No és l’únic consorci sanitari de Catalunya que acumula deutes, però si un dels consorcis on els seus treballadors han carregat amb aquest problema. El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) acumula un deute històric d’uns 35 milions d’euros. Aquest darrer any, el 2015, va tornar a tancar amb un dèficit de 5 milions. Segons el Comitè de treballadors del centre el CST ha iniciat les negociacions amb el Departament de Salut per establir un pla de reequilibri econòmic, i tot apunta a que els treballadors hauran de seguir corresponsabilitzant-se com fins ara d’aquest deute.
Segons Xavier Lleonart, vicesecretari general de Metges de Catalunya i president del comitè d’empresa del CST, l’objectiu del consorci per recuperar part del dèficit és augmentar l’activitat assistencial, el que suposaria ingressar 2,3 milions d’euros. “Això es faria eixugant llistes d’espera i absorbint l’activitat que ara fan centres privats”, explica Lleonart. Una mesura que no es veurà compensada amb la millora de les condicions de treball o amb un increment del personal, ja que la direcció ha anunciat als treballadors, tal com explica Lleonart, que 3,5 milions d’aquest dèficit es recuperaran aplicant un pla de reorganització de la plantilla, que consisteix en revisar les jornades laborals i els horaris i no substituint els treballadors que optin per abandonar de forma voluntària el seu lloc. Per últim, el CST demanarà una aportació extra a Salut de 3,2 milions d’euros.
El Consorci Sanitari de Terrassa és una empresa pública gestionada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Terrassa i la Fundació Sant Llàtzer. El consorci controla l’Hospital de Terrassa, una unitat hospitalària penitenciària, set centres d’atenció primària (CAP) i diversos centres de salut mental i d’atenció sociosanitària del Vallès Occidental. Aquest diari ha demanat al CST la seva valoració sobre el pla de reequilibri, i des del departament de comunicació han confirmat que s’està elaborant un Pla d’empresa juntament amb el CatSalut, però que no en faran valoracions fins que no estigui tancat.
Cinc anys disminuint les despeses de personal
No és la primera vegada que el reequilibri per intentar quadrar els números del Consorci passa per una retallada de les condicions laborals. Segons un document elaborat pel comitè d’empresa a partir de les auditories del centre, en cinc anys els treballadors han cedit a l’empresa 36,8 milions d’euros, que es deriven d’una retallada del 5% del sou, de la supressió d’una paga extra l’any 2012 que encara no han recuperat i de la reducció de complements variables i altres conceptes.
Segons aquest document, entre el 2010 i el 2014 la retallada pressupostària que va aplicar el CatlSalut al Consorci (49.363.589 d’euros) ha estat assumida en un 86,4% pels treballadors (42.906.699 d’euros). L’any 2013 el percentatge de retallada assumit pels treballadors va ser del 100,3%, és a dir, mentre la retallada del CatSalut aplicada al CST va ser de 14.158.693 d’euros, el centre va aplicar una retallada de 14.206.467 als treballadors.
“La gerència ens diu que si no seguim fent esforços en aquest sentit la Generalitat intervindrà el centre, doncs que vinguin, perquè molt pitjor no podem estar”, reflexiona Lleonart.
“La situació econòmica que pateix el CST es deu a dues raons, per una banda a l’infrafinançament, el CatSalut ens té escanyats, i per altra degut a què la gestió interna del centre ha estat ineficient”, explica Lleonart. És per això que el comitè d’empresa pensa que l’esforç realitzat pels treballadors ja ha compensat la situació i que ara és moment d’exigir responsabilitats i “prendre decisions respecte a la gestió” que els ha portat a aquesta situació.
Amb tot, els treballadors han recollit les auditories de diversos centres i consorcis sanitaris catalans per demostrar que no és l’únic centre que es troba en aquesta situació. El Consorci Sanitari del Maresme va tancar l’exercici de 2014 amb un deute acumulat de més de 10 milions d’euros, la Corporació Sanitària Parc Taulí va tancar el mateix any amb pèrdues històriques superiors als 24 milions d’euros o per exemple el Consorci Parc Salut Mar el 2014 va tenir tancar amb dèficit acumulat de gairebé 60 milions d’euros, segons les dades dels treballadors.
Exemples de mala gestió, el laboratori CatLab
El 2007 el Consell de Govern del Consorci va aprovar la creació de la societat Centre d’Analítiques de Terrassa, el CatLab, formada pel CST i la Mútua de Terrassa, de titularitat privada amb afany de lucre. L’objectiu d’aquest laboratori d’analítiques era, explica Lleonart, donar sortida a la demanda que anés més enllà dels centres del Consorci. “Resulta que vuit anys després el centre segueix fent les analítiques de l’hospital, de la Mútua i poques més”, es queixa aquest professional. A més, segons explica aquest treballador el centre es va externalitzar en un edifici al poble de Viladecavalls, en un edifici de la Mutua de Terrassa.
Tot i que el CST va assegurar als treballadors que seria una entitat majoritàriament pública, el 50% del CatLab pertany al CST i l’altre 50% a Mútua de Terrassa. En un informe publicat el 2013, la Sindicatura de Comptes assegura que el CST estipula el CatLab com a mitjà propi quan en veritat la meitat està participat per una entitat que no pertany al sector públic. Per això la Sindicatura va concloure que el CST incomplia l’article la Llei de contractes del sector públic, ja que els estatuts del CatLab no diuen que aquesta entitat sigui un mitjà propi del CST. Per tant, els serveis que el CST encomana al CatLab haurien de sotmeteres als corresponents procediments de contractació, segons la Sindicatura. Tot i que l’informe és de 2013 Lleonart assegura que el CST segueix considerant el laboratori com a mitjà propi i que per tat no s’estan seguint les recomenacions de la Sindicatura.