Mentre que el percentatge de supervivència de pacients que pateixen càncer colorectal era de 64% el 2006, el 2016 aquesta xifra se situa al 67%. Aquest és només un dels exemples que ha posat sobre la taula l’Institut Català d’Oncologia (ICO), el dia en que commemora el seu vintè aniversari, i en què ha volgut mostrar la millora en la supervivència dels seus pacients. Segons l’ICO l’esperança de vida d’aquests malalts ha millorat gràcies “als nous tractaments i a la detecció precoç”.
El millor percentatge de millora s’ha aconseguit amb el càncer de limfoma B de cèl·lula gran, que ha augmentat 27 punts i se situa al 68%. Li segueix el mieloma, que ha passat del 43% de supervivència el 2006 al 62% el 2016. Pel que fa al càncer de mama, segons l’ICO, la supervivència 5 anys després del diagnòstic és de 93,6%, i la millora en la supervivència es deu, segons aquest organisme, a l’impacta positiu dels programes de cribatge que permeten detectar tumors en estadis més inicials.
El càncer de pulmó, un dels que té uns nivells de supervivència més baixos, ha augmentat el seu percentatge d’un 21% el 2006 a un 28% actualment. Segons l’ICO el 28% d’aquests casos corresponen a homes i un 19% a dones. Elles es diagnostiquen en estadis més avançats i en el 88% dels casos el pacient fuma o havia fumat.
Les dades que ha posat sobre la taula l’ICO també mostren que Catalunya presenta uns percentatges de supervivència al càncer per sobre de la resta de països de la Unió Europa o els Estats Units. La supervivència per càncer de mama, per exemple era del 92% el 2006 i del 94% el 2016, a Estats Units la supervivència se situava al 91% el 2007 i a la Unió Europea al 82%.
L’Institut Català d’Oncologia és el centre de referència de la meitat de la població adulta de Catalunya i té al voltant de 1.000 treballadors.