Tot i que les dades provisionals publicades per l’Institut Nacional d’Estadística apunten una petita reducció (2%) de la taxa de mortalitat per suïcidis a Catalunya durant el 2023, un estudi recent de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar alerta que les dones que han estat ingressades en un centre hospitalari a causa d’un trastorn mental tenen un risc de suïcidi 48 vegades més alt que la població general. En homes, aquesta xifra és 28 vegades més alta que en la població general masculina. En aquest aspecte, el psiquiatra i investigador postdoctoral Philippe Mortier, primer autor de l’estudi, destaca que “s’ha demostrat –després d’haver fet el seguiment d’aquestes persones un cop han estat donades d’alta– que en les setmanes i mesos posteriors a un ingrés hospitalari per un trastorn psiquiàtric, el risc de suïcidi continua essent molt alt. És una cosa que s’havia detectat en treballs d’altres països i en registres mèdics d’altres indrets, com Noruega, Suècia o els EUA, però a Catalunya encara no s’havia demostrat”.
L’estudi ressalta que el risc de suïcidi és habitualment més alt en homes que en dones, fet que coincideix amb les darreres dades que ha fet públiques el departament de Salut en el marc de la jornada intersectorial “La prevenció del suïcidi: un compromís de tots” –organitzada amb motiu del Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi, que se celebra cada 10 de setembre–, segons les quals el grup demogràfic amb major taxa de mortalitat per suïcidi és el dels homes majors de 65 anys, amb 18,2 morts per cada 100.000 habitants. Tanmateix, entre la població que ha estat hospitalitzada per algun problema de salut mental les dades s’inverteixen, i el risc de suïcidi és proporcionalment més alt en dones.
Segons Mortier, “això s’explica perquè les dones amb trastorn mental acostumen a informar molt més al seu entorn –inclosos els professionals de la salut– que tenen pensaments suïcides, a acudir a urgències, a demanar ajuda, i experimenten menys estigma que els homes. Per aquest mateix motiu, tenen també menys probabilitat d’estar ingressades en un hospital psiquiàtric per la mateixa malaltia”. Els trastorns més prevalents en la població analitzada són l’esquizofrènia i altres trastorns psicòtics, trastorns relacionats amb el consum de drogues i amb l’alcohol, depressió i trastorn de personalitat. En relació amb aquest fet, el doctor Jordi Alonso, coordinador del Grup de Serveis Sanitaris de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, afegeix que “a l’hora de definir estratègies de prevenció i atenció personalitzades caldrà tenir present que, en les dones, el risc de suïcidi és més elevat en la població que ha viscut un ingrés hospitalari per un trastorn psiquiàtric”.
Edat i mortalitat prematura
El treball realitzat pel Grup de recerca en Serveis Sanitaris de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar entre els anys 2014 i 2018 i publicat a la revista JAMA Network Open apunta, a més, que el risc de suïcidi augmenta amb l’edat, així com també la mortalitat prematura, que és la mort per qualsevol causa, natural o no, abans dels 70 anys. En canvi, el risc per conducta autolesiva no letal és més alt en persones joves i adolescents. Això indica que hi ha un procés de transició de conducta autolesiva no letal a letal, durant el qual algunes persones acaben suïcidant-se. L’investigador Philippe Mortier analitza el fet que “després de cinc anys de seguiment, un 6’6% de les persones havien mort abans de l’edat de 70 anys, i un 1% va ser per suïcidi. Això s’explica perquè és una població amb malalties mentals greus que pateix una realitat somàtica extensa, com ara hàbits poc saludables, medicació amb efectes adversos, fumar, etc”.
En aquest context, Mortier conclou que cal “integrar els serveis de salut mental amb els mèdics i intentar que el seguiment post-alta es faci amb garanties”, i manifesta la necessitat de reduir el temps d’espera als CSMA, fer seguiment des dels hospitals i col·laborar amb altres especialitats mèdiques per tenir una visió multidisciplinar del tractament i centrar-se en la salut en general.
D’altra banda, un factor a tenir en compte és el fet que l’estudi de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar es va dur a terme entre els anys 2014 i 2018, abans de patir els efectes de la pandèmia a causa de la Covid-19 i que tant van impactar en la salut mental, especialment, en la dels adolescents. En aquest aspecte, Mortier considera que “hi ha un augment de trastorns mentals en la població a partir de la pandèmia; però en suïcidis no es detecta tan clarament. A Catalunya hi ha un augment de la conducta lesiva entre els adolescents, però és difícil de predir si això comportarà un augment dels suïcidis en un futur”…
Per mostrar el suport a la prevenció del suïcidi, donar ànim als que han sobreviscut després d’intentar suïcidar-se o recordar els éssers estimats que han mort per aquesta causa, l’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP) promou cada any l’encesa d’una espelma prop d’una finestra el dia 10 de setembre a les 8 del vespre.