El Centre SPOTT inclou un programa de prevenció i intervenció a l’addicció a les pantalles

El Centre SPOTT va ser el primer servei públic i d'assistència, tractament i prevenció comunitària per a persones drogodependents de tot l'estat espanyol

redaccio
 
Imatge del Centre SPOTT / Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona treballa dia rere dia per combatre les drogodependències. Ho fan tant des de l’atenció als adolescents i joves i les seves famílies com donant suport als ens locals.

Una de les eines i des d’on s’ofereixen programes i serveis assistencials i preventius de caràcter innovador és el Centre de Prevenció i Tractament de Drogodependències SPOTT de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona. Aquest centre forma part de la Xarxa de la Generalitat (XAD) i és des d’aquesta on treballa pels 311 municipis en l’àmbit de les drogodependències.

El Centre SPOTT va ser el primer servei públic i d’assistència, tractament i prevenció comunitària per a persones drogodependents de tot l’estat espanyol. El Centre va iniciar el seu treball l’any 1981. Actualment, el Centre reorienta els seus programes d’atenció als adolescents i joves menors de 21 anys i les seves famílies, de la demarcació de Barcelona, amb la voluntat d’enfortir el suport als ens locals i incrementar la seva presència en el territori. D’altra banda, continua oberta la línia de suport tècnic en matèria de prevenció de drogodependències dels ens locals.

Més enllà de les substàncies tòxiques, una eina que ara cada cop més joves usaran i és la novetat del Centre és el Programa d’Addicció a les Pantalles. El Centre SPOTT ha posat en marxa el Programa d’Intervenció en addiccions a les pantalles per adolescents, joves i les seves famílies. Els canvis constants en el fenomen de les noves addiccions comportamentals o no tòxiques i la seva alta prevalença i incidència en la població adolescent, implica la necessitat de  permanent actualització en l’àmbit de la prevenció i la intervenció de les addiccions. Entre els adolescents, les addiccions comportamentals més freqüents són les relacionades amb les pantalles (videojocs, mòbil, internet i xarxes socials). El Diari de la Sanitat explicava quin és el risc de viure la vida a través d’una pantalla analitzant el comportament actual dels joves.

Amb la finalitat d’ajudar a prevenir el consum problemàtic de drogues i proporcionar atenció especialitzada i integral a nois i noies i a les seves famílies, al Centre SPOTT es plantegen els següents objectius: reduir o aturar el consum entre els adolescents i joves; acompanyar i atendre als adolescents i joves perquè abandonin el consum addictiu de les substàncies i els hàbits poc saludables; assessorar a les famílies per reforçar la seva capacitat en la tasca educativa i oferir-los suport emocional durant tot el procés.

L’atenció, a nivell individual, familiar i grupal, s’estructura en cinc nivells que donen resposta als nous patrons de consum i als diferents perfils dels adolescents i joves. Aquests nivells són: un espai d’atenció immediata, el servei d’informació i assessorament, el programa de tractament d’adolescents i joves, el suport a les famílies, i els programes psicoeducatius específics.

La Mari Carmen, mare d’un dels joves que ha assistit al centre, valorava: “La gent hauria de tenir més informació- No només per veure si tens o no el problema però cal que algú t’assessori com a mare”. Aquesta opinió, junt al funcionament del centre i un recull de les activitats que realitzin es poden veure a un reportatge audiovisual que va realitzar la Diputació de Barcelona. Sota el nom “Drogues” està inclòs dins la sèrie “Famílies i escola”.

El Centre SPOTT també dóna suport tècnic als ens locals per a la prevenció de les drogodependències. Aquesta ajuda es concreta en l’elaboració de: plans locals de prevenció, protocols de detecció i intervenció en el consum de drogues, capacitació tècnica als agents socials, capacitació de monitors i agents del lleure, reforç de la capacitació parental, exposició Itinerant Controles?, i suport econòmic mitjançant l’establiment de convenis o subvencions a entitats del Tercer Sector i ens locals per l’execució de programes i projectes de prevenció i xarxa local de prevenció de les drogodependències.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*