Vuitanta-sis Centres d’Atenció Primària (CAPs) catalans van superar la mitjana estatal de 18 visites al dia per professional d’infermeria l’any 2022. Tot i així, les xifres sobre la situació de la pressió assistencial de la infermeria en l’atenció primària recopilades per CIVIO parlen d’una càrrega de treball molt més important a altres àrees de l’estat com Galícia i Andalusia, que encapçalen les zones més tensionades d’Espanya.
La fundació de periodisme per la transparència i la vigilància dels poders públics CIVIO porta mesos recopilant les dades de la pressió assistencial de la medicina familiar, la pediatria i la infermeria a tot l’Estat espanyol. És a dir, “la mitjana de pacients atesos al dia per cada professional sanitari d’atenció primària”, d’acord a la definició seguida pel col·lectiu de periodistes. CIVIO ha demanat aquestes dades a les comunitats autònomes, que els calculen tenint en compte el nombre absolut de pacients atesos, dividint al seu torn aquesta xifra entre el total de professionals i els dies laborables de cada any.
El Diari de la Sanitat ha analitzat aquestes dades, actualitzades per últim cop el 4 de juliol de 2023, posant el focus sobre el territori català. En un primer article, vam veure com la pressió assistencial de la medicina familiar catalana no és homogènia a tot el territori: mentre que al CAP i Hospital Lleuger Gimbernat (Tarragona), l’any 2022 els i les metges de família van atendre a 45 pacients al dia de mitjana, al CAP Peralada (Girona) només en van atendre 10. Després ens vam centrar en la situació de la pediatria, observant com a una seixantena de centres, els i les pediatres van atendre a més de 25 infants al dia, superant els màxims recomanats pels experts. Finalment, en aquest darrer article analitzarem la pressió assistencial del personal d’infermeria a l’atenció primària, amb dades de 2022.
Les infermeres de Lleida i Girona, les més pressionades de Catalunya
De mitjana, els i les professionals d’infermeria d’atenció primària catalans van atendre uns 16 pacients al dia l’any 2022, mentre que a nivell estatal, aquesta xifra va ascendir per sobre dels 18. Cap de les set àrees de salut de Catalunya va destacar particularment per estar molt més tensionada que la resta, reflectint un aparent equilibri territorial en la càrrega de treball.
Tot i així, el personal d’infermeria de l’atenció primària de Lleida i Girona va ser el que més pacients va atendre al dia, arribant a una mitjana de 17 visites diàries per professional. La xifra baixa als 13 pacients a l’Alt Pirineu i l’Aran, mentre que a les Terres de l’Ebre, Tarragona, Barcelona i a la Catalunya Central van moure’s entre les 15 i les 16 visites diàries de mitjana.
A nivell estatal, aquestes xifres situen les àrees de salut catalanes entre les menys saturades d’Espanya en quant a número de visites per infermer/a, situant l’Àrea de salut de l’Alt Pirineu i Aran en la posició número 21 de les àrees amb menys pressió assistencial. En la mateixa línea, Lleida i Girona, les més tensionades de Catalunya, se situen en la posició 92 i 93, respectivament, del rànquing de zones amb major càrrega de treball d’Espanya, de les 148 àrees de salut de les quals CIVIO ha pogut conseguir dades completes del 2022 (en total, a Espanya hi ha 170 àrees de salut).
Andalusia i Galícia concentren les àrees de l’estat amb més sobrecàrrega en la infermeria d’atenció primària
Les xifres catalanes queden lluny de les gallegues i les andaluses, que encapçalen les àrees més tensionades d’Espanya. A l’àrea d’A Coruña-Cee, els i les infermeres van atendre de mitjana a 29 pacients al dia, a Ourense-Verín-Barco 27, i a Santiago-Barbanza (la Corunya) els i les infermeres van fer 26 visites diàries, tot i que aquestes xifres només inclouen dades fins a l’octubre de 2022. De forma similar, amb dades completes del 2022, a l’àrea de salut metropolitana de Granada i a la de Manises (Valencia), el personal d’infermeria va atendre a més de 26 pacients al dia, mentre que Granada Sud, Guadalquivir, i Sevilla Est i Sud continuen el rànquing de la infermeria d’atenció primària més pressionada de l’estat, també per sobre dels 25 pacients atesos de mitjana.
El cas andalús és especialment significatiu: de les 30 àrees amb major pressió assistencial en la infermeria d’atenció primària de les quals es disposen dades completes, 25 se situen a Andalusia, amb una mitja de 24 pacients visitats al dia.
