L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha informat aquest dijous d’un brot de gastroenteritis que ha afectat de moment 204 alumnes i 14 adults de l’escola Avenç de Sant Cugat del Vallès. Entre els afectats, dos alumnes han estat en observació a Urgències però cap no ha requerit hospitalització. Actualment es desconeix l’origen del brot però l’ASPCAT ja ha obert una investigació per tal de determinar-lo.
El que sí que se sap de moment és que s’ha confirmat la presència de norovirus en un dels primers escolars afectats. Aquest tipus de virus es pot transmetre per vàries vies com ara a partir del contagi persona a persona per via fecal-oral o per aigua o aliments contaminats en origen. En aquest darrer cas els aliments que sovint s’associen a brots per Norovirus són les ostres, les cloïsses, l’enciam i altres hortalisses de consum cru i regades amb aigua no potable. Segons informa Salut en una nota, per la forma de transmissió i per la poca quantitat de partícules virals necessàries per causar malaltia, és fàcil que apareguin més malalts entre els convivents d’un cas, i provocar brots epidèmics en escoles o llars d’infants. Per això, avisen, són bàsiques les mesures de control i prevenció de nous casos, i que s’instaurin el més aviat possible.
En aquest sentit l’agència ja ha enviat recomanacions escrites als pares per la prevenció de la transmissió de la malaltia. Rentar-se les mans amb abundant aigua i sabó després de tocar malalts i superfícies brutes, d’utilitzar el lavabo, i abans de preparar o consumir aliments és una de les mesures de prevenció. També és recomanable que els alumnes o adults malalts no vagin a l’escola fins 48 hores des de l’últim episodi de diarrea (o vòmit, si és el cas).
En línies generals, la malaltia sol durar d’1 a 2 dies, però en alguns casos més. Els símptomes predominants són els vòmits i diarrea, i sovint també dolor abdominal, malestar, mal de cap i als ossos i febre. En alguns casos però poden causar gastroenteritis aguda.