L’obesitat creix més de pressa en les zones rurals que a les ciutats

En contra del que es creia fins ara, l'increment mundial de l'índex de massa corporal observat en els últims 30 anys es deu en gran manera a les poblacions rurals, on ha augmentat el consum d'aliments processats. Aquest estudi podria tenir grans implicacions per a les polítiques de salut pública.

Verónica Fuentes
 
 
Un home en un mercat de fruites del Caire (Egipte). / Pixabay

Un home en un mercat de fruites del Caire (Egipte). / Pixabay

Des de fa anys, el problema mundial del sobrepès i l’obesitat s’ha considerat més propi de les ciutats que dels pobles a causa de l’accés als serveis d’alimentació, les opcions de transport, les formes d’oci no físic i el tipus de treballs poc exigents que es realitzen en zones urbanes.

No obstant això, les recerques que donen suport a aquesta hipòtesi tendeixen a ser petites i de curta durada, i estan basades en càlculs de l’índex de massa corporal (IMC), que valora si un individu té un pes saludable per a la seva alçada.

Ara, un article publicat a Nature desafia el paradigma predominant i afirma que la pujada global de l’IMC observat en els últims 30 anys es deu en gran manera a l’increment en les poblacions rurals, en les quals ha augmentat el consum d’aliments de baixa qualitat.

L’equip, format per la xarxa d’experts NCD-RisC que proporciona dades rigoroses sobre els factors de risc de malalties no transmissibles (ENCs), va analitzar 2.009 estudis de més de 112 milions d’adults per a avaluar els canvis en l’IMC entre 1985 i 2017 en 200 països.

Els resultats revelen que en aquests 33 anys l’IMC va augmentar en una mitjana de 2,0 kg/m2 en les dones i 2,2 kg/m2 en els homes a tot el món, el què equival al fet que cada persona guanyi de 5 a 6 kg de pes.

Liderat per Majid Ezzati, de l’Imperial College de Londres, el treball mostra que més del 55% de l’augment mundial de l’IMC des de la dècada de 1980 prové de les poblacions rurals. És més, en algunes regions d’ingressos baixos i mitjans, aquesta xifra aconsegueix més del 80%.

Des de 1985, l’IMC mig en les àrees rurals ha augmentat en 2,1 kg/m2 tant en dones com en homes. Però a les ciutats, l’augment va ser de 1,3 kg/m2 i 1,6 kg/m2 en dones i homes, respectivament.

De la mateixa manera, el 1985 els homes i dones urbans de més de tres quartes parts dels països tenien un IMC més alt que els seus homòlegs rurals. Amb el temps, la bretxa entre l’IMC urbà i rural en molts d’aquests territoris es va reduir o fins i tot es va revertir.

“La nostra idea actual sobre l’epidèmia d’obesitat deguda a les ciutats no és correcta”, explica a Sinc Ezzati. “A excepció de les dones a l’Àfrica subsahariana, l’IMC està creixent en les zones rurals al mateix ritme o més ràpidament que a les ciutats”.

Diferències entre països

L’equip va trobar diferències importants entre els països d’ingressos alts, mitjans i baixos. Als països enriquits, l’IMC ha estat generalment més alt en les zones rurals des de 1985, especialment per a les dones.

Els investigadors suggereixen que això es deu als desavantatges que experimenten els qui viuen fora de les ciutats: menors ingressos i nivell educatiu, disponibilitat limitada i major preu dels aliments saludables, i menys instal·lacions d’oci i esportives.

“Les ciutats ofereixen una gran quantitat d’oportunitats per a una millor nutrició, més exercici físic i oci, i una millor salut en general. Aquestes coses són sovint més difícils de trobar en les zones rurals”, valora Ezzati.

Mentrestant, les zones rurals dels països més empobrits han experimentat canvis cap a ingressos més alts, millors infraestructures, una agricultura més mecanitzada i un major ús de l’automòbil.

Això suposa, d’una banda, certs beneficis per a la salut, però també porta a una menor despesa energètica i a un major consum d’aliments processats i de baixa qualitat. Tots aquests factors han contribuït a un augment més ràpid de l’IMC en les zones rurals.

“A mesura que els països augmenten la seva riquesa, el repte per a les poblacions rurals passa de permetre’s menjar prou a poder comprar aliments de bona qualitat”, afegeix Ezzati.

La principal excepció a la tendència mundial va ser l’Àfrica subsahariana, on les dones van augmentar de pes més ràpidament a les ciutats, possiblement a causa de la major quantitat de treball de baix consum d’energia, menor necessitat de fer tasques domèstiques físiques, com recollir llenya i aigua; la reducció dels desplaçaments al treball i un major accés als aliments processats.

L’anàlisi més completa fins avui

L’estudi actual és l’anàlisi més completa fins a la data de com està canviant l’IMC en les àrees rurals i urbanes i podria tenir profundes implicacions per a les polítiques de salut pública.

Així, els autors demanen que s’adopti un enfocament integrat amb la finalitat de millorar l’accés a aliments més sans en les comunitats rurals i urbanes pobres, des de controls en la comercialització d’aliments en centres d’ensenyament fins a la tributació i etiquetatge dels aliments no saludables i ultraprocessats.

“La nostra prevenció de l’obesitat hauria de canviar i fer més recalcament en la nutrició de les poblacions rurals. Una forma seria augmentar la disponibilitat d’aliments més sans, especialment en la lluita contra la desnutrició”, conclou Ezzati.

Homes, dones i massa corporal

L’IMC va disminuir lleugerament entre 1985 i 2017 entre les dones de dotze països d’Europa (Grècia, Espanya, Lituània, República Txeca, Itàlia, Portugal, Sèrbia, França, Malta) i Àsia Pacífic (Nauru, Singapur i el Japó). En l’altre extrem, va augmentar en més de 5 kg/m² en les dones d’Egipte i Hondures.

Entre els homes, l’IMC va augmentar en tots els països, amb els majors augments a Saint Lucia, Bahrain, el Perú, la Xina, República Dominicana i els EUA, en més de 3,1 kg/m².

Les dones rurals de Bangladesh tenien l’IMC més baix registrat en l’estudi de 1985, amb 17,7 kg/m². Els homes que vivien en les zones rurals d’Etiòpia tenien l’IMC més baix, 18,4 kg/m², també el 1985.

Les dones urbanes del territori de Samoa Americana en el Pacífic Sud van tenir l’IMC més alt registrat, amb 35,4 kg/m² el 2017. Els homes rurals del mateix país van tenir l’IMC més alt, amb 34,6 kg/m² també el 2017.

Aquest és un article de l’Agència SINC

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*