Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és un article publicat a eldiario.es
Els tractaments oncològics són complexos, multidisciplinars i, sobretot, perllongats en el temps. Així, els molts malalts que superen la malaltia no es deslliguen immediatament del sistema sanitari, sinó que s’han de sotmetre a diverses revisions cada vegada més separades en el temps entre si fins a l’alta definitiva. Així, per exemple, pacients que passen revisió cada mes passen a fer-se-la cada tres mesos i després, cada sis o cada any, fins que el seu procés es tanca. Són aquestes últimes revisions, les dels passos finals del control, les que, segons alerten malalts de l’Hospital Clínic de Santiago, estan patint demores de fins a vuit mesos o, el que és el mateix, estan veient més que duplicat el termini indicat inicialment per el servei d’oncologia.
La denúncia l’acaba de llançar SOS Sanidade Pública i els sindicats integrats en aquesta plataforma, i la confirmen pacients oncològics del CHUS consultats per eldiario.es. I ja ha arribat a la Fiscalia gallega a través d’un escrit presentat pel col·lectiu Defensor del Paciente. “Han fet una mena de cribratge” i “en vista de la saturació”, explica una malalta, demoren les revisions periòdiques de “pacients que estan estables, però encara no donats d’alta”. D’aquesta manera, adverteix, “si tenies revisió cada sis mesos, et dupliquen el termini”, a més de la lògica inquietud que genera a la persona que espera, provoca que ‘caduquin’ proves ja realitzades, com radiografies, TAC o anàlisi de sang que són avaluades en aquestes revisions.
“S’estan donant casos”, adverteix SOS Sanidade, en què alguns pacients “són cridats des dels serveis d’admissió de l’CHUS per retardar en més de vuit mesos la cita per la revisió”. “A algunes persones citades al mes de maig de 2016 se’ls està retardant la cita per gener de 2017”, exemplifiquen. Quan les persones afectades per la demora “acudeixen al servei d’atenció al malalt, el que se’ls comenta és que el retard en la revisió és causa de la falta d’oncòlegs”. “Falten oncòlegs i també falta espai”, explica en declaracions a aquest diari la portaveu de l’Associació d’Usuaris del Servei d’Oncologia compostel·là (Ausó-CHUS), Montse Recalde, que constata que aquestes mancances han estat comunicades “pel personal” d’Oncologia.
El Defensor del Paciente ja ha actuat i ha enviat una carta al fiscal superior de Galícia, Fernando Suanzes, sol·licitant-li que la Fiscalia actuï. En la missiva, a la qual ha tingut accés aquest diari, sol·licita “la intervenció” davant el cas per tractar-se d’un “presumpte delicte contra la salut pública” a “l’estar-se retardant” les cites de revisió oncològica “en més de vuit mesos”. “És posar en risc la seva qualitat de vida i curació, ja que el pacient amb càncer ha de ser escrupolosament revisat, sovint amb molta atenció”, explica el col·lectiu, que adverteix que “el contrari és que el pacient tingui una metàstasi no detectada per manca de revisió o es posi en perill la seva vida”. “Temem que això pugui estar passant a tot Galícia”, insisteix.
La denúncia arriba poc després que la Fiscalia acusés, com va avançar eldiario.es, a la Xunta d’homicidi per retardar fàrmacs d’hepatitis C per “raons pressupostàries”.
Demores afegides per un nou programari
“En els últims quatre o cinc anys no s’ha incorporat cap especialista en oncologia mèdica a l’CHUS tot i l’increment del nombre de malalts”, assegura SOS Sanidade, col·lectiu que a més detecta un nou factor de “deteriorament” en l’atenció a aquests malalts. Es tracta, diu, de la “imposició als professionals d’un programa informàtic anomenat Silicon”, destinat a la “prescripció farmacèutica”, comprat per la Conselleria de Sanidade “a un laboratori privat”. Aquest programari, ressalten, està “dissenyat pel control de fàrmacs i per facilitar el treball de la farmàcia hospitalària, no pel personal facultatiu”. D’aquesta manera, “el programa provoca un augment del temps” que cada doctora o doctor “ha de dedicar a la prescripció farmacèutica, ja que amb ell s’incrementen els errors, en detriment del temps dedicat als pacients”.
El problema informàtic afegit no existiria, segons SOS Sanidade, si el CHUS utilitzes el “programa de prescripció farmacèutica que ja existeix en el Sergas des de fa molts anys, fet per personal públic” i “creat per a facilitar el treball del personal facultatiu i millorar l’atenció a les persones”. “Ara -lamenten- en l’època de les privatitzacions massives, Sanitat prioritza les privatitzacions sobre les persones malaltes”. La gestió de la integració d’aquest programa en el Sergas li va ser encomanada a l’octubre de 2015 a la multinacional Grifols Movaco per una mica més de 470.000 euros per un període de dos anys.
Mentre SOS Sanidade exigeix ”la retirada immediata d’aquest programa” i “l’increment del personal facultatiu especialista en oncologia en la mateixa proporció que s’han incrementat els malalts”, la Gerència de l’Àrea Sanitària de Santiago assegura no tenir coneixement de la reprogramació de consultes i afirma que cada cas serà tractat de la manera idònia. “Si no tenen coneixement, o bé no estan fent la seva feina o s’ho amaguen des Oncologia”, assenyala la portaveu d’Ausó, que descarta la segona possibilitat, ja que les agendes són “qüestions administratives” que transcendeixen el propi servei en el que es tracta el càncer.
No hi ha comentaris
Efecto Matilda: ser mujer resta puntos en el currículo científico
http://joseluisregojo.blogspot.com.es/2015/04/efecto-matilda-ser-mujer-resta-puntos.html