ENTREVISTA | FERRAN GARCÍA, COORDINADOR D'INVESTIGACIONS DE L'ORGANITZACIÓ JUSTÍCIA ALIMENTÀRIA

“El 13% de la despesa pública de sanitat es destina a tractar malalties derivades del consum de carn”

Carn de Canó és la publicació amb la qual Justícia Alimentària alerta sobre les conseqüències que ja s'estan vivint pel consum excessiu de carn. Conversem amb el coordinador de la recerca, Ferran García, sobre els efectes en la salut i ambient.

Carmen Contreras
 
 

Des de fa anys, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta sobre les conseqüències de menjar carn de manera desmesurada, que van des de problemes cardiovasculars fins al càncer de còlon. Malgrat aquestes alertes, la dieta espanyola conté tres vegades més carn, productes lactis i ensucrats que en el passat, segons un estudi publicat en la revista Science of the Total Environment.

Per a Ferran García, coordinador de recerques de l’organització Justícia Alimentària, el consum excessiu de carn és “insostenible des de tots els punts de vista”, pel fet que en produir-la, es generen impactes socials, ambientals, culturals i altres. Així ho explica en l’informe Carn de Canó:

Quines són les conseqüències de menjar carn i carn processada?

Bàsicament les necessitats són gairebé zero, el consum recomanat de la carn processada és esporàdica, és a dir com menys consumeixes millor. Hi ha un tema de classe social molt evident que no està tant en la carn vermella però sí en la carn processada, que afecta a les classes populars i per això ens interessava especialment, bàsicament la carn processada és dolenta per a la nostra salut perquè té un alt percentatge de greixos saturats. Té un alt índex de sodi, de sal, la principal font de sodi en la nostra dieta, encara que no ho sembli són les carns processades.

Espanya és un dels grans productors de carn en el món, és un cas perdut propiciar el consum i producció d’altres aliments?

No pot ser un cas perdut perquè és insostenible des de tots els punts de vista. El problema és que té un poder enorme que no tenen altres sectors. Llavors, no se si és que és igual, si és que la perdrem, però la batalla cal presentar-la. Hi ha grups molt actius, des del veganisme fins l’animalisme. Però un contra poder efectiu i articulat contra la carn i els seus impactes en salut i en el medi ambient crec que encara no existeix, no té suficient massa.

Ferran Garcia, a la dreta. Foto: Justicia Alimentaria

Quines són les eines legals o cíviques amb les quals comptem i com les seves propostes se sumen a elles?

El preu és important a l’hora de consumir o comprar un producte. Si un producte no és sa llavors li puges el preu i si és sa, li baixes el preu. No hi ha una política de preus sobre aliments. Ni en la carn ni a cap.

Un etiquetatge claríssim, que no hagis d’anar amb un llibre. Si hi ha carn picada, si porta molta sal, si porta poca sal. Això del semàfor funciona molt bé, que digui: mira, això va fins a dalt de sal, fins a dalt de greixos.

Campanyes dures i clares, com les que es fan amb el trànsit, no campanyes com les que hi ha ara, súper amables demanant menjar cinc fruites al dia, quan puguis. Això no té res que veure. Les campanyes es fan contra el tabac, contra els accidents de trànsit.

Estem parlant d’un problema transversal? Quines altres línies a més de salut i ambiental involucra?

Jo crec, i de fet per això comencem en part aquesta campanya, que el sector carni és el gran element d’impacte social, ambiental, cultural i de molt de tipus. Afecta a salut, afecta a medi ambient, afecta a les condicions laborals, afecta a nivell geopolític: no s’entén el que està passant al Brasil, no s’entén el que va passar i està passant a l’Argentina, a Paraguai.

No s’entenen les condicions d’explotació laboral de moltes màquines càrnies en molts països i també aquí, a Catalunya, que hi ha manifestacions per l’explotació laboral directament vinculada a la indústria càrnia, hi ha una migració per expulsió de pagesia en molts països, que té a veure justament amb això, una ampliació de frontera agrícola, té a veure amb construcció d’infraestructures majúscules com ports, aeroports, preses per a generar energia, que tenen com a eix central la carn.

 

García afirma que el propòsit de l’estudi no és el d’eliminar tot consum de carn, assegura que el propòsit de l’organització és el motivar a reduir-lo considerablement, tal com molts estudis avalen per a cuidar de la salut i el planeta.

Per a aconseguir-ho, recomana prioritzar el consum de vegetals i fruites. “Bàsicament pensar en la teva setmana i en el teu menjar, des que t’aixeques fins que te’n vas a dormir, i pensa si has menjat tres, quatre vegades processats o carn processada en aquest cas. Si has consumit més, no vas bé”. I si decideixes menjar carn, tractar que siguin produïdes agroecològicament, pròximes i locals.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*