La pandèmia ha posat de manifest la importància de la salut i avui, en el marc del dia mundial de la seguretat i la salut en el treball, CCOO i UGT reclamen establir “la prevenció en el centre de la recuperació”.
L’any passat vuitanta-cinc persones van morir en el seu lloc de treball i es van produir més de dos-cents mil accidents laborals, un 25% més que l’any 2013. Des d’UGT, la Núria Gilgado, secretaria de Política Sindical, assegura que cal reivindicar “la salut laboral com a dret fonamental i les dades demostren que avui dia no ho és”.
Els serveis, de nou, han estat el sector amb més accidents laborals, amb quasi cinquanta-vuit mil, encara que el sector no estigués del tot operatiu per la pandèmia. Seguidament, l’indústria amb vint mil incidents, la construcció amb més de dotze mil i l’agricultura amb quasi dos mil.
Si es fa una distinció territorial, Barcelona acapara, un cop més, la majoria d’accidents amb baixa laboral, amb més d’un 70%, seguit de Girona amb quasi el 12%, Tarragona amb més d’un 10% i Lleida amb un 7%.
D’altra banda, la Núria Gilgado ha destacat els riscos que no estiguin declarades totes les malalties professionals a Catalunya. Mentre que el 2019 es van diagnosticar quasi tres mil cinc-centes malalties només se n’han declarat dues mil dues-centes. Tanmateix, ha reclamat que “cal fomentar la recerca de malalties laborals per a investigar el seu origen” i ha tornat a demanar que es reconegui d’un cop per totes la Covid-19 com a malaltia professional “per a tractar la Covid persistent”. També ha denunciat la infradeclaració de malalties professionals causades per agents cancerígens. Mentre que el 2021 només es van declarar sis casos, l’OMS estima que a Espanya unes deu mil persones moren per càncer relacionat amb el treball.
Ambdós sindicats coincideixen en la importància de modernitzar la llei de prevenció de riscos laborals que contempli els nous reptes digitals i tingui una perspectiva de gènere real. Cristina Torre, secretaria d’Acció Sindical i Mònica Pérez, responsable de Salut Laboral de CCOO han demanat “canvis en el model de prevenció de riscos laborals” i han sol·licitat a les administracions públiques “una millora en el sistema de notificació i el registre dels accidents” perquè hi hagi una protecció efectiva dels treballadors i treballadores.
Tot i que reconeixen que els ERTO durant la pandèmia, l’augment del salari mínim als mil euros o la nova reforma laboral són passos per a una millor salut laboral asseguren que encara hi ha un llarg camí per a erradicar la sinistralitat laboral.
Les víctimes de l’amiant, un deute social, vint anys després
El manifest també fa menció especial a les víctimes de l’amiant, en el dia de la sinistralitat laboral. Tot i que ja fa més de vint anys que es va prohibir l’ús del material per a la construcció pels danys que tenia en la salut, encara avui dia hi ha persones amb patologies respiratòries provinents de l’elevada exposició. La Núria Gilgado, ha celebrat que s’hagi avançat en la reivindicació història d’un Fons de Compensació que indemnitzi a les víctimes. Tot i que encara està en procés d’esmenes “és un primer pas” ha aplaudit.