Ana Basanta és periodista i escriptora especialitzada en temes socials. Directora de El Diari de l’Educació i llicenciada en Història (UB) i en Periodisme (URL), ha treballat a l’agència de notícies Europa Press durant 17 anys i ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació, com El Periódico de Catalunya, Ara o la revista infantil Cavall Fort. Ha publicat diversos llibres de ficció i no-ficció. És membre de la Junta Directiva de l’Associació Catalana per la Pau (ACP) i ha passat diferents estades, per projectes de cooperació, a Palestina, Líban, Colòmbia, Equador, Perú, Nicaragua, El Salvador i Tanzània, dels quals ha escrit diferents articles i informes.
Javier Bauluz
Javier Bauluz ha estat el primer periodista espanyol a rebre un Premi Pulitzer de Periodisme (el 1995 pel seu treball a Ruanda), així com, entre molts altres, el Premi García Márquez de Periodisme 2021 per La Ruta Canària. Fundador i director de Periodismo Humano. Ha treballat per a agències internacionals com Associated Press, Reuters, Staff, etc. i publicat a diverses revistes i diaris com The New York Times, El País, Magazine La Vanguardia… Ha cobert les guerres de Centreamèrica de finals dels anys vuitanta, els últims anys de Pinochet al poder, la Primera Intifada palestina, la guerra de Bòsnia, el genocidi de Ruanda i la immigració cap a Espanya i Europa des de 1996, així com reportatges i documentals a Llatinoamèrica, Àfrica i el Pròxim Orient.
Rius va recordar que Bauluz és un referent del periodisme compromès amb els drets humans i la lluita per la llibertat d’informació. “A més, amb la seva incorporació, reafirmem la nostra voluntat de projecció més enllà de l’àmbit de Catalunya, que forma part dels principis fundacionals i que, tot i les dificultats que hem trobat, hem intentat des del primer dia”, explica Rius.
Eva Domínguez
Eva Domínguez és experta en periodisme immersiu. Periodista (UAB), Màster en Interactive Telecommunications (NYU) i doctora en Comunicació (URL), en la seva carrera ha combinat l’experiència professional amb la investigació de les noves formes de narrar digitals. Ha treballat per mitjans de comunicació (Diari de Barcelona, El Periòdic de Catalunya i La Vanguardia) i altres posant en marxa projectes interactius Posteriorment, va fundar i dirigir Minushu, una start-up dedicada a crear experiències narratives amb tecnologies immersives com la realitat augmentada i la realitat virtual.
Amanda Rodríguez Urrutia
Amanda Rodríguez Urrutia (Barcelona, 1978) és metgessa, doctorada en psiquiatria, investigadora i professora associada de la UAB. Adjunta del servei de Salut Mental a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Ha investigat la influència de l’eix cervell-intestí en la depressió i l’ansietat i en les relacions entre el sistema nerviós central i l’autònom. Ha publicat el llibre Siente lo que comes (Editorial Diana, 2022).
La incorporació de la doctora Amanda Rodríguez Urrutia, va explicar Rius, “ens reforça el vincle amb la comunitat sanitària i ens permet posar l’accent en la salut mental, un dels grans reptes actuals de la societat. També reafirma els valors fundacionals, en el sentit de tenir un patronat format per periodistes, però també per persones procedents de les comunitats a les quals ens dirigim. Creiem que és una garantia per evitar el risc de desconnexió respecte al deure de servei públic que tenim els mitjans de comunicació”.
El Patronat està format, a més de per les quatre persones que s’acaben d’incorporar, per: Xavier Atance, Magda Bandera, JJ Caballero Gil, Andreu Claret, Ignacio Escolar, Emili Ferré, Joao França, Mariano Guindal, Andeu Missé, Jordi Mumbrú, Juan León, Josep Carles Rius, Maravillas Rojo, José Sanclemente, Lali Sandiumenge, Víctor Saura, Gemma Sendra, Marina Subirats, Aina Tarabini, Rut Vilar, Jaume Vilarrasa i Cesca Zapater.