Tan indispensable com qüestionat i desigual. El dret a la salut ha estat un dels principals perjudicats per la recessió econòmica i un dels principals eixos de la mobilització social. La Fundació Periodisme Plural ha presentat aquest dijous El Diari de la Sanitat, un mitjà que pretén informar de la manera més àmplia possible sobre el dret a la salut. Juntament amb El Diari de l’Educació i El Diari del Treball, aquest culmina el projecte del col·lectiu d’informar “sobre la defensa dels drets fonamentals”, ha afirmat el president de la Fundació, Josep Carles Rius, durant l’acte de presentació del nou mitjà.
En el dia mundial de la salut, El Diari de la Sanitat ha reunit actors dels diferents àmbits de la sanitat catalana, com el doctor Josep Maria Caralps, Nani Vall-llossera, presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Xavier Salvatella, investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), Lucía Artazcoz (Agència de Salut Pública de Barcelona), Glòria Jodar, vicepresidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), i Josefina Díaz, presidenta de Metges del Món Catalunya. Tots ells han expressat les seves diferents perspectives sobre el dret a la salut i la necessitat de l’existència d’un mitjà que les mostri.
El col·loqui celebrat al recinte històric de l’Hospital de Sant Pau davant de més d’un centenar de persones, entre els quals hi havien personalitats destacades del sector sanitari així com també polítics de diferents partits: Alba Vergés (ERC), Enric Fernández-Velilla (PSC), Lluís Rabell i Albano Dante (CSQEP), Marta Sibina (En Comú) i Eulàlia Reguant (CUP), entre altres.
Donar veu als sectors més oblidats
“És una bona notícia l’aparició d’un mitjà com El Diari de la Sanitat que vulgui donar veu a aquelles persones que no la tenen en el sector de la sanitat, tan entre els pacients com els metges”, ha afirmat aquest dijous la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona Gemma Tarafa en la seva intervenció al final de l’acte.
En aquest sentit Nani Vall-llossera ha posat en valor l’Atenció Primària: “Hi ha membres del col·lectiu sanitari, com els metges de capçalera, que “no són mediàtics, però els pacients us parlarien de la gran importància que tenen per a ells”. Les cares menys conegudes però igualment imprescindibles dels centres sanitaris. Entre elles es troben les infermeres, sovint “un col·lectiu invisible i molt poc tractat pels mitjans”, segons ha emfasitzat Glòria Jodar (COIB) durant la seva intervenció sobre el rol de l’infermera.
“La recerca és un dels àmbits de la sanitat en què hi ha una connexió menys directa amb els pacients”, ha declarat el Xavier Salvatella, investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona. Però ha reconegut que aquesta “s’està escurçant durant els últims anys gràcies a l’aparició d’associacions i col·lectius que volen ajudar-nos perquè investiguem sobre aquelles malalties que els preocupen”.
Un dret a recuperar
L’emergència de nous moviments en defensa del dret a la salut ha estat una constant durant aquests últims anys. Aquests no només han respost a les retallades del sector públic, sinó també a aquelles mesures que han posat en dubte el caràcter universal del dret a la sanitat. “El dret a la salut hauria de ser un dret a la ciutadania i aquest es va veure trencat el 2012 amb el decret del Partit Popular -que limitava l’accés a la sanitat als immigrants-, ha assegurat el sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, també present a l’acte.
Aquestes desigualtats legals s’uneixen a les socials, ja que, com ha explicat Lucía Artazcoz, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), “el 80% de la salut de la població depèn dels determinants socials i per això és important per a un diari de la salut tenir en compte l’actual context de crisi”.
Josefina Díaz, presidenta de Metges del Món de Catalunya, ha recordat que aquestes diferències en l’accés a la sanitat s’accentuen si comparem la situació entre els països del nord i del sud. En el cas d’un país com Sierra Leona, l’ebola va causar-hi estralls a causa de la mala situació del sistema sanitari del país, que “s’hagués pogut reformar invertint-hi només 1.500 milions de dòlars, mentre que es van gastar 6.000 milions per combatre l’epidèmia”, ha explicat Díaz.
Determinants socials, recerca científica, l’atenció de proximitat… Diferent realitats que estaran presents en El Diari de la Sanitat amb l’objectiu de reivindicar l’accés a una sanitat de qualitat. “L’excel·lència mèdica no té preu, però té un cost i per això cal utilitzar tots els recursos del país per recuperar-la”, ha afirmat el doctor Josep Maria Caralps.
Vídeo de la presentació:
No hi ha comentaris
Pingback: Defender la atención primaria es defender el derecho a la salud - Blog de CJ