Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’esbroncada entre els socis del Govern català pels plans del conseller de Salut, el republicà Toni Comín, per treure de la xarxa d’atenció pública als centres amb ànim de lucre puja d’intensitat. La intenció anunciada per Salut de comprar l’Hospital General de Catalunya ha trobat l’oposició més gran en els seus socis del PDEcat, que governen a la ciutat on està situat el centre, Sant Cugat.
L’alcaldessa de la localitat, Mercè Conesa, ha carregat contra el conseller aquest dilluns en una roda de premsa en la qual li ha recriminat “governar a cop de titular”. A més, segons la convergent, la decisió de llançar una oferta de compra no té “el consens dels alcaldes, agents socials i sindicats del sector”. Amb tot, Conesa ha assegurat: “no qüestionem sinó que demanem que [el conseller Comín] no actuï de manera unilateral sense previ avís als alcaldes del territori”.
Les crítiques entre els suposats socis s’han estès a una dura campanya en xarxes socials, en què el PDEcat suggereix que el conseller d’ERC “sotmet el sistema sanitari a la ideologia”, no compleix amb el pla de govern i és poc transparent, entre d’altres.
Ara donem suport a l’HGC als treballadors i als pacients afectats #HGC #santcugat @CCOOHGC1 @mconesapages #plestc @pdcvocc @PDCComarquesBCN pic.twitter.com/U3dclhA5xj
— PDECAT Sant Cugat (@PDECATSantCugat) 24 de octubre de 2016
Les acusacions llançades per Conesa, alcaldessa a Sant Cugat, presidenta de la Diputació de Barcelona i, com a tal, la veu més important del PDEcat en el món local, se sumen a altres fetes per altres destacats membres del partit, com la portaveu de JxSí en la comissió de salut, Montserrat Candini.
L’antiga Convergència no perdona que Comín que hagi posat en dubte el model sanitari del seu antecessor, Boi Ruiz, assegurant que el seu pla és de “desprivatizacions”. Des del PDEcat entenen que no es pot desprivatitzar el que mai va ser privatitzat, i es queixen obertament del llenguatge emprat.
Però les desavinences entre els socis del Govern van més enllà d’això. La compra de l’Hospital General suposaria revisar la construcció de dos hospitals projectats des de fa més d’una dècada a Rubí i Cerdanyola, cosa que no és vista amb bons ulls pels ajuntaments de la comarca governats per Convergència o el PSC.
Cordó sanitari de l’executiu
Més enllà de les diferències, els dos partits han optat per protegir l’Executiu amb un cordó sanitari pel que fa a les postures de l’exterior. Tal com va fer la setmana passada, aquest dimarts la portaveu del Govern, Neus Munté, ha tornat a mostrar un suport sense esquerdes de l’Executiu a Comín.
Des del govern, ha explicat, consideren que la proposta del conseller Comín de comprar l’Hospital General de Catalunya “té recorregut”. Evitant entrar en disputes, Munté ha respost als periodistes que “l’objectiu del govern és poder donar la millor assistència sanitària al territori”. Amb tot, sí que ha matisat que cal fer-ho “buscant el màxim consens”.
Els sindicats demanen tenir tota la informació
L’oferta de compra anunciada per Comín no compta, encara, amb el consens dels sindicats. Per la seva banda, UGT veu “de bona gana” la proposta si finalment es tradueix en paper. “Hi guanyaríem tots ja que passaríem a tenir un conveni SISCAT, que és millor salarialment i a nivell de condicions”, assegura Carles Herrera, delegat sindical d’UGT a l’Hospital General. “Una assistència de qualitat i pública seria alguna cosa pel que valdria la pena començar a treballar”, comenta convençut Herrera.
Més recelós es mostra Jaume Gabarró, secretari general de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya, tot i que confia trobar solucions que generin consens. “D’entrada l’anunci de la compra ens va generar escepticisme que acabi succeint. Ja m’agradaria que l’Hospital General fos un hospital públic però necessitem tenir tota la informació al respecte”, apunta.
“Cadascú parla del que és seu [diu en al·lusió a la informació facilitada des de les diferents administracions] per això volem proposar que tots els agents implicats seiem en una mateixa taula i que es posi sobre d’aquesta tot el que hi ha”, avança Gabarró . Segons ell, la preocupació més gran del sindicat en aquest moment és la incertesa sobre què passarà amb el personal de l’hospital a partir del 31 de desembre, que és quan acaba el contracte del centre amb el Servei Català de la Salut.