Els adults amb asma tenen més probabilitats de patir obesitat en el futur, segons un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”. Els resultats de la investigació, publicats a Thorax, conclouen que el risc és més elevat entre aquelles persones que pateixen asma no al·lèrgica, que fa més temps que tenen la malaltia o que prenen corticoesteroides.
La investigació ha comptat amb més de 8.700 participants d’11 països europeus i Austràlia. L’equip va utilitzar dades de l’estudi de cohort European Community Respiratory Health Survey (ECRHS), recollits en tres onades entre 1990 i 2014 i amb visites de seguiment a intervals d’aproximadament 10 anys. Les diferents onades van recollir dades de qüestionaris, proves de funció pulmonar i mesures preses per a determinar l’índex de massa corporal i l’estat i les característiques de l’asma dels i les participants.
“Diversos estudis han mostrat que l’asma i l’obesitat comparteixen alguns factors de risc socioeconòmics, conductuals i ambientals que poden conduir al desenvolupament de totes dues malalties. Algunes recerques anteriors se centraven en els mecanismes pels quals l’obesitat podia provocar asma, però la relació inversa no havia rebut molta atenció fins fa poc”, explica Subhabrata Moitra, que va dur a terme aquesta recerca a ISGlobal i ara és investigador a la Universitat d’Alberta.
Entre el primer i el segon seguiment, el 14,6% dels i les participants no asmàtics van desenvolupar obesitat, mentre que el percentatge va augmentar fins al 16,9% entre participants asmàtics. La diferència entre els dos grups es va fer més evident quan l’equip de recerca la va traduir en un risc relatiu que tenia en compte el paper d’altres factors, com l’asma i el tabaquisme, i va veure que les i els asmàtics tenien un 21% més de risc de patir obesitat en comparació amb els no asmàtics.
D’altra banda, les persones asmàtiques amb major durada de la malaltia tenien un 32% més de risc d’obesitat que les de menor durada i les que tenien asma no al·lèrgica tenien un 47% més de risc que les que tenien asma al·lèrgica. Els i les participants que tractaven la malaltia respiratòria amb corticoesteroides mostraven un 99% més de risc d’obesitat en comparació amb els qui no utilitzaven aquest tractament, que ja s’havia associat amb un augment de pes anormal en recerques anteriors.
“Una possible explicació de l’augment de pes associat a l’asma podria ser la reducció de l’activitat física en els pacients asmàtics. No obstant això, els nostres resultats no donen suport a aquesta hipòtesi, ja que els nivells d’activitat física en el nostre estudi no van afectar l’associació observada”, afirma Judith García-Aymerich, responsable del Programa de Malalties No Transmissibles i Medi Ambient de ISGlobal i autora principal de l’estudi. “Independentment dels mecanismes, encara desconeguts, els nostres resultats tenen implicacions per a l’atenció clínica dels adults amb asma”, afegeix.