Les llistes d’espera de la sanitat pública un problema molt greu i amb trampes

Sense papers que ho recolzin, que et programin i et reprogramin i et realitzin la prova diagnòstica un dia abans de la visita amb el metge per urgències. Un exemple de com fer trampes en les llistes

Josep Martí
 
 

Les estadístiques diuen una cosa i la història de moltes persones en diuen una altra de molt diferent. Un molt amic meu explica (i em dóna còpia de la documentació) que era visitat a un hospital públic de Barcelona i l’especialista li diu “ara ja ha arribat el moment d’operar, no pots esperar més perquè això és greu perquè està afectant els ronyons” i quan li pregunta per quan ho faran li respon “tinc una llista d’espera d’un any”.

El meu amic, espantat, fa una reclamació escrita a l’hospital amb el seu diagnòstic i l’agreujament de les seves analítiques, dient:

“En aquests moments, feta la indicació quirúrgica i la informació d’espera d’un any, no sé si he entrat en llista d’espera, ja que no m’ha donat el justificant amb la data d’entrada en llista obligatori segons la instrucció 05/2016 de 27 de juny del CatSalut”.

A més, diu: “Segons l’Ordre del CatSalut SLT/102/2015 de 21 d’abril, on es fixen els terminis de referència i els requisits de gestió de les llistes d’espera dels hospitals del sistema públic (a part que els terminis considero que són massa llargs i fixats més tenint en compte les limitacions del sistema que les necessitats dels pacients), aquests terminis hauran de ser adaptats prioritzant criteris de gravetat de la patologia i/o possible agravació de la mateixa per llargues esperes. Per tot això demana ser prioritzat en la seva intervenció”.

A les dues setmanes de la reclamació el citen per fer els preoperatoris i al cap de tres setmanes és operat.

Al mateix amic l’especialista li demana una ecografia abdominal, per veure el resultat de la intervenció i el cita per tres mesos, al taulell no li donen dia, li donen un número de telèfon d’ecografies i li diuen que si no l’avisen, que vagi trucant. Ho ha fet dues vegades i un altre cop ha anat en persona a l’hospital. Sempre li diuen que ho passen a programació, fins que el dia abans de la visita amb l’especialista torna al taulell dient “demà tinc vista i voldrà veure l’ecografia” i li fan l’ecografia aquella tarda. De fet ha estat un dia “programat” en llista (el que abaixarà molt la mitja de les estadístiques oficials). Un exemple de com fer trampes en les llistes.

Aquest, desgraciadament, no és un cas aïllat, els activistes que posen taules informatives cada setmana a molts hospitals tenen denúncies de les llistes per part dels usuaris.

Una reflexió que m’envia el meu amic després d’aquesta experiència:

“- Quan van començar a pagar amb diners públic centres sanitaris privats de negoci per serveis que hauria de fer la sanitat pública, no vaig dir res perquè a mi m’atenien igual.

– Quan deien que hi havia moltes llistes d’espera i pacients a urgències sense poder ingressar a l’hospital perquè faltaven llits, no vaig dir res perquè jo no tenia necessitat d’aquests serveis.

– Quan deien que no hi havia suficients diners per la salut i la sanitat i si n’hi havien per rescatar bancs, autopistes i altres interessos privats, no vaig pensar en les conseqüències.

– Ara que estic malalt, quasi no queden professionals a la sanitat pública, se n’han anat cansats per les seves condicions precàries de treball, s’han tancat molts centres i serveis públics, hi ha llargues llistes d’espera pels meus problemes, jo no tinc cèntims per tractaments cars a la sanitat privada, ningú diu ni fa res per mi.

Així s’acaba la salut i comença la supervivència, meva, dels meus fills, néts i moltes altres persones”.

Josep Martí
Sobre Josep Martí

Josep Martí Valls va néixer a Barcelona l’any 1943. Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona l'any 1969. El 1980 va esdevenir doctor en Medicina i Cirurgia, per la UAB. Ha estat metge assistencial de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Del 80 al 86 va ser el Delegat de Serveis de Sanitat i Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona. Del 2000 al 2006 va ser el director assitencial de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron. A més és soci fundador del CAPS i membre fundador de la Marea Blanca de Catalunya. Més articles

1 Comentari en Les llistes d’espera de la sanitat pública un problema molt greu i amb trampes

 1. Xose Lopez de Vega // 01/06/2018 en 12:34 // Respon

  Molt be Pep.
  Genial la manera com ho has escrit per mostrar les trampes, i a la vegada dir que tots ens tenim que moure.
  El problema que he vist es que al que es queixa, perque sap com fer-lo, que no tothom pot, li responen i el col-loquen aviat, pero els demes es queden en la llista.
  De trampes es fan moltes, sobretot a conselleria, treient de la llista aquells que es neguen a anar a operarse a altre hospital, que els pasen a llista en espera, igual que el que te un problema familiar o altre problema de salut i demana diferir la intervenció.
  Hem de lluitar perque els pressupostos tornin a ser els mateixos que abans de les retallades i que es tornin a donar les condicions de despesa per capita similars a les europees o encara que siguin com les 3 mes altes del estat espanyol

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*