El conseller de Salut, Toni Comín comença a posar nom i cognoms a una de les seves banderes i una de les mesures més rellevants del pla de xoc de Junts pel Sí. La fi del contracte amb la Clínica del Vallès, centre privat que absorvia activitat de l’Hospital púlic Parc Taulí de Sabadell, implicarà obrir 44 llits addicionals i 23 sessions de quiròfan més a la setmana. Aquest increment de places i activitat es repartirà entre l’hospital de Sabadell i el Consorci Sanitari de Terrassa, tal com ja s’havia anunciat el maig passat quan Comín va decidir rescindir el contracte amb el centre privat.
El Taulí derivava 3.700 altes anuals (1.100 mèdiques i 2.600 quirúrgiques) a la clínica privada. Des del passat 15 d’agost -data en què vencia el contracte del CatSalut amb la Clínica del Vallès- el centre privat amb afany de lucre va deixar d’assumir pacients del sistema públic i de percebre els 7,5 milions anuals que rebia per aquesta activitat. Aquests 7,5 milions s’han repartit entre el Taulí, que s’ha quedat amb 5 milions i amb dos terços de l’activitat i l’hospital de Terrasa amb 2,5 milions i un terç del que es derivava.
La mesura es tradueix per l’hospital de Sabadell en l’obertura d’una unitat nova de crònics que compta amb 24 llits i es fan 15 sessions de quiròfan addicionals a la setmana, que es programen a les tardes i s’ha contractat -amb contracte fix- 22 treballadors de la Clínica del Vallès. Pel que fa a al Consorci Sanitari de Terrassa, hi ha una unitat d’hospitalització reoberta -que té 20 llits fins ara tancats- i es programen 8 sessions de quiròfan addicionals a la setmana. En aquest cas són 10 els treballadors que s’hi incorporen i que provenen de la Clínica del Vallès.
Propers passos de la ‘desprivatització’
El següent pas en la denominada ‘desprivatització’ seguirà el mateix procés que amb la Clínica del Vallès i tindrà lloc el 31 de desembre, quan finalitza el contracte amb l’Hospital General de Catalunya, on el Taulí també hi deriva pacients. Comín ha avançat que no es descarta que quan arribi el moment en què finalitzi el contracte amb l’Hospital General de Catalunya es contractin professionals del centre privat en els centres públics que assumeixin les derivacions, com s’ha fet en aquest cas ara. “Les negociacions sobre el General s’obriran de manera immediata”, ha anunciat el conseller. De moment encara no se sap quins centres n’absorbiran l’activitat però el factor de la proximitat serà decisiu.
Tant un centre com l’altre, del grup QuironSalud, tenien des de fa anys concerts amb el CatSalut per prestar serveis assistencials i assumien derivacions de l’hospital públic Parc Taulí de Sabadell. Sense calenderitzar queda la desprivatització de l’Hospital Sagrat Cor (del mateix grup privat), amb qui el CatSalut té un contracte fins al 2022.
En la compareixença davant els mitjans aquest dijous el conseller de Salut Toni Comín ha reafirmat una vegada més el compromís del seu departament per reforçar el caràcter públic del sistema sanitari. “Sempre vam dir que volíem finalitzar el procés de desprivatització de gestió i podem dir que el primer procés ha finalitzat amb èxit”, ha dit per referir-se al cas de la Clínica del Vallès, en el qual segons Comín no hi ha hagut repercussions pels pacients, pels treballadors.