani Vall-llossera, metgessa del CAP del Bon Pastor i membre del Fòrum Català de l’Atenció Primària.
Vall-llosera destaca que l’atenció primària es troba en un moment de molta pressió, pel fet que coincideix la Covid amb altres virus respiratoris. «El que passi durant els pròxims dies serà clau per saber com evoluciona aquesta sisena onada. De moment, no és una onada comparable a la qual vam viure l’estiu passat, però ens trobem en un moment crític, perquè no sabem si aquesta situació es dispararà o s’aconseguirà controlar», afirma.
Augmenten els ingressos a planta i UCI
Els ingressos a les plantes d’hospitalització i a les unitats de cures intensives també van a l’alça. Dissabte passat, hi ha 1.144 persones ingressades als hospitals catalans, un 30% més que fa una setmana, i 306 a les UCI. El director de l’Institut Respiratori de l’Hospital Clínic, el Dr. Joan Ramon Badia, assenyala que aquest hospital comença a veure’s tensionat per l’augment d’ingressos, especialment a les unitats de cures intensives i intermèdies. A això s’afegeix el fet que falta, sobretot, personal d’infermeria per atendre aquests pacients complexos. «Fa unes tres setmanes que hem notat l’augment dels ingressos, no de manera exponencial, però sí que hem tingut un degoteig de casos que ha anat sumant cada dia un pacient més a cures intensives i, per tant, ara tenim una certa pressió assistencial», apunta Badia. De moment, a l’Hospital Clínic no s’han hagut de desprogramar intervencions quirúrgiques ni cap classe d’activitat ajornable, però sí que s’ha reduït el règim de visites a pacients hospitalitzats.
El perfil dels pacients ingressats als hospitals ha variat una mica respecte a altres onades, sent ara la mitjana d’edat més baixa. Alhora la mortalitat ha disminuït dràsticament. «Les persones vacunades que ingressen amb Covid tenen molt millor pronòstic, fan més via i la seva estada a l’hospital és més curta de mitjana», assenyala Badia. Pel que fa als pacients ingressats a l’UCI, el perfil correspon pràcticament en un 80% a persones no vacunades de mitjana edat. «Els pacients que tenim que sí que s’han vacunat són pacients molt grans o amb altres comorbiditats i malalties que fan que la vacuna generi una menor immunització», sosté.
Les dades evidencien, per tant, el gran impacte de les vacunes pel que fa a la disminució de la gravetat de la malaltia. «Estem convençuts que si no tinguéssim aquesta taxa tan elevada de vacunació estaríem molt pitjor que en qualsevol de les altres onades», sosté el metge especialista en pneumologia. En aquest sentit, Badia remarca que la vacunació dels infants és importantíssima. «Afortunadament, és molt excepcional que un infant pateixi malaltia greu per Covid, però amb la seva vacunació podem evitar contagis en persones que sí que són més susceptibles de tenir quadres més greus de Covid». Tanmateix, els efectes de la vacunació dels infants, que tot just es va iniciar la setmana passada, no es veuran fins d’aquí a unes setmanes.
L’amenaça de la variant òmicron
L’existència de la variant òmicron es va anunciar el 24 de novembre, després de detectar-la en mostres recollides entre el 12 i el 20 de novembre a Sud-àfrica. De moment, la nova variant es troba en estudi i encara no es coneixen del cert els efectes que pot tenir per als sistemes de diagnòstic, tractaments i vacunes. El que sí que se sap és que la variant òmicron és més transmissible que la delta i que té aproximadament 100 mutacions, el doble que l’anterior. La gran incògnita segueix sent la severitat d’aquesta variant.
Òmicron s’està expandint ràpidament per Europa, i a Espanya comença a deixar empremta, malgrat que la variant delta continua sent encara la predominant. «Òmicron acabarà sent la majoritària, el que no sabem és exactament quan. Però, veient comportaments en altres països com Dinamarca, el que sí que sabem és que, quan ho sigui, el creixement quant a nombre de casos serà molt ràpid», sosté l’investigador de BIOCOM-SC, Daniel López.
