El Congrés reprova a la ministra de Sanitat i Igualtat per les “mancances i negligències” de la seva gestió

El ple ha recolzat amb l'abstenció de Ciutadans una iniciativa d'Unidos Podemos que demanava la seva reprovació per la seva actuació integral i especialment en el que té a veure amb les polítiques d'igualtat. Esgrimeix com a motius el retard en l'engegada de les mesures del pacte contra la violència masclista, la pobresa infantil o el dèficit de recursos per a dependència

Marta Borraz
 
 
 
La ministra Dolors Montserrat a la Comissió d'Igualtat / Congrés dels Diputats

La ministra Dolors Montserrat a la Comissió d'Igualtat / Congrés dels Diputats

El Congrés ha reprovat a la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, per la seva gestió integral durant la legislatura. Una majoria parlamentària ha votat a favor de la iniciativa d’Unidos Podemos- En Comú Podem- En Marea que demanava reprovar a la titular de la cartera per “les mancances i negligències” en el desenvolupament de les seves funcions com a responsable de diverses àrees i, especialment, aquelles que tenen a veure amb les polítiques sobre igualtat de gènere. La iniciativa s’ha aprovat amb 167 vots a favor, 133 en contra i 37 abstencions, entre elles la de Ciutadans.

En la moció que demana la seva reprovació el grup confederal posa l’accent que “la seva inacció i decisions en alguns aspectes” denoten “una terrible irresponsabilitat que agreuja l’incompliment en l’exercici de les seves funcions”. A més, el text qualifica les polítiques de Montserrat d'”insuficients i ineficients” en un sector “tan delicat com és el de la sostenibilitat de la vida i la igualtat”.

Entre les raons fonamentals i les que més debat han despertat a la càmera es troba la falta d’aplicació de les mesures del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere vuit mesos després de la seva aprovació pel ple. La diputada Sofia Fernández Castañón, que ha defensat en el ple la iniciativa, ha tirat en cara a la ministra la “falta de perspectiva feminista” a l’hora “de concebre les seves polítiques” i ha assegurat que “no sent la revolució que està tenint lloc”.

“La ministra ha mentit a aquesta càmera i a la ciutadania després de repetir que hi havia 200 milions per al pacte d’estat, quan el seu grup, el popular, es va sumar a l’esmena que afegeix almenys els 120 milions”. I és que la setmana passada l’Executiu va accedir a incorporar als Pressupostos Generals de l’Estat els diners compromesos com a transferències directes a les comunitats autònomes i ajuntaments.

Castañón ha enumerat a més altres polítiques sobre les quals “el Govern ha vetat proposicions de llei que solucionarien aquestes situacions”, entre elles, el referit a la salut sexual i reproductiva i l’avortament, les agressions sexuals, la bretxa salarial o els permisos igualitaris: “No es poden negar els drets de les dones per més temps”, ha esgrimit.

El PSOE, per la seva banda, ha posat l’accent que els dèficits de finançament de la dependència i altres assumptes com la pobresa infantil o la discapacitat: “És clar que no hem tingut ministra de Seveis Socials ni de Sanitat ni molt menys d’Igualtat. És necessari revertir les retallades en igualtat i serveis socials”, ha afegit la diputada Carmen Cuello.

L’abstenció de Ciutadans

I és que Unidos Podemos apunta en el seu text que demana la reprovació a la situació en la que es troba el Sistema de Dependència, amb més de 300.000 persones en llista d’espera i un augment de pressupost en PGE igual al que es va deixar de gastar un any abans. Fa una mica més d’un mes el PP va votar en contra de recuperar el finançament d’un sistema que ha sofert retallades importants, ha augmentat el copagament dels usuaris i ha eliminat la cotització a la Seguretat Social de les cuidadores de familiars –en la seva majoria dones–.

D’altra banda, posa l’accent en la pobresa infantil, el risc d’exclusió de nens o nenes, la falta d’alimentació saludable d’una part de la població o l’absència de polítiques que tinguin per objectiu a les persones amb discapacitat o diversitat funcional com a arguments per demanar la reprovació de la ministra, a la qual acusen de “desistiment de responsabilitats constant en els últims mesos”.

A les crítiques a Montserrat per la seva gestió sobre el pacte contra la violència masclista esgrimides per tots els grups s’ha sumat Ciutadans, que en paraules de la seva diputada Patricia Reyes ha qualificat de “vergonyós” que “el Govern no hi hagi mogut ni un sol dit per implementar-ho”. Al mateix temps, s’ha referit a la moció d’Unidos Podemos com “teatrillo” i li ha tirat en cara a la formació que s’abstingués en l’aprovació del pacte i no hagi recolzat els Pressupostos Generals de l’Estat.

El Partit Popular ha intervingut al final per defensar-se i ha autoproclamat la ministra com “la més preocupada per la violència masclista”, ha dit la diputada Alba Mullor. “Hem treballat sense descans per col·locar la violència de gènere com una política d’Estat”, ha esgrimit la parlamentària abans d’afegir que “és totalment falsa l’afirmació que no s’ha implementat cap mesura del pacte”.

Aquest és un article original d’eldiario.es

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*