La Capella o el cub? Amb el vist i plau de Salut per als dos espais, l’Ajuntament haurà de triar la ubicació del CAP Raval Nord

El ple de l'Ajuntament de Barcelona torna a parlar sobre la cessió d'ús al MACBA de l'espai de la Capella de la Misericòrdia. Si es revoqués, quedaria lliure per poder acollir el futur CAP Raval Nord. Justament ahir, el CatSalut va donar el vist i plau a l'espai del cub, cosa que fa que ara hi hagi dues possibles ubicacions per al CAP

Carla Benito
 
 
 
L'estat de l'edifici del CAP Raval Nord està molt antiquat i no compleix les condicions de seguretat necessàries / Carla Benito

L'estat de l'edifici del CAP Raval Nord està molt antiquat i no compleix les condicions de seguretat necessàries / Carla Benito

Aquest matí es celebrarà a l’Ajuntament de Barcelona el plenari del mes de maig amb diversos temes al seu ordre del dia. Un d’ells, arrossegant-lo del passat Ple municipal va encarat a “desestimar íntegrament les al·legacions formulades el 31 de gener de 2019 pel Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)”, “extingir la concessió de l’ús privatiu de domini públic municipal de la finca situada al carrer de Montalegre núm. 4, atorgada per acord del Plenari del Consell Municipal de data 28 de juny de 2013 a favor del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)” i “recuperar immediatament la possessió de la finca” per part de l’Ajuntament.

Si això s’aprova, la Capella de la Misericòrdia quedaria lliure de nou per poder, per exemple, ser l’espai per la ubicació del nou CAP Raval Nord com defensa la plataforma veïnal per un CAP Raval Nord digne. Però davant l’opció de situar el CAP a l’espai del cub, per un acord entre el Departament de Salut i la Diputació de Barcelona i després que ahir el CatSalut donés el vist i plau tècnic a aquesta proposta, les veïnes del Raval van sortir ahir de nou al carrer. La manifestació va recórrer els carrers de Ciutat Vella i va acabar a plaça Sant Jaume, a les portes del consistori. En un vídeo realitzat per la Plataforma on es convocava a la mobilització, explicaven els motius pels quals la decisió d’un nou CAP no es pot seguir dilatant. Expliquen que les treballadors i usuaris del centre fa més de 13 anys que demanen una nova ubicació, ja que l’actual no compleix amb les normes mínimes d’accessibilitat, salubritat i seguretat

Des de la Plataforma, tot i saber que “ERC, PSC, PDeCAT, Cs i PP s’han posicionat en contra i volen mantenir la cessió al museu”, segueixen demanant que es “revoqui l’acord amb el MACBA i que aquest espai es cedeixi per al nou CAP”. També opinen que la proposta del cub “no és viable i menys en els terminis que anuncien”. Davant això, i com avís al consistori, anunciaven que continuarien amb l’ocupació de la Capella fins que no es trobés una solució perquè “la salut de les veïnes del raval no pot esperar més”.

Paral·lelament a les accions de la Plataforma i a banda de la manifestació de la tarda, els treballadors dels Centres d’Atenció Primària estaven convocats a les 14h a les portes dels seus llocs de treball per demanar “el CAP Raval Nord a la Misericòrdia Ja”.

El CatSalut valida el cub però incideix que la decisió és de l’Ajuntament

Tot i la determinació per ubicar el CAP en aquest espai, el Servei Català de la Salut presentava just el dia abans al Ple unes conclusions pel que fa a l’alternativa d’establir al CAP al cub. Amb dues alternatives “idònies”, el CatSalut opinava que al Ple d’avui es podria desencallar la ubicació definitiva del CAP Raval Nord.

Les dues alternatives possibles per ubicar el nou CAP Raval Nord de Barcelona avalades pel CatSalut són l’espai conegut com “el cub”, just a tocar del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), la capella de la Misericòrdia. Que de novembre a ara es tinguin dues opcions sobre la taula, per Adrià Comella, director del CatSalut, els fa ser optimistes. En roda de premsa, Comella ha deixat clar que l’última paraula la té l’Ajuntament de Barcelona: “el consistori és qui ha de decidir la ubicació final. Ens agradaria que s’acabés aquest mandat amb una decisió presa de quin serà el futur del nou CAP Raval Nord”.

En fer aquestes declaracions, també han explicat que han enviat els estudis amb pros i contres de les dues opcions que hi ha ara mateix sobre la taula a tots els grups municipals, amb qui també han mantingut converses.

Ubicar el nou CAP a l’espai conegut com “el cub” suposaria que el centre disposés 500 metres quadrats més que l’opció de la capella de la Misericòrdia i hi hauria també unes 10-12 consultes més. L’edifici seria d’una planta baixa més 4 pisos.

Aquestes consideracions no són vàlides per la Plataforma que considera que el cub “seria un edifici sense llum, falta d’accessibilitat per les ambulàncies, afectacions per les veïnes i sales d’espera petites”. Afegeixen que es perdrien zones verdes i una de les poques oxigenades en un barri densament poblat i amb pocs espais oberts. Denunciaven a més que hi ha alternatives per evitar això que ningú està tenint en compte com per exemple que l’ampliació del MACBA es fes aprofitant el pàrquing de la plaça dels Àngels.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*