Els tres CAPs catalans amb una major pressió assistencial en infermeria se situen a l’àrea de Barcelona
Tornant a Catalunya, analitzar les dades a nivell dels Centres d’Atenció Primària ens permet obtenir una visió molt més refinada de la pressió assistencial, que revela que set dels vint CAPs més tensionats se situen a l’àrea de Barcelona i sis a la de Girona.
!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”]){var e=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var t in a.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<e.length;r++)if(e[r].contentWindow===a.source){var i=a.data["datawrapper-height"][t]+"px";e[r].style.height=i}}}))}();
La infermeria d’atenció primària del CAP Doctor Vicenç Papaceit (Barcelona) va ser la més tensionada de Catalunya l’any 2022, amb una mitjana de més de 24 pacients atesos per dia. Les segueixen les unitats d’infermeria dels CAPs barcelonins de Verdaguer i de Sant Quirze del Vallès, i la del CAP gironí Dr. Ramón Vinyes (Anglès). Tots tres, amb mitjanes de 22 pacients atesos per infermer/a l’any 2022. En total, 86 Centres d’Atenció Primària catalans van superar la mitjana estatal de 18 visites al dia per infermer/a.
D’altra banda, els i les professionals d’infermeria menys tensionades de Catalunya i de tot l’estat espanyol van ser les del CAP Peralada (Girona), amb una mitjana per sota de les 4 visites al dia. A nivell català, les segueixen les dels CAPs tarragonins de Vila-seca, Botafoc, El Vendrell i Torredembarra, amb mitjanes d’entre 6 i 8 pacients al dia. De fet, dels 20 Centres d’Atenció Primària menys saturats de Catalunya, 11 pertanyien a l’àrea de salut de Tarragona, tots ells per sota dels 10 pacients al dia.
!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”]){var e=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var t in a.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<e.length;r++)if(e[r].contentWindow===a.source){var i=a.data["datawrapper-height"][t]+"px";e[r].style.height=i}}}))}();
125 centres de salut espanyols van superar la mitjana de 25 visites al dia
Tal i com ocorre amb la medicina familiar i amb la pediatria, a nivell estatal la sobrecàrrega de treball i el contrast entre centres de salut és encara major. Mentre que als centres de salut aragonesos d’Herrera de los Navarros (Saragossa), Abiego (Osca) o Villel (Terol) les infermeres no van atendre més de 6 pacients al dia, fins a 125 centres de salut espanyols van superar la mitjana de 25 visites al dia, xifra que no es va assolir a cap centre català. El centre que va encapçalar la llista de les unitats d’infermeria d’atenció primària més saturades va ser el centre de salut Pozo Alcón, a Jaén, on els i les infermeres van atendre a més de 30 pacients al dia. De fet, la majoria de centres sobresaturats se situen a Andalusia, en consonància amb el que les dades sobre les àrees de salut mostren.
L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) ha denunciat en reiterades ocasions que “per equiparar‐nos a les ràtios europees i arribar a les xifres d’infermeres que recomana l’OMS per garantir la societat del benestar, necessitaríem el doble d’infermeres familiars i comunitàries” de les que hi havia quan va començar la pandèmia. Alhora,el sindicat d’infermeria SATSE va denunciar a principis d’any una situació “d’extrema gravetat” provocada pel “clar abandonament i precarietat que pateix des de fa anys l’atenció primària” demanant més de 50 mesures per millorar la situació.
Pots esbrinar quina és la pressió assistencial del personal d’infermeria del teu centre (CAP) i àrea de salut consultant el buscador desenvolupat per CIVIO.
Sobre la metodologia i l’origen de les dades
CIVIO ha obtingut les dades sobre pressió assistencial a través dels diferents portals de transparència i dades obertes de cada CCAA i realitzant nombroses peticions d’informació. A tot l’Estat espanyol hi ha un total de 170 àrees de salut. La fundació ha aconseguit les dades totals de 141 d’aquestes, mentre que només ha pogut accedir a dades parcials de les 29 àrees de salut de Castella-La Mancha, Galícia i Extremadura. El novembre de 2022, però, quatre regions van rebutjar concedir-los l’accés a les dades de pressió assistencial (Astúries, Cantàbria, Galícia i Catalunya).
A Catalunya, l’equip de CIVIO va aconseguir les dades de pressió per Equip d’Atenció Primària (EAP), que pot donar servei a un o diversos Centres d’Atenció Primària (CAP) o consultori. En el cas que diversos EAP donin servei a un mateix CAP, van realitzar la mitjana de la pressió assistencial. És necessari apuntar, però, que la base de dades manca de la informació sobre la pressió assistencial de 75 dels CAPs.