Atreure més noies cap a les carreres científiques, objectiu del Fòrum STEM

Aquesta jornada celebra la seva tercera edició amb la voluntat de despertar l’interès dels joves, en especial el de les noies, per les carreres tecnològiques i científiques

Laura Reinón
 
Presentació del Fòrum STEM

L’auditori del CosmoCaixa acollirà el proper 12 de març, de 9.30h a 12.30h, una nova trobada d’estudiants de 3er i 4rt d’ESO, Batxillerats i Cicles Formatius amb experts referents de la Ciència, la Tecnologia, l’Enginyeria i les Matemàtiques, on es presentaran experiències professionals i projectes, a més de proporcionar orientació sobre les opcions de professionalització de futur en els àmbits STEM.

La principal novetat d’aquesta edició, organitzada per EduCaixa i CEL Working, és l’especial rellevància que es donarà a experiències i dades concretes de professionalització STEM des d’una perspectiva inclusiva respecte al gènere, en el marc del Projecte Hypatia, impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”.

Segons Laura Robert, partner de CEL Working i impulsora i organitzadora del Fòrum STEM, “hi ha moltes menys dones que homes que es dediquin a les carreres tècniques, sobretot en l’àmbit de l’enginyeria i la tecnologia. El nostre objectiu és impulsar aquestes branques perquè les joves vegin que aquests estudis són de tots i que les capacitats són les mateixes”.

Robert explica que la idea de crear aquesta jornada “va néixer fa uns anys en un projecte per al foment de les vocacions d’enginyeria on vaig participar i on es va corroborar la caiguda alarmant de les vocacions científiques a nivell europeu. Vam presentar la idea d’organitzar el Fòrum STEM a la Fundació Bancària “la Caixa”, amb la finalitat d’atreure els més joves cap a les carreres científiques”. A més, “hi ha estudis que confirmen que als 9 o 10 anys les nenes ja pensen que tenen menys capacitats que els seus companys i quan s’han de decidir pels estudis superiors, la seva inseguretat fa que optin per altres tipus de formacions”, afegeix.

Caiguda de les vocacions científiques

Les dades són desmoralitzadores: la vocació dels joves en general ha disminuït a tota Europa fins al punt que, en cas de seguir així, podria quedar compromesa l’economia dels països desenvolupats. Si aquesta circumstància la vinculem al gènere, el panorama és encara més alarmant. Segons l’institut d’estadística de l’UNESCO, les dones continuen subrepresentades en la investigació i el desenvolupament en totes les regions del món, i només un de cada cinc països ha aconseguit la paritat de gènere, amb un 45%-55% d’investigadores.

Sonia Garcinuño, de Fundació Bancària “la Caixa” i responsable del projecte europeu Hypatia, que té l’objectiu d’augmentar la concurrència femenina en les carreres científiques, considera primordial “implicar escoles, museus, institucions d’investigació i indústria per aconseguir conscienciar i també comunicar la ciència des de diferents àmbits i d’una forma més inclusiva en el que concerneix el gènere”. En aquest sentit, Garcinuño explica que “tot i treure bones notes en física o en matemàtiques, quan arriba el moment d’escollir una carrera, hi ha menys noies que es decantin per l’àmbit més científic”. Per això, afegeix, “el projecte Hypatia és important no només perquè les escoles animin a les noies a estudiar carreres científiques, sinó perquè també les empreses treballin d’una forma inclusiva en el gènere”.

Garcinuño destaca la importància que “els canvis es produeixin també a nivell de l’Administració i centres de recerca on els càrrecs importants estan ocupats majoritàriament per homes”, i assenyala que “és en l’àmbit de la investigació i en la direcció d’entitats on queda més per fer”. Malgrat aquesta situació, “que pàgines com la de l’Unesco ofereixin aquest tipus d’informació, és un bon exemple que s’està prenent consciència d’aquesta problemàtica”, reflexiona.

Experiències de la mà dels professionals

El repte ara és aconseguir engrescar els alumnes i les alumnes cap a aquestes branques d’una forma natural i lúdica. Per això, professionals de referència posaran sobre la taula les possibilitats de professionalització que les STEM tenen per al futur del jovent, a través de les seves vivències, experiències i projectes més significatius. En aquesta edició, les ponències principals seran a càrrec de Digna Couso, Física i doctora en Didàctica de les Ciències; Maria Huerta Carrillo, Enginyera Aeronàutica per la Universitat Politècnica de Madrid; i José Antonio Zafra, Doctor en Ciències de la Infermeria per la URV.

El programa de la jornada inclou també InfoForums per àmbits STEM, on els estudiants tindran la possibilitat d’interactuar amb experts, preguntar, i exposar dubtes i qüestions que els preocupin en relació al seu futur professional. En aquesta edició també es posarà a disposició de l’alumnat una aplicació que es podrà descarregar directament en el mòbil per donar la seva opinió sobre la percepció respecte al gènere i les carreres STEM.
Les inscripcions continuen obertes a la pàgina del Fòrum STEM

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*