Investigadors de l’IBEC desenvolupen el dispositiu pioner ‘Múscul en un xip’, per combatre la distròfia muscular

Segons la Fundación para la Distrofia Miotónica, aquesta malaltia neuromuscular considerada rara afecta a 1 de cada 8.000 persones al món

redaccio
 
Bernardo Gàmez (president ASEM Catalunya) i Javier Ramón (investigador principal a l'IBEC) al laboratori / Fundació Bancària La Caixa

El nou dispositiu en el qual estan treballant tindrà una grandària inferior al d’una targeta de crèdit, i permetrà provar fàrmacs i tractaments en condicions molt semblants a les del cos humà, la qual cosa proporcionarà una informació més similar al pacient que els resultats que aporten les proves fetes amb models animals.

Per a la realització d’aquest dispositiu, el Dr. Javier Ramón, investigador principal del grup de Biosensors per a la Bioenginyeria de l’IBEC, ha utilitzat cèl·lules de la pell de pacients, els fibroblasts, les ha reprogramat, i ha fabricat amb elles el teixit muscular esquelètic mitjançant bioimpressió 3D. Per aconseguir que aquest teixit muscular sigui funcional, ha aplicat un camp elèctric estimulant la seva contracció, aconseguint així, que el teixit sigui capaç d’expressar una sèrie de metabòlits que es poden mesurar com, per exemple, les interleucines i citocines, proteïnes clau en malalties rares i autoimmunitàries.

Una vegada s’obté teixit funcional s’integra en un dispositiu, denominat bioreactor, on al teixit li arribarà mitjançant canals de microfluídica, el mitjà que necessita per sobreviure i els fàrmacs que es desitgen validar. També estarà dotat d’uns elèctrodes que aplicaran el camp elèctric, i una sèrie de biosensors que mesuraran els metabòlits en temps real, proporcionant una sèrie d’informació essencial per a l’estudi de la malaltia.

“Amb aquest dispositiu “Múscul en un xip” valorarem l’eficàcia dels fàrmacs relacionats amb la distròfia muscular de manera personalitzada, sense l’ús d’animals, mitjançant el cultiu de cèl·lules musculars del propi pacient”, comenta el Dr. Javier Ramón.

El projecte ‘múscul en un xip’, que en aquests moments es troba en un estat avançat de recerca gràcies, entre d’altres, a l’impuls de la Fundació Bancària “la Caixa”, és el primer que forma part del programa Faster Future, el nou programa de l’IBEC, llançat en el seu desè aniversari, amb el qual, mitjançant iniciatives de finançament col·lectiu, busca accelerar i portar a la pràctica clínica determinats projectes relacionats amb la salut que ja es troben en una fase avançada de recerca.

Aquest any s’ha presentat en la plataforma GivingTuesday on seguirà actiu fins al 31 de desembre amb la finalitat de recaptar els 25.000 € en els quals s’ha valorat la realització de les últimes fases.

“Calculem que, si complim amb els objectius del finançament, les últimes fases del projecte es podrien engegar el gener de 2018, i a la fi de 2019 ja podríem tenir un prototip funcional del dispositiu”, afegeix Javier Ramón.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*