Tremolors, rigidesa muscular, marxa lenta, arrossegament dels peus i trastorns de l’equilibri són alguns dels símptomes comuns en les persones diagnosticades amb la malaltia de Parkinson. És una afecció degenerativa del cervell la prevalença de la qual al món s’ha duplicat en els darrers vint-i-cinc anys, segons l’Organització Mundial de la Salut. Es calcula que més de 7 milions de persones a tot el món conviuen amb aquesta malaltia, 1,5 milions dels quals resideixen a Europa.
Més enllà de les afectacions motores, els malalts de Parkinson també poden patir depressió, trastorn del son, confusió i dificultats per parlar. Fins ara no s’ha trobat una cura de la malaltia i els tractaments amb fàrmacs i teràpies que es prescriu als qui la pateixen el que fan és alleugerir els seus símptomes. Els de caràcter motor acostumen a ser els més visibles i invalidants, i en molts casos, la seva ràpida evolució no permet els especialistes processar tan ràpid com voldrien les progressives afectacions per poder ser més precisos amb el tractament.
Justament és la falta de dades contínues i precises sobre l’estat clínic dels afectats de Parkinson al llarg del dia una de les principals dificultats amb les quals es troben els neuròlegs encarregats d’ajustar el tractament dels seus pacients. Però ara un petit sensor que es col·loca a la cintura del pacient permet el monitoratge del seu estat motor al llarg del dia. El dispositiu -de nom STAT-ON, ’l’Holter per al Parkinson‘-, ha estat fruit d’una dècada de recerca i treball conjunt de la Unitat de Parkinson de. Centre Mèdic Teknon-Quirónsalud i de la Universitat Politècnica de Catalunya- BarcelonaTech (UPC) a través del Centre d’Estudis Tecnològics per a l’Atenció a la Dependència (CETpD), així com de Sense4Care, una spin-off de la UPC, que ha dut a terme el desenvolupament final del dispositiu.
Voluntaris
Ara l’equip que ha dut a terme aquesta eina busca pacients que vulguin participar en l’estudi del seguiment del seu estat. Els interessats a fer-ho, han de posar-se en contacte amb els professionals de Sinapsis Neurologia, a través d’aquest enllaç, en el qual hi ha el formulari de contacte.
L’aparell permet un monitoratge continu de l’estat motor del pacient en el seu entorn familiar, mentre realitza la seva activitat diària. Se sap que els símptomes motors del Parkinson avançat fluctuen diverses vegades durant el dia, en relació a les preses de levodopa, que és actualment el medicament més avançat per tractar els símptomes del Parkinson. La levodopa és un precursor de la dopamina, el neurotransmissor encarregat d’ajudar les neurones a controlar el moviment muscular i l’equilibri, però, que en la malaltia del Parkinson moren i no poden realitzar aquesta acció.
La disponibilitat o no de dopamina al cervell, en funció del moment en què s’ha pres la medicació, condiciona l’estat del pacient, si se sent bé i amb una funcionalitat pràctica i correcta dels moviments. Aquest és l’estat que es coneix com a ON. I, en canvi, l’estat OFF és quan solen manifestar els símptomes motors, limitant severament la mobilitat i independència en molts pacients.
Control de les fluctuacions
Es calcula que al cap d’uns dos anys de bon control clínic amb levodopa apareixen fluctuacions en un 50% de pacients. El tractament del Parkinson avançat, se centra en controlar aquestes fluctuacions, però fins avui, els neuròlegs s’han trobat amb la dificultat de poder fer una adequada avaluació d’aquestes. Una de les eines més utilitzades era, i continua sent, demanar al pacient que elabori un diari, anotant cada hora el seu estat clínic. Això requereix una gran inversió de temps per part del pacient o el cuidador, a part de que pot suposar una baixa fiabilitat de les dades, ja que a vegades els és difícil de reconèixer l’estat en què es troben, així com les dificultats motores aparegudes, i anar anotant-ho correctament.
Gràcies a aquest dispositiu és possible, doncs, registrar de manera objectiva i contínua les fluctuacions ON/OFF que experimenten els pacients tractats des de fa uns anys amb levodopa, així com monitorar altres símptomes motors del pacient (bradicinesia, discinesia i bloquejos de la marxa) per a adequar molt millor els tractaments i millorar de manera significativa la qualitat de vida d’aquestes persones. Addicionalment, el STAT-ON també és capaç de registrar paràmetres de la marxa, caigudes i altres característiques del moviment de les persones, que donen una informació molt valuosa per a una gestió millorada de la malaltia.
“Els mesuraments i les dades proporcionades per aquest Holter per al Parkinson ajudaran els metges a prendre decisions informades per al maneig optimitzat de la malaltia. Cal deixar clar que aquest dispositiu no proporciona cap mena de diagnòstic, però la informació recopilada és de gran valor per als professionals de la salut, que poden així determinar amb precisió el veritable estat d’un pacient”, comenta la Dra. Àngels Bayés, de la Unitat de Parkinson del Centre Mèdic Teknon–Quirónsalud, que ha participat en el desenvolupament d’aquest nou dispositiu.
Atès que cada persona es mou d’una manera diferent, l’Holter s’ha pensat per a poder adaptar a cada pacient. Per a això usa les primeres dades que obté del pacient, “aprenent” els seus moviments i, mitjançant tècniques d’intel·ligència artificial, personalitzar els algorismes que empra per a registrar els seus símptomes motors. Una vegada fet aquest pas, l’Holter treballa de manera autònoma i és molt fàcil d’utilitzar. Mentre és portat pel pacient, no necessita cap mena d’accionament ni connexió. “Atès que el dispositiu no és invasiu, el pacient pot usar-lo en la seva vida normal, portant el sensor en un cinturó còmode i discret mentrestant, l’Holter registra el seu estat motor a cada moment del dia. Posteriorment, és possible generar un informe de l’evolució dels símptomes motors del pacient al llarg de la jornada” afegeix el Dr. Joan Cabestany, enginyer en telecomunicacions, investigador de la UPC i expert en intel·ligència artificial i electrònica aplicada a la dependència i l’envelliment actiu.