Dormir bé és essencial per al bon desenvolupament infantil. Durant el son, el cervell de l’infant es reorganitza i consolida aprenentatges i funcions cognitives superiors, com la memòria, l’atenció, la concentració, la flexibilitat mental, la resolució de problemes i la creativitat. A més, el son adequat ajuda a regular les emocions i millora el benestar emocional, alhora que afavoreix la producció de l’hormona del creixement, clau per al desenvolupament físic.
No obstant això, la falta de son pot provocar irritabilitat, dificultats per gestionar les emocions i un augment del risc de malestar i ansietat.
En aquest sentit, establir hàbits saludables des de la primera infància pot tenir un impacte positiu a llarg termini en la seva salut física, emocional i cognitiva. Per això, cal tenir una especial atenció si es detecten en l’infant dificultats relacionades amb el son com les que es detallen a continuació.
Problemes comuns de son i possibles solucions
- Dificultats per adormir-se. Si en té, es pot intentar implementar una rutina de relaxació, com la d’explicar alguna història, posar música tranquil·la o practicar tècniques de respiració profunda. En casos persistents, consultar amb un pediatre pot ser útil per explorar possibles causes subjacents i tractaments adequats.
- Despertars nocturns. Si bé són comuns en la primera infància, cal assegurar una rutina consistent i crear un ambient adequat pot contribuir a reduir aquests episodis. Si es desperta durant la nit, és important mantenir la calma i evitar estimular-lo massa, ja que la calma pot ajudar-lo a tornar a dormir més ràpidament.
- Malsons i terrors nocturns. Ambdós provoquen en l’infant sensació d’ansietat, por o terror, i motiva que s’incorpori bruscament al llit i comenci a cridar. Crear un ambient segur i tranquil pot afavorir la reducció de freqüència d’aquests episodis. Parlar sobre aquests somnis i oferir-li confort, amb una veu suau i no mostrar-se excessivament preocupats o angoixats, pot ajudar-lo a sentir-se més segur i tranquil.
Superar aquests problemes requereix temps i paciència, però establir bones pràctiques de son des de la primera infància facilita un descans de qualitat i un desenvolupament saludable.
Recomanacions per gaudir d’un son saludable
Per tal de promoure uns hàbits de son saludables es recomanen un seguit de passos que afavoriran un bon descans:
- Establir rutines ajuda a associar certes activitats amb l’hora de dormir. Això pot incloure activitats relaxants com un bany calent, llegir un conte o escoltar música suau. Mantenir la mateixa hora per anar a dormir i despertar-se, fins i tot els caps de setmana, ajuda a regular el seu rellotge biològic.
- Crear un ambient adequat i còmode en una habitació tranquil·la, fosca i fresca. Utilitzar cortines opaques per bloquejar la llum i assegurar-se que la temperatura de l’habitació sigui còmoda. Evitar sorolls forts i distraccions que puguin interrompre el son.
- Evitar pantalles abans de dormir, almenys una hora abans. L’ús d’aquestes pot interferir amb la producció de melatonina, l’hormona del son.
- Fomentar hàbits positius animant-los a dormir sols en el seu propi llit pot ajudar a establir costums de son independents.
- Fomentar el moviment físic durant el dia pot ajudar a dormir millor a la nit, amb especial compte als vespres i nits, ja que si són activitats molt mogudes, poden estimular-los.
- Una dieta equilibrada pot influir positivament en la qualitat del son. Evitar menjars pesats o molt ensucrats abans de dormir pot contribuir a dormir millor.
- Passar temps de qualitat amb els nens i nenes abans de dormir, com llegir un conte o parlar sobre el dia, pot ajudar a crear un ambient positiu i relaxant.
Així doncs, podem concloure que establir hàbits de son saludables és fonamental pel desenvolupament òptim de l’infant. Seguir aquestes recomanacions pot ajudar els pares i mares a crear un entorn favorable pel son, promovent així el benestar físic, emocional i cognitiu dels seus fills i filles. Recordeu que cada nen i nena és únic, i pot ser necessari ajustar aquestes recomanacions segons les necessitats individuals de l’infant.