Pacients, voluntaris i socis de l’Associació contra el Càncer van sortir ahir als carrers de Barcelona per dur a termę una nova edició de la seva tradicional Col·lecta, amb l’objectiu de demanar la col·laboració de la societat en generał i donar un nou impuls a la recerca oncològica –tant necessària en l’actualitat– i aconseguir arribar a un 70% de supervivència en càncer l’any 2030.
El càncer ja suposa el problema sociosanitari més important del món. Es calcula que un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà càncer al llarg de la seva vida. A Espanya hi ha un diagnòstic de càncer cada 2 minuts i es calcula que al 2030 hi haurà més de 317.000 casos nous. En el cas de Catalunya, l’any 2023 es van diagnosticar 568 nous casos per 100.000 habitants, la qual cosa suposa un total de 44.816 persones diagnosticades amb un càncer, segons dades de l’Observatori de l’Associació contra el Càncer. Tanmateix, gràcies a la recerca, la taxa de supervivència en homes és actualment del 55,3% i en dones del 61,7%, i el gran repte de l’entitat és poder arribar a un 70% de supervivència en càncer l’any 2030.
Davant d’aquest context, cada segon dijous de maig l’Associació Contra el Cáncer organitza la seva habitual campanya de col·lecta arreu del país. Amb aquest “Dia de Col·lecta“, que enguany porta per lema “Tothom Contra el Cáncer” es pretén recaptar prou fons per seguir impulsant la recerca oncològica, i que la seva inversió es tradueixi en donar resposta a les necessitats de les persones malaltes. És a dir, que els pacients tinguin garantit l’accés als resultats de la recerca, afavorint que tothom pugui accedir a la medicina i tractaments més innovadors, independentment del lloc on resideixin.
Aquest any el Dia de la Col·lecta va tenir la seva taula institucional davant del Palau Robert de Barcelona, al Passeig de Gràcia, on nombroses personalitats i autoritats van assistir per donar suport a la causa i unir-se així a la iniciativa “Tothom Contra el Càncer”. A més, en aquesta ocasió, a banda de les tradicionals guardioles, les aportacions es poden realitzar també mitjançant “guardioles digitals” .
El repte de la supervivència
L’AECC ha impulsat la major convocatòria d’ajuts de la seva història: “Repte AECC 70% Supervivència”, de 10 milions d’euros, per contribuir a la recerca d’aquells càncers que tenen una taxa de supervivència baixa o estancada, és a dir, inferior al 30%.
Actualment, l’Associació és l’entitat social i privada que més fons destina a la recerca del càncer i més investigadors recolza. En total, compta amb una inversió de 114 milions d’euros destinats a 603 ajuts de recerca en desenvolupament per augmentar la supervivència en diferents tipus de càncer. El 2023, es van adjudicar 29,4 milions a 233 nous ajuts.