Aquest és un article publicat a eldiario.es
La factura del tabac és exorbitant. Cada any, l’impacte en les economies del món ascendeix a gairebé un bilió d’euros, segons un informe conjunt de l’Organització Mundial de la Salut i l’Institut Nacional del Càncer dels EUA.
Les cures sanitàries provocades pel tabaquisme i la pèrdua de productivitat suposen aquests 0,95 bilions a més de matar més de sis milions de persones, la majoria en països en vies de desenvolupament, segons les dades de l’OMS. L’organització preveu que aquesta quantitat creixi fins als 8 milions el 2030. El càlcul és que, en el món, fumen al voltant de 1,1 bilions de persones.
Grans magnituds
Totes les magnituds al voltant dels cigarrets són descomunals: “La indústria del tabac produeix i comercialitza productes que maten a milions de persones prematurament, treu recursos a les famílies que podrien utilitzar-se per menjar i educació i imposa un enorme cost en salut per a aquestes famílies, les comunitats i els països”, ha analitzat Oleg Chestnov, director adjunt per a Malalties No Contagioses de l’OMS.
L’estudi tracta de deixar clar l’íntima relació entre el tabaquisme i el seu impacte econòmic a més de l’eficàcia que diverses mesures d’aquesta índole poden tenir per contenir l’epidèmia de consum de tabac. “Poden generar recursos significatius per als governs”, asseguren les dues institucions.
“Podria incrementar-se la recaptació en un 47% global -139.000 milions d’euros- si els impostos s’elevessin 76 cèntims per paquet. Això portaria a una alça del preu que comportaria una baixada del consum del 9%: 66 milions de fumadors adults menys”.
A més, aquest monogràfic assegura que el control del tabac no implicarà un dany significatiu en les economies locals ja que “el nombre de treballs que depenen del tabac ha estat caient en la majoria dels països”. No obstant això, també adverteix del “poder creixent” que han adquirit les tabaqueres ja que, el 2014, “cinc empreses acaparaven el 85% del mercat del tabac”.