El passat mes de febrer el Consell Rector del Consorci Parc Salut Mar (CPSM) va aprovar els nous estatus del Consorci que s’havien començat a escriure el 2014. D’ençà de l’aprovació d’aquesta nova directiva, i a l’espera de què la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona donin llum verda a la iniciativa, veïns i professionals ja s’han mostrat en contra de la proposta.
De moment l’Ajuntament ha demanat retornar el text al Consell Rector per seguir-lo debatent, ja que hi ha alguns punts amb els quals no estan d’acord i que pensen que poden generar controvèrsia i falta de consens.
Les raons per les quals la Marea Blanca de Catalunya no hi està d’acord són diverses, però la que genera més controvèrsia és el text que recull l’Article 1. “El nombre de membres del Consorci pot ser ampliat amb l’admissió d’entitats públiques o privades sense ànim de lucre que vulguin col·laborar amb les finalitats del Consorci, efectuar les aportacions o prestar les activitats que en constitueixin l’objectiu”, diu el text.
Segons els manifestants, que aquest dimecres s’han concentrat a les portes de l’Hospital per mostrar la seva oposició als Estatus, aquest punt és un pas més en l’intent de “cedir espais i introduir interessos privats als centres públics”.
Des del Consorci diuen però, que els estatuts no contemplen la incorporació de capital privat. I asseguren que en el cas de què hi hagi la possibilitat d’integrar entitats privades sense afany de lucre al consorci s’hauria de fer sota la voluntat política de les administracions representades en el Consell Rector del centre, és a dir, Generalitat i Ajuntament, i mai de forma automàtica. Tot i així, en cap cas desmenteixen la possibilitat d’incorporar la participació de centres privats amb afany de lucre.
De fet, el Consorci Parc Salut Mar, de titularitat pública i amb participació de la Generalitat (60%) i de l’Ajuntament (40%), ja té contractes amb altres entitats fora del consorci, com Imatge Mèdica Intercentres (IMI) SL, una entitat participada pel CPSM i El Consorci de Salut i Social de Catalunya SA, que engloba diverses entitats públiques i privades sense afany de lucre.
Les entitats representades a la Marea Blanca també es mostren en desacord amb l’article 26 d’aquests Estatus perquè asseguren dota de més poder i llibertat al gerent. Segons el text la gerència serà “l’òrgan de contractació del Consorci quan el seu import total no excedeixi el 2% del pressupost del Consorci i, si s’escau, aprovar les seves instruccions de contractació”. El que representa, segons treballadors del centre, que al voltant de sis milions d’euros puguin ser gestionats directament pel gerent.
Tot i així, des del Consorci asseguren que. si bé és cert que la gerència disposa de més poder, això és així perquè s’ha suprimit la figura del conseller degà i totes les competències que tenia s’han redistribuït entre la Presidència del Consell Rector, la Comissió Executiva i Gerència.
Els manifestants han promès aquest dimecres seguir lluitant per aturar l’activitat privada dins dels centres públics. De moment, el text serà negociat de nou al Consell Rector, després haurà de ser aprovat pel Servei Català de la Salut (CatSalut), seguidament es presentarà públicament perquè la població pugui presentar al·legacions i finalment haurà de ser aprovat simultàniament per la Generalitat i l’Ajuntament.
4 comentaris
Gràcies per la informació.
Unes preguntes: qui es creu que l’entrada d’entitats privades en un centre públic no tingui ànim de lucre? Com es podrien disfressar els guanys en aquesta situació; com fundacions, amb dietes, premis per objectius o guàrdies? Com repercutiria en els treballadors aquesta entrada d’entitats privades? Empresses que englobarien serveis hospitalaris? Nous convenis laborals? Aquests treballadors de l’IMI estan contents amb la seva situació laboral? Podria una tercera empresa, sense ànim de lucre, és clar, fer l’activitat de l’IMI a un cost més baix? I què passaria amb els treballadors? I amb la qualitat assistencial? Com és possible que la direcció d’un ens públic plantegi un document com aquest? Per què es planteja aquesta modificació d’estatus permetent l’entrada d’entitats privades i atorgant un molt alt nivell de poder a la gerència? Què es pretén?
Pingback: Acampada a l'Hospital del Mar contra els nous estatuts del centre
Pingback: Acampada a l’Hospital del Mar contra els nous estatuts del centre | Dempeus per la salut pública
Pingback: Toni Comín: "Hi ha molts centres públics que no poden renunciar a l'activitat privada"