Des de l’inici de la campanya de vacunació contra la Covid, diverses dones han compartit a través de les xarxes socials experiències de desajustos en el cicle menstrual després de rebre la vacuna, amb sagnats més abundants i prolongats i endarreriments en l’arribada de la regla.
Ara, una investigació recent impulsada pels Instituts Nacionals de Salut Estatunidencs (NIH) conclou que la vacunació contra la Covid sí que té un impacte en el cicle menstrual, tot i que molt limitat. Concretament, segons els resultats de l’estudi, una dosi de la vacuna pot allargar, de mitjana, en un dia el cicle menstrual (el temps que transcorre entre sagnats). Els experts consideren, però, que la diferència no és clínicament significativa i que no hauria de causar preocupació. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Obstetrics & Gynecology.
A la investigació van participar un total de 3.959 dones, 2.403 de les quals estaven vacunades. Per a dur a terme el seguiment dels seus cicles, els investigadors van utilitzar l’aplicació “Natural Cycles”, on les participants recollien dades sobre la seva temperatura i cicles menstruals. En total, es van estudiar tres cicles menstruals, inclosos també el cicle o cicles en què se’ls va administrar la vacuna.
Segons els resultats de la investigació, es produeix una major variació en el cicle menstrual en aquelles dones que han rebut les dues dosis d’una vacuna d’ARN missatger -és a dir, Pfizer/BioNTech o Moderna- dins un mateix cicle. En aquests casos, s’ha observat un allargament del cicle de dos dies de mitjana. Durant la investigació no es va observar cap canvi significatiu en el cicle menstrual de dones no vacunades, de manera que els experts descarten que els resultats de l’estudi s’expliquin per “l’estrès pandèmic generalitzat”.
“Les vacunes d’ARNm creen una forta resposta immune o estressant, que podria afectar temporalment l’eix hipotalàmic-pituïtari-ovàric si s’arriba a sincronitzar. Les nostres troballes en els individus que van rebre dues dosis en un sol cicle recolzen aquesta hipòtesi”, descriuen els investigadors en l’informe. Els experts admeten que, encara que els resultats de la investigació suggereixen que els individus que reben dues dosis en un sol cicle tornen ràpidament a la durada del cicle de referència, les dades encara no inclouen suficients cicles posteriors sense vacuna per investigar-ho completament per a tota la cohort vacunada.
La preocupació per una possible associació entre les vacunes contra la Covid i l’alteració dels cicles menstruals pot portar a dubtar sobre la vacunació. Lamentablement, els assaigs clínics de les vacunes actuals contra el Covid-19 no van recollir els resultats del cicle menstrual després de la vacuna i, actualment, segueixen sent poques les evidències al respecte. Aquest fet posa de manifest, una vegada més, la necessitat d’investigar amb perspectiva de gènere en la medicina.