Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El debat sobre el consum de cànnabis, no només a la joventut, no és nou. Des de fa anys, la FAD i el Centre Reina Sofia sobre adolescència i joventut estudien les percepcions que noies i nois tenen al voltant del consum d’aquesta substància. Les dades, encara que no varien enormement entre l’última onada (2016), si assenyalen un relaxament en les opinions que tenen en relació amb el consum i la venda de cànnabis.
En els darrers anys, tot i que ha augmentat el percentatge de joves que tenen una opinió negativa del cànnabis (han passat del 15,5% al 17,7%), ha baixat el de noies i nois a qui no els ha canviat (de 61 a 46 %, aproximadament), mentre que el percentatge dels que ha millorat ha passat del 17,5 % al 28,4 %.
De fet, el percentatge dels que creuen que se n’ha de prohibir el consum està en constant caiguda des del 2014 (ara són el 21,5 %), mentre que el percentatge dels que creuen que el consum s’hauria de permetre ha pujat fins a gairebé el 70 %.
Una cosa semblant passa quan els experts han preguntat per la venda. Si el 2014 gairebé el 35% de les persones enquestades creia que s’havia de prohibir, el 2016 ja eren el 32,5 i el 2022 la xifra havia caigut fins al 23%. Paral·lelament, anava pujant el percentatge de persones que creuen en la possibilitat de permetre la venda. El 2022 la xifra estava en el 69,6%.
Un dels reptes més importants, segurament, que tenen les autoritats, així com les i els experts, és aconseguir que noies i nois aconsegueixin la millor informació possible en relació amb el consum de drogues, cànnabis inclòs.
Com sol passar en qualsevol tema relacionat amb joves i informació o formació, les fonts de les dades de què disposen segurament no siguin les més fiables. Tot i que hi ha hagut alguns canvis respecte a l’última enquesta, Internet és, amb moltíssima diferència, la font principal de la informació. Els amics en general i aquells que consumeixen cànnabis el segueixen al darrere. Metges i especialistes serien la quarta font d’ informació. Docents, famílies, institucions especialitzades estan pràcticament al final de la llista.
Potser les fonts d’informació triades per nois i noies per informar-se sobre el cànnabis tingui una certa relació amb la polarització de les seves opinions en relació amb els riscos que té aquest consum.
És una de les característiques més marcades en relació amb l’enquesta del 2016. Si llavors el 15% pensava que només provant-ho ja hi hauria problemes, ara ho creuen el 34,5%. A l’altre extrem de la gràfica, els qui creuen que no fa mal a qui està sa, encara que se’n consumeixi molt ha passat de 9,8 al 26,3 %.
De manera semblant, els que creuen que no genera problemes encara que es consumeixi sovint ha passat del 27,7 al 42,2, %, en oposició dels que opinen que si es consumeix els caps de setmana, el més probable és que generi problemes, que han passat de ser del 27,5% al 34,6%.
A això cal sumar que gairebé la mitja dels enquestats creu que té més i millor informació que a l’onada del 2016. Una xifra que ha pujat gairebé 20 punts percentuals.
Per què
La major part de les i els joves utilitzen habitualment el cànnabis, principalment, per relaxar-se (38,6 %), per evadir-se (33,5 %), per divertir-se i passar-ho bé (25,6 %), però també per motius terapèutics (19,5%).
Quan fan un consum esporàdic, l’ordre dels motius varia lleugerament. La diversió i passar-ho bé es col·loquen al primer lloc (40 %). Després estaria relaxar-se (33%), evadir-se i per curiositat (27%) o perquè el consumeix el grup d’amics.
Segurament aquestes dades podrien explicar els percentatges quan se’ls pregunta per la legalització del cànnabis per a diferents usos. Tot i que la majoria dels joves opinen que no s’hauria de legalitzar per a ús lúdic, (45,4 %), no és petita la quantitat dels que creuen que seria convenient i necessari.
Uns percentatges que canvien enormement quan l’ ús no és lúdic sinó terapèutic. El 55,9% de les persones enquestades creuen que és necessari i convenient la legalització d’aquest ús, davant del 30% que no ho veuen així.
Com admeten des del mateix informe, cal que s’obri un debat en relació amb un possible procés de regulació del consum legal de cànnabis. Entre altres coses, perquè tot el continent està en aquesta situació. El problema d’un debat regulador, asseguren des del Centre Reina Sofia, pot suposar un cert missatge de permissivitat que podria ocasionar un augment del consum d’aquesta substància, així com dels problemes associats.
Des de l’institut de recerca, en qualsevol cas, tenen clar que davant d’aquestes situacions, el treball de prevenció és imprescindible.