Juan Florian, de 76 anys, va ser ingressat aquest estiu a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona després de patir un ictus. Després de diversos dies va ser derivat al centre sociosanitari Isabel Roig, on ha estat ingressat fins aquest dijous, quan està previst que sigui traslladat a un altre centre després que la família hagi denunciat la mala atenció rebuda i que un grup de persones del col·lectiu de Marea Blanca s’hagin presentat aquest dimecres al centre per reclamar-ho.
La filla d’en Juan, la Mari Carmen del Valle, va decidir-se a posar una reclamació oficial al centre després que es trobés diverses situacions, segons explica en el text presentat, “inexplicables i de motiu de queixa” i d’una condició “inhumana i inconcebible”. “L’atenció per la seva recuperació i per preservar la dignitat és deplorable”, lamenta al text.
“El primer dia de l’ingrés, en arribar, em trobo el meu pare a l’habitació amb un vas d’aigua davant seu, aviso l’auxiliar i li comunico que el meu pare pateix de disfàgia [arran de l’ictus], amb el perill d’asfíxia que comporta que prengui líquids”, exposa la Mari Carmen. Davant d’aquest avís i després de dir-los que els metges li havien dit que necessitava fer ús d”espessants’, explica, la resposta que va obtenir va ser: “Doncs sort que ens ho has dit, si no tenim una mort ximple”.
Aquesta però no va ser l’única sorpresa que va trobar-se la família. En el text de reclamació s’exposen altres situacions com ara que davant la incapacitat del pacient per menjar sol i la preocupació dels seus familiars per aquest fet, s’hagin trobat amb respostes com “nosaltres no podem estar per ell, donant-li el menjar, parla amb el metge i que et firmi una ordre” o “si ell menja sol, tu deixa’l que així s’espavila”.
Altres situacions que denuncia són que el seu pare sortís al carrer sol tot i l’estat de “desorientació total” que viu -l’ictus li ha deixat la capacitat cognitiva “absolutament tocada”, explica a aquest diari- o que després de queixar-se en trobar-se el seu pare assegut a la butaca, amb el puré per damunt i amb una forta olor d’orina i els pantalons mullats, des del centre li donessin un bolquer i li diguessin que se n’encarregués ella mateixa.
La paciència de la Mari Carmen va esgotar-se el dia que el seu pare va confessar-li que un auxiliar l’havia obligat a empassar-se un flam aguantant-li el cap. “Avui m’han fet plorar”, li va dir Juan Florian a la seva filla.
Ella explica a aquest diari però que la situació que ha viscut el seu pare al centre no és l’única i que si no hi ha més reclamacions és per la resignació o la por. “Davant d’aquesta situació anòmala s’han de demanar respostes a l’equip d’auxiliars i infermeres”, comenta a aquest diari.
L’Ajuntament vol auditar els centres sociosanitaris de la ciutat
El centre sociosanitari Isabel Roig és de gestió privada (el seu gestor és BlauClínic) però ofereix provisió pública de serveis perquè té un concert amb el Servei Català de la Salut (CatSalut). És a dir, que els pacients accedeixen a través del sistema públic. Actualment el grup Centres Blau Clínic (CBC) disposa de quatre Centres i més de 600 llits a la ciutat: CBC Isabel Roig, CBC Putget Dolors Aleu, CBC Hospital Sant Jordi de la Vall d’Hebron i CBC Clínica Barceloneta. Aquest diari ha intentat contactar sense èxit amb la direcció del centre Isabel Roig.
Per la seva banda, l’Ajuntament ja ha contactat amb el Consorci Sanitari de Barcelona -l’ens planificador dels serveis a la ciutat-perquè s’obri una investigació, segons ha pogut saber aquest diari. “Volem fer una auditoria als centres sociosanitaris de la ciutat per verificar el compliment dels convenis i que la qualitat assistencial és bona”, asseguren a El Diari de la Sanitat fonts de l’Ajuntament de Barcelona. “Ens han comentat que en l’àmbit sociosanitari hi ha centres en què la qualitat de l’assistència no és bona, aprofitarem també per revisar les diferents reclamacions que s’hagin presentat”, expliquen les mateixes fonts.