Per aquest motiu, l’investigador assenyala la importància de disminuir la incidència actual del virus i les ocupacions de llits als hospitals perquè quan s’estengui plenament la nova variant el sistema tingui capacitat de reacció. «Si ens enganxa amb els CAP saturats i els llits de planta i UCI plens, serà una situació insostenible. No sabem encara l’efecte clar de la variant òmicron, tenim encara molts interrogants, però, en qualssevol cas, cal preparar-se per afrontar la situació amb l’èxit més gran possible», remarca.
El descobriment de noves variants del coronavirus posa, de nou, sobre la taula la necessitat que les vacunes arribin a tots els països del món. De fet, segons dades del web Our World in Data, un 53,9% de la població mundial ha rebut almenys una dosi de vacuna, però als països amb ingressos baixos només se n’ha administrat almenys una dosi al 5,6% dels seus habitants. El fet que hi hagi països on encara no hagin arribat les vacunes facilita que el virus circuli més i tingui la possibilitat de mutar i generar variants més contagioses. «Cal no oblidar que la Covid és una pandèmia global, i no s’aconsegueix que les vacunes arribin també a les poblacions empobrides, no aconseguirem avançar cap a la fi de la pandèmia», afirma López.
Crida a la prudència de cara a les festes de Nadal
Davant l’augment dels contagis i ingressos, els experts criden a extremar les precaucions durant les festes nadalenques, durant les quals es produirà un augment de la interacció social. «S’ha d’extremar la prudència. Si no es prenen mesures per disminuir la interacció social, després de les festes tindrem inevitablement una acceleració del nombre de contagis. Si no fem res per reduir els contagis, anem pel camí del pedregar», apunta Daniel López. Segons l’investigador de BIOCOM, les mesures actuals per reduir els contagis són clarament insuficients, perquè no s’ha aconseguit frenar l’expansió del virus. «Caldrà veure l’efecte del passaport Covid i de la tercera dosi de reforç, que en altres països com Dinamarca s’ha vist que ha fet desaccelerar el ritme de contagis, però no ha sigut suficient per frenar-se l’augment», explica López.
Per la seva banda, el Dr. Joan Ramon Badia apunta que, de cara a les trobades familiars, si les persones estan vacunades i es fan un test d’antígens es podria minimitzar el risc. «Però, personalment, si hi ha familiars no vacunats o persones vulnerables amb malalties cròniques ja m’ho pensaria dues vegades en el cas de fer una trobada d’aquesta mena i, en aquest cas, no ho faria», expressa. Badia anima a vacunar-se a les persones que no ho han fet encara i també anima als pares a què vacunin els seus fills, perquè «la vacunació ens ajudarà a treure’ns de sobre aquest malson amb el qual portem immersos des de fa tant de temps, no només els sanitaris sinó tota la població».
Aquest agreujament de la situació epidemiològica arriba en un moment en què l’atenció primària ha recuperat el seu ritme habitual i ha augmentat les visites presencials, tot i que moltes segueixen sent encara telefòniques, i en alguns CAP la situació és complicada. «Hi ha centres que tenen professionals de baixa o que per raons d’edat o patologies de base no poden visitar pacients Covid, per tant, només visiten pacients amb símptomes respiratoris un nombre limitat d’infermeres i metgesses», explica Nani Vall-llossera.
«Anem fent front a les successives onades sense un reforç de personal. Falten mans i veiem que no hi ha prou múscul. Es continuen fent contractes de sis mesos a infermeres i metgesses, de tres mesos a administratius… això no atrau la gent. Falten professionals, sí, però per això cal millorar les condicions laborals, oferir perspectives de futur», remarca la metgessa de família. «Si no es reforça estructuralment l’atenció primària, aquesta situació és cíclica. Els professionals no som xiclets que ens estirem fins a l’infinit», conclou.