Cinc exposicions per promocionar la salut entre els infants

L’alimentació, la salut dental, la sexualitat, la SIDA o el tabaquisme són els temes que la Diputació de Barcelona ha triat per convertir en exposició itinerant. Cada temàtica ha estat pensada per tractar-se a les escoles i cobreix edats des dels cinc anys fins a adolescents i joves. De cara als més menuts, els nens de 5 a 9 anys, l’exposició ‘Cuida’t les dents’ vol que adquireixin hàbits saludables. L’exposició pretén donar a conèixer als infants la importància que té la salut bucodental per a les seves dents i les conseqüències que poden patir. Es vol que siguin els mateixos nens qui es preocupin per la seva boca. Ho pretenen fer a través d’uns personatges presents a 12 plafons, un joc de cartes adaptat a l’edat dels nens i una maqueta d’una dent. La temàtica de l’alimentació va dirigida als nens del cicle mitjà i superior de primària. Sota el nom ‘Menja bé, tu hi guanyes!’, l’exposició pretén ensenyar als nens com es classifiquen els aliments i què és la piràmide alimentària per introduir la noció d’equilibri en l’alimentació. Jocs multimèdia i plafons que representen les diferents habitacions d’una llar decoren l’exposició. Es parla de bona alimentació però també d’higiene [...]

redaccio
 
Imatge de l'exposició 'Cuida't les dents' destinada a nens i nenes d'entre 5 i 9 anys / Diputació de Barcelona

L’alimentació, la salut dental, la sexualitat, la SIDA o el tabaquisme són els temes que la Diputació de Barcelona ha triat per convertir en exposició itinerant. Cada temàtica ha estat pensada per tractar-se a les escoles i cobreix edats des dels cinc anys fins a adolescents i joves.

De cara als més menuts, els nens de 5 a 9 anys, l’exposició ‘Cuida’t les dents’ vol que adquireixin hàbits saludables. L’exposició pretén donar a conèixer als infants la importància que té la salut bucodental per a les seves dents i les conseqüències que poden patir. Es vol que siguin els mateixos nens qui es preocupin per la seva boca. Ho pretenen fer a través d’uns personatges presents a 12 plafons, un joc de cartes adaptat a l’edat dels nens i una maqueta d’una dent.

La temàtica de l’alimentació va dirigida als nens del cicle mitjà i superior de primària. Sota el nom ‘Menja bé, tu hi guanyes!’, l’exposició pretén ensenyar als nens com es classifiquen els aliments i què és la piràmide alimentària per introduir la noció d’equilibri en l’alimentació. Jocs multimèdia i plafons que representen les diferents habitacions d’una llar decoren l’exposició. Es parla de bona alimentació però també d’higiene i activitat física per promoure un estil de vida més saludable.

La tercera exposició de la Diputació s’anomena ‘El tabac al descobert’. Busca la negativa a consumir tabac o, com a mínim, retardar l’experimentació entre els joves de 1r i 2n de l’ESO. L’exposició parla de l’estreta relació entre tabac i diners, la poca informació que es dóna en una capsa de cigarretes o dels efectes que genera en la imatge personal, en la salut i en el medi ambient. Com la resta, també compta amb plafons i jocs interactius.

‘Treu-li suc a la sexualitat. Una visió saludable i positiva de la sexualitat’ és una exposició que va destinada als alumnes de 2n, 3r i 4t d’ESO. L’exposició anima a viure-la des del respecte i des de la diversitat de relacions de parella que es poden construir. Pretén fer reflexionar als adolescents sobre la motivació o no de tenir relacions sexuals, despertar actituds i conductes positives, responsables i saludables sobre la seva sexualitat i formar-los sobre mètodes anticonceptius per evitar embarassos i malalties de transmissió sexual. Consta també de plafons i de material didàctic.

L’última exposició va dirigida a adolescents i joves però també a la resta de la població de totes les generacions. ‘Què pinta la sida’ busca sensibilitzar en l’adopció d’actituds positives envers aquesta malaltia i provocar la reflexió. Ho vol fer a través de 42 quadres que volen transmetre informació per a la prevenció del VIH-Sida a través de la via de l’humor. En la realització de les vinyetes tipus còmic han participat dibuixants reconeguts. La idea és transmetre que l’ús del preservatiu evita el contagi.

L’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona inicia periòdicament exposicions i campanyes destinades a la promoció de la salut. Les apliquen a nivell local, facilitant als ajuntaments formació, eines i recursos amb l’objectiu de millorar la salut de la població. Tot el material de les exposicions està també disponible per descarregar a la pàgina web.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*