Noves ajudes per potenciar la transferència tecnològica de projectes biomèdics a Europa

S’obre la quarta convocatòria del programa CaixaImpulse, un programa integral per transformar el coneixement científic originat en centres de recerca, universitats i hospitals en empreses i productes que generin valor a la societat, tant en la forma d’un acord de transferència com d’una empresa derivada (spin-off)

redaccio
 
D’esquerra a dreta Marcelino Armenter, president de Caixa Capital Risc; Josep Maria Font i Andreu Martínez, investigadors; i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa” acompanyats pels investigadors seleccionats a la passada convocatòria del programa CaixaImpulse

La Fundació Bancària ”la Caixa” i Caixa Capital Risc han posat en marxa la quarta edició del programa CaixaImpulse, una iniciativa que vol impulsar la transformació del coneixement científic originat en centres de recerca, universitats i hospitals en empreses i productes que generin valor a la societat, tant en la forma d’una empresa derivada (spin-off) com d’un acord de transferència.

Aquest programa compta amb la col·laboració d’EIT Health, un consorci de més de 144 empreses, universitats i centres de recerca líders en innovació, biomedicina i salut. EIT Health és l’aposta de la Unió Europea per promoure la innovació a Europa, i una de les iniciatives més grans del món en el sector de la salut que compta amb finançament públic.

Aquesta col·laboració permet que, per primera vegada, la convocatòria del programa CaixaImpulse s’obri a altres països europeus: Bèlgica, els Països Baixos, Alemanya, Suïssa, França, Suècia, Dinamarca, Estònia, el Regne Unit, Irlanda, Croàcia, Hongria, Itàlia i Polònia.

Segons l’informe European innovation Scoreboard 2017 (IUS), Espanya disposa d’infraestructures capdavanteres, centres d’investigació i professionals de primer ordre, la qual cosa suposa una font de coneixement valuosíssima per generar riquesa, però té una assignatura pendent: la seva valoració i comercialització. Això genera la paradoxa que el país, malgrat aquestes infraestructures de primer ordre, encara està situat al lloc 17è de la Unió Europea en innovació. Amb la finalitat de contribuir a canviar aquesta realitat, la Fundació Bancària ”la Caixa” i Caixa Capital Risc, amb la col·laboració d’EIT Health, posen en marxa aquesta quarta convocatòria.

La convocatòria del 2018

Els centres de recerca interessats a participar en el programa poden presentar les seves propostes a través d’Internet des del dia 19 de març fins al dia 2 de maig.

Els criteris de selecció es basaran en cinc requisits:

  • Qualitat de la ciència i de l’actiu: nivell d’innovació i de desenvolupament de l’actiu, i estat de protecció de la propietat intel·lectual.
  • Potencial de l’actiu en el mercat: identificació de la necessitat o el problema que es resol, i identificació dels beneficiaris i clients.
  • Projecte de valoració: objectius i plantejament correcte de les accions que s’han de desenvolupar.
  • Capacitat de transferència i execució: dedicació i perfil de la persona que participarà en el programa i en liderarà la valoració, com també de l’equip complementari.
  • Impacte social i innovació responsable: grau de contribució a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans o dels beneficis generats en el conjunt de la societat.

Els projectes presentats iniciaran un procés de selecció que consta de dues fases: a la primera, totes les propostes rebudes seran avaluades en remot per experts i professionals de l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut, i del món empresarial; a la segona, es farà una entrevista presencial davant d’un panel d’experts europeus de diferents àmbits (farmacèutiques, escoles de negoci, empreses de salut o biotecnològiques), en la qual els 35 projectes amb millor puntuació hauran de defensar la seva proposta. El panel d’experts europeus seleccionarà al voltant de 20 projectes, que formaran part de CaixaImpulse 2018.

Judit Cubedo, CEO de GlyCardial Diagnostics una de les spin-off creades dins del programa CaixaImpulse en la convocatòria de 2015

Èxit de les convocatòries anteriors: set noves empreses i unes altres dues en procés

Els avenços dels 58 projectes participants en les tres edicions anteriors avalen aquesta iniciativa. Els projectes participants s’han beneficiat de 1.200 hores de mentoria i assessorament, i més de 300 hores de formació, i s’han organitzat actes de treball en xarxa (networking) que han generat més de 230 reunions personalitzades.

Fins avui, s’han constituït un total de set noves empreses, i unes altres dues estan en procés de constitució. Durant l’any 2017, el projecte GlyCardial Diagnostics (CaixaImpulse, 2015) va aconseguir 2,4 milions d’euros a la primera ronda de finançament. Amb aquesta inversió, l’esmentada spin-off tecnològica continuarà treballant en la investigació per desenvolupar una prova que detecti la isquèmia cardíaca.

Els projectes participants en l’edició anterior van destacar la implicació de tota la indústria, que en els seus diferents rols ha aportat coneixement i experiència a totes les activitats incloses en la iniciativa. Així mateix, s’ha valorat molt positivament l’orientació del programa cap al mercat, que en permet maximitzar les possibilitats d’èxit, així com la flexibilitat i la personalització per adaptar-se a les necessitats de cada projecte.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*