És indiscutible el fet que la pobresa està estretament lligada a la salut de les persones en termes generals i específicament, en l’àmbit de la salut mental. La desigualtat socioeconòmica esdevé un dels principals factors de risc davant d’aquesta qüestió, tal i com els diversos estudis avalen. Alhora, fruit de la societat patriarcal en la que vivim, les desigualtats socials i estructurals de gènere tenen un impacte claríssim en l’estat de salut de les dones, encara més exposades a patir alguna problemàtica de salut mental.
Aquesta és la realitat de gran part de les dones que s’acosten a la Fundació Surt, on els darrers anys hem observat com s’han anat agreujant les situacions de precarietat de les dones i com aquestes presenten un empitjorament generalitzat de la seva salut mental, molt especialment els col·lectius més vulnerabilitzats en els que conflueixin múltiples eixos de discriminació, com les dones migrades, racialitzades o mares de famílies monoparentals. Estrès, ansietat, depressió, conductes suïcides, aïllament social, augment d’addiccions a substàncies, son alguns dels impactes de la pobresa que identifiquem entre les dones ateses i que dificulten el processos d’empoderament. És el cas per exemple de les participants en el programa Obrint Portes, on més del 60% presenten bloquejos, malestars emocionals i problemes de salut mental derivats de la situació de precarietat.
Davant d’això, el programa planteja un enfocament integral centrat en facilitar processos d’empoderament econòmic i personal arrelats a una intervenció comunitària que fomenti la creació de xarxa i la implicació en espais de suport mutu, posant alhora el focus en facilitar eines útils per la millora de la seva salut mental i emocional que possibilitin el desenvolupament exitós de processos més amplis així com la reducció de les barreres d’accés a serveis.
En aquest sentit, el programa proposa diferents estratègies que van des de l’acompanyament individual a la generació d’espais grupals orientats a l’exploració, connexió i comprensió de les emocions i la gestió saludable de les mateixes. Les Càpsules de Primers Auxilis Emocionals esdevenen espais segurs i de confiança per les dones, per tal d’expressar i treballar els seus malestars i problemàtiques a través de dinàmiques i tècniques de relaxació i expressió creativa amb l’acompanyament d’una professional experta.
Com a part de l’estratègia reparadora però també preventiva, la iniciativa promou la vinculació amb la comunitat, facilitant el coneixement i l’accés a recursos i oportunitats de participació en iniciatives i projectes comunitaris. Aquest tipus de processos són lents i els resultats es veuen a llarg termini, l’experiència ens indica que esdevenen processos realment transformadors ja que no només obren la porta a la creació de vincles de suport sinó que resulten mecanismes privilegiats per la millora de l’autoestima, el creixement personal i la superació de barreres culturals i socials.