La Mariona i la Daniela, dues nenes de nou anys de Benicarló i molt amigues de la Candela, van decidir a finals del 2013 començar a fer polseres amb fils de colors i regalar-les com a símbol d’agraïment a totes aquelles persones que col·laboressin en la recerca del càncer pediàtric fent un donatiu. Unes polseres que van batejar com a “Pulseras Candela” en homenatge a la seva amiga, a qui havien diagnosticat una leucèmia i estava en tractament a l’Hospital Sant Joan de Déu. Aquesta bonica i modesta iniciativa va començar a sumar voluntaris i va créixer fins a convertir-se, deu anys més tard, en un gran moviment social que compta actualment amb uns 500 voluntaris.
Familiars i amics de les nenes i altres pacients de la planta vuitena d’oncologia de l’Hospital barceloní –“Els Xipirons”– i les seves famílies es van afegir de seguida al projecte “Pulseras Candela”. I aviat es van veure desbordats per les peticions. Des de finals del 2013 fins avui, s’han fet i distribuït més de 1,2 milions de braçalets. També es va fer una crida a la societat civil a través d’un vídeo en el qual les promotores ensenyaven com fer una polsera i animaven a la població a elaborar-ne, i escoles, residències de gent gran, associacions de veïns… van respondre ràpidament col·laborant en l’elaboració de les “candeles”. A finals de 2016, les famílies de “Els Xipirons” van decidir donar forma legal al moviment solidari que creixia cada any i van fundar l’Associació Polseres Candela.
En deu anys, gràcies a les polseres, però també amb donacions directes o mitjançant l’organització d’actes solidaris, s’han recaptat 4.051.512 euros per a la recerca en càncer pediàtric. Part dels diners aconseguits per Pulseras Candela s’han invertit en equipar el nou laboratori de l’SJD Pediatric Cancer Center Barcelona i en impulsar diferents projectes oncològics, com ara el projecte d’harmonització de les tècniques de diagnòstic de la leucèmia limfoblàstica aguda a tots els hospitals del país per aconseguir la incorporació d’Espanya a un protocol internacional de tractament de primera línia d’aquesta malaltia.
Pulseras Candela també ha contribuït a la investigació del primer tractament d’immunoteràpia CART desenvolupat per dues entitats acadèmiques: l’Hospital Clínic i Sant Joan de Déu, i que actualment està iniciant un assaig clínic fase 2 en pacients pediàtrics; i ha donat suport a l’estudi d’un virus oncolític per al tractament dels retinoblastomes, el tumor propi del desenvolupament de la retina.
D’altra banda, l’entitat dona suport des de fa una dècada al grup de recerca de sarcomes liderat pel Dr. Jaume Mora, director científic de l’SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, els quals lideren el descobriment d’un gen crucial en el desenvolupament del sarcoma d’Ewing que obriria la porta a noves estratègies terapèutiques.
Aquesta és la història d’unes polseres de colors ideades per tres nenes solidàries –actualment ja joves universitàries– per ajudar a d’altres nens i nenes i que, poc a poc, han esdevingut una part important per a la recerca del càncer infantil.