Radiòlegs de Catalunya reivindiquen el seu paper en el procés diagnòstic i terapèutic davant la revolució tecnològica

La innovació, la informació i les tecnologies disruptives estan canviant el model actual i futur de la medicina. Actualment la intel·ligència artificial és el hypetecnològic, especialment la dedicada a l’anàlisi de la imatge. D'això n'han parlat en el seu Congrés Radiòlegs de Catalunya

Redacció
 
 
 
Radiòlegs de Catalunya reivindiquen el seu paper clau en elsprocés diagnòstic i terapèutic davant la revolució tecnològica

Radiòlegs de Catalunya reivindiquen el seu paper clau en elsprocés diagnòstic i terapèutic davant la revolució tecnològica

Des de la Societat de Radiòlegs de Catalunya, i en el transcurs del seu Congrés a Barcelona “Intel·ligència artificial i humanització”, volen deixar constància del valor afegir del seu diagnòstic: “la nostra professió, la radiologia, ha estat sempre al capdavant del canvi. Sabem que cada 10-15 anys es produeix una revolució (p.ex. la RM, la PET, la digitalització-PACS, i ara l’ IA), però aquests canvis no sols no han substituït els radiòlegs sinó que han demostrat el gran valor afegit en el procés diagnòstic i terapèutic”.

La innovació, la informació i les tecnologies disruptives estan canviant el model actual i futur de la medicina. Actualment la intel·ligència artificial és el hypetecnològic, especialment la dedicada a l’anàlisi de la imatge. Aquestes eines, encara en fase de recerca i validació, estan demostrant ser eficaces en la detecció, a través de l’anàlisi de la imatge (TC, fotografies de la pell, del fons d’ull), de lesions molt específiques. Encara falten anys de desenvolupament perquè aquestes eines es puguin integrar completament en la pràctica clínica, però creuen que de ben segur que aportaran molt valor.

Expliquen que gràcies a la Intel·ligència Artificial es passarà a tenir una Intel·ligència Amplificada, generant una radiologia de precisió que permetrà una medicina personalitzada. Segons declaren des de la mateixa Societat de Radiòlegs de Catalunya “el radiòleg ajudat/millorat per la tecnologia (IA, imatge 3D) serà el radiòleg del futur. Com a exemple similar, el pilot automàtic dels avions no ha substituït encara els pilots humans, els ha fet millors, més eficaços, més segurs. En el nostre àmbit, millorarem les capacitats diagnòstiques, podrem diagnosticar allò que fins ara és difícil o impossible, minimitzarem els errors. Sabem que les  tecnologies disruptives han vingut per quedar-se. Però no per substituir, sinó per millorar la medicina i especialment la radiologia”.

La Societat de Radiòlegs de Catalunya va entendre fa temps que el repte del futur precisament és aquesta comprensió i integració de les noves tecnologies en la  pràctica de la radiologia. Fa anys que les ajudes a la detecció de lesions s’han emprat per exemple per l’estudi de les mamografies. A més asseguren “d’altra banda, a més de la detecció, creiem que aquesta tecnologia podrà ajudar a millorar la eficiència dels processos sanitaris. Optimitzar les citacions, identificar els protocols d’imatge més ràpids, prioritzar els estudis a l’hora d’interpretar-los o fer controls de qualitat poden ser algunes de les tasques que millorin significativament gràcies a la intel·ligència artificial”.

Tot això es posarà sobre les taules de debat durant el VIII Congrés Nacional de Radiòlegs de Catalunya on també es reforçarà el missatge que més enllà de fer un diagnòstic acurat (identificant el número o tipus de lesions quan analitzem una imatge), els radiòlegs aporten un gran  valor al procés de la malaltia del pacient: son metges especialistes amb coneixement de fisiopatologia de les malalties, coneixedors de les tècniques d’imatge i  capaços d’optimitzar l’adquisició de la mateixa, prioritzen i adeqüen els estudis d’imatge en base a criteris d’evidència científica, per no oblidar el gran paper de l’intervencionisme i el canvi que ha representat la radiologia mínimament invasiva.

Per tant, des de Radiòlegs de Catalunya creuen també que “aquesta és una oportunitat per parlar dels reptes que estan associats a aquests canvis: els nous rols professionals. Començant per reforçar el paper dels tècnics en diagnòstic per la imatge especialitzats en diferents àmbits potenciant les seves competències i formant-los en noves, així també com els enginyers biomèdics. La coordinació i sinergia del treball conjunt, aportant les diferents formacions i competències faran que els resultats siguin encara més ràpids i millors”.

Finalment, conclouen  “no hem d’oblidar el pacient. El fi últim de la medicina. Així com les famílies, amics i resta de persones al voltant del malalt. Ajudar-nos amb la tecnologia ens farà comunicar-nos millor amb ells (disposant de nous canals), però també tenim la gran oportunitat de dedicar més temps a la interacció directa, convertint-nos en els consultors i gestors del coneixement, resolent els seus dubtes sobre els resultats i sobre les tècniques d’imatge”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*