Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és un article de eldiario.es
Malgrat no tenir suports explícits més enllà de les seves pròpies associacions i practicants, l’homeopatia tampoc és identificada clarament com una pràctica ineficaç per part d’algunes institucions i partits polítics, que sovint es mostren ambigus sobre aquesta qüestió. Aquesta situació d’indefinició ha portat a aquesta pseudoteràpia a ocupar un lloc de privilegi en la societat espanyola, ja que més de la meitat dels ciutadans creu erròniament que és eficaç.
El dimecres 26 d’abril, representants del Partit Popular al Congrés es van reunir amb membres de l’Assemblea Nacional d’Homeopatia, un lobby que representa a diferents col·lectius que intenten promoure aquesta pseudoteràpia. Malgrat la insistència d’aquest diari a conèixer els continguts de la reunió, la portaveu de sanitat del grup parlamentari popular, Teresa Angulo, es va negar a oferir informació al respecte i ha assegurat que el PP “no està per validar o no l’eficàcia d’una teràpia, sinó per escoltar”.
La posició del PP no és una novetat en l’arc parlamentari, on la majoria dels grups polítics tendeix a esquivar les preguntes sobre aquest tema i poques vegades expressen obertament la seva opinió sobre una pseudoteràpia l’eficàcia mai ha estat demostrada científicament.
Tan sols Esquerra Unida, que va aprovar una resolució de rebuig a l’homeopatia i les teràpies pseudocientífiques en la seva X Assemblea Federal l’any 2012 gràcies a una proposta presentada pel psicòleg Eparquio Delgado, i el grup parlamentari Podem han expressat de manera clara la seva postura.
“Ho hem manifestat moltes vegades i ho farem moltes més, en l’àmbit del que és públic només ha de cabre allò que passi per avaluacions rigoroses, vingui del marc d’on vingui”, explica a eldiario.es la portaveu de sanitat d’En Comú Podem, Marta Sibina, que ha sentenciat que “l’homeopatia no ha mostrat ser efectiva, de manera que dubtosament passaria cap filtre d’avaluació”.
Però aquesta situació d’indefinició no només afecta els partits polítics, sinó que també esquitxa institucions públiques de tot tipus. Entre elles destaquen Ràdio Televisió Espanyola. La programació ha estat criticada en diverses ocasions per promocionar pseudoteràpies, o el Ministeri de Sanitat, que inclou a la Societat Espanyola de Medicina Homeopàtica en el seu llistat de societats científiques, malgrat que un informe elaborat pel propi ministeri l’any 2011 assegura que “l’homeopatia no ha provat definitivament la seva eficàcia en cap indicació o situació clínica concreta”.
Manca de rigor dels col·legis professionals
Tampoc els col·legis mèdics es mostren rigorosos a l’hora de reconèixer la manca d’eficàcia de l’homeopatia. És en ells on els col·lectius que defensen el seu ús troben més espai per donar publicitat a les seves pràctiques. Alguns com els de Barcelona, Madrid o València, entre molts altres, segueixen mantenint seccions dedicades a aquesta pseudociència a petició de col·legiats que es dediquen professionalment a l’homeopatia.
Tot això malgrat que l’Organització Mèdica Col·legial (OMC), òrgan que representa a tots els Col·legis Oficials de Metges en l’àmbit estatal, es va posicionar en contra el 2013, a través d’un comunicat en què recordava que els professionals mèdics “estan obligats per les normes del Codi de Deontologia Mèdica a emprar preferentment procediments i prescriure fàrmacs on l’eficàcia s’hagi demostrat científicament”.
L’OMC també ha creat un Observatori contra les Pseudociències, Pseudoteràpies, Intrusisme i Sectes Sanitàries que s’encarrega de revisar aquelles suposades teràpies que estan “basades en criteris sense el suport de l’evidència disponible” i fins i tot ofereixen una llista de teràpies pseudocientífiques en la qual s’inclou l’homeopatia i que ha estat elaborada per l’Associació per a Protegir al Malalt de Teràpies pseudocientífiques.
Respecte a l’àmbit farmacèutic, són diversos els col·legis professionals que, igual que els metges, acullen cursos i seccions dedicades a la promoció de l’homeopatia. Des de eldiario.es s’ha intentat contactar en repetides ocasions amb el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics per a demanar la seva posició respecte a aquestes pràctiques, però no han atès la nostra petició.
Tot i així, cal destacar que tres de les principals societats farmacèutiques d’Espanya s’han posicionat clarament en contra que s’autoritzi com a medicament cap producte sense indicacions terapèutiques aprovades, en referència als productes homeopàtics, sobre els quals han demanat que els retiri la denominació de medicament.
Vincles amb la indústria homeopàtica
Però el fet que autoritats i institucions mirin sempre a una altra banda quan es parla d’un tema espinós com l’homeopatia, és una mica del que s’ha acabat aprofitant la indústria homeopàtica, que ha aconseguit una legislació a mesura que li permet vendre els seus productes en farmàcies sense haver de demostrar la seva eficàcia.
Moltes d’aquestes empreses patrocinen cursos i congressos suposadament científics en què es promou el consum dels seus productes, compren càtedres en universitats públiques espanyoles o donen suport a algunes de les societats d’homeopatia més importants d’Espanya.
Entre elles destaca la Societat Espanyola de Medicina Homeopàtica (SEMH). El president, Alberto Sacristán, és un dels portaveus de l’Assemblea Nacional d’Homeopatia, formada per representants de la Federació Espanyola de Metges Homeòpates, l’Associació Espanyola de Farmacèutics Homeòpates, la societat Hahnemaniana Matritense i l’Associació Espanyola de Metges integratius.
Segons la pàgina web d’aquesta societat, diverses empreses de la indústria homeopàtica, cosmètica o de suplements alimentaris estan vinculades a la SEMH, el compromís és el de “divulgar els aspectes positius de l’homeopatia a la població general”.
Entre elles destaquen companyies com Weleda SA i el grup Tergos, que facturen uns sis milions d’euros a l’any a Espanya, o la multinacional francesa Boiron, un gegant del sector que l’any passat va facturar