Segons dades de l’informe Privatització i mercantilització de l’assistència sanitària a la ciutat de Barcelona, encarregat per l’Ajuntament, un 47,5% del volum de contractació entre el Servei Català de la Salut i les entitats proveïdores de serveis sociosanitaris va a parar a entitats privades amb ànim de lucre.
5 comentaris
Espero que no es faci com sempre la auditoria. Dos auxiliars es carreguen tota la culpa del baix ratio de personal als sociosanitaris, de la manca de infermeres ,professionals especialitzades en algunes àrees: Ictus, pal.liatius, demencies etc…i el fum que venen aquestes empreses privades que guanyen molts diners amb la sanitat sense oferir els veritables serveis que tenen conveniats.
Es muy triste que en el siglo en el que estamos sucedan situaciones de esta índole.
En el mismo centro sanitario falleció mi padre el día 4 de Octubre, tengo fotografías que prueban como nos encontrábamos a mi padre por las mañanas, días antes de su fallecimiento la doctora nos comentó que le iba dar el alta, no dábamos crédito a sus palabras ya que mi padre con Alzheimer y cáncer terminal, no sé tenía en pie, no tragaba, dejó de comer, y según la doctora era culpa nuestra por no motivarlo. Retiró los calmantes para que se mantuviese despierto para el alta lo que conllevo a que sufriera lo indecible. En el mes que estuvo ingresado se olvidaron de cambiar el parche de morfina dos días, y así podría enumerar una infinidad de situaciones inhumanas. Isabel Roig deja mucho que desear como Centro Socio Sanitario, hago publico esta situación para que no se vuelva a repetir, la falta de información por parte de la doctora, la empatía, el desapego con el enfermo y los familiares es el día a día del centro.
El meu marit esà ingressat el centre Isabel Roig, des-del 9 de maig, per una malaltia cognitiva. Avui he anat a visitar-lo i retirar la roba bruta. Al arribar a la seva habitació i obrir la portà del armari, feia tant mal olor que em va sorprendre …. vaig demanar una borsa de plàstic per portar-la i, quan vaig arribar a casa, em trobo tots el panyals dintre d’una altra borsa, i junt de algunes bermudes, bruts i ple de excrements.
Avant la meva sorpresa, pregunto: també hem de portar a casa els materials fecals? Crec que no… crec què si les guarden en els armaris, els malalts podem agafar infeccions per la fètida olor què queda la roba i què envolta la habitació.
Davant de això, expresso mi més formal protesta per la forma tan antigienica com que tracten als malalts de part del personal que treballa en aquest centre.
Hola bon dia, soc filla de un pacient que es diu Joan c.de Cbc putget dolors aleu
C/ Marques de santa Anna 9,que esta ingresat no fa gaire, en van comentar que li farian un pograma de rehabilitacio que no li estan fent , la medicacio no li estan donan correctament llavors considero que es una mala praxis, li desconectan el timbre perque no pugui truca quant ell ho necessita, no li fan ni analiticas ni pcr, y la higiene li han de fer be perque pot agafar infeccions greus, no hi ha bona condinasio ni informacio de part de metges ni infermes de planta es un pacient malalt i ell necessita bons cuidados de aquesta manera que ho estan fent esta bastant malament, yo necessito el meu pare encara, no vull que el tractin com un ninot ni un drap te sentiments i ell necessita que el escoltin, una mica de respecta per ell i per mi ,.. com li pasi qualsevol amb sentiran. que el tractin com deu mana. es un pacient ingresat i necessita cuidados tant com personal com emocional. UN RESPECTE.
SI no hi ha una bona praxis se haura de investigar perque estan ailllats i no tenen bon servei sobretos el meu pare en aquesta clinica de sociosanitaris de lesseps,. no tenen ningun respecte,cada vegade que vaig lo que veig es tristesa.en mes de ayuda no hi ha serveis prous. yo el vull ve per quant vingui a casa meva, que li fasin proves rehabilitacio i la higiene adecuada.
YA esta be de partir..