Salut Mental Espanya denuncia que el tracte a les persones amb problemes de salut mental és “inhumà i denigrant”

La Confederació Salut Mental Espanya denuncia que una de les principals vulneracions de drets en l'àmbit de la salut mental és la violència de gènere. De fet, tres de cada quatre dones amb problemes de salut mental pateixi violència de gènere

Redacció
 
 
 
L'informe recull com a exemples de vulneracions la defunció de diverses persones a les quals els havien aplicat contencions mecàniques en hospitals psiquiàtrics / Istock

L'informe recull com a exemples de vulneracions la defunció de diverses persones a les quals els havien aplicat contencions mecàniques en hospitals psiquiàtrics / Istock

Les persones amb problemes de salut mental han patit greus abusos i vulneracions dels seus drets durant tot el 2017. Així ho denuncia la Confederació Salut Mental Espanya a través del seu “Informe sobre l’estat dels Drets Humans de les persones amb trastorn mental a Espanya 2017”. Les conclusions duen a la Confederació a titllar d’inhumans o degradants els tractes a aquestes persones i insten a prevenir i eliminar la discriminació, ja que “les persones amb problemes de salut mental constitueixen un dels col·lectius més susceptibles de patir situacions d’exclusió, discriminació, explotació i desigualtat”.

El tercer informe que ha editat Salut Mental Espanya denuncia principalment que “encara se segueix de manera general ignorant la diversitat de la persona com a ésser humà subjecte de drets i digna d’un tracte humà”. Així, afirmen que a Espanya segueix sent una pràctica habitual els tractaments forçats i la medicació administrada sense el consentiment de la persona o en contra de la seva voluntat, així com la denominada ‘teràpia electroconvulsiva’ i mesures restrictives com l’ingrés involuntari, els aïllaments o les contencions mecàniques.

L’informe recull com a exemples de vulneracions la defunció de diverses persones a les quals els havien aplicat contencions mecàniques en hospitals psiquiàtrics d’Astúries i Galícia, així com la falta d’assistència psiquiàtrica a l’Hospital Psiquiàtric Penitenciari de Sevilla. Denuncien que no existeixi protocol d’actuació únic ni normes mínimes a nivell estatal.

Tres de cada quatre dones amb problemes de salut mental pateixen violència de gènere

“La perspectiva de gènere continua sent una assignatura pendent en l’àmbit de la salut mental”, denuncia aquest document, i afegeix que “no es compleixen els estàndards internacionals” pel que “aquest enfocament continua exclòs en matèria de salut mental de manera injustificable”.

De fet, en aquest nou informe i un any més, una de les principals vulneracions de drets és la violència de gènere. L’informe denuncia que tot i que 3 de cada 4 dones amb problemes de salut mental pateixen violència de gènere, encara no existeixen recursos d’acolliment específics per a persones amb trastorn mental.

“Les dones amb problemes de salut mental es troben en aquest estadi de la lluita pels seus drets en el qual es qüestiona sistemàticament la seva condició de víctimes sota arguments tals com que el seu relat no és veraç a causa del seu problema de salut mental”, assegurava Irene Muñoz, l’assessoria jurídica de Salut Mental Espanya durant la presentació.  “Per tant, aquestes dones es troben desprotegides i excloses dels recursos, fins i tot en les ocasions en les quals es constata la violència, i els seus drets queden desemparats”, afegia.

A la situació de violència que reben les dones es suma una més: la privació del dret a fundar una família a moltes dones i nenes amb trastorn mental arribant fins i tot a danyar la seva integritat corporal. L’informe afirma que pràctiques com l’esterilització forçosa i l’avortament coercitiu (sense el seu consentiment) continuen vigents.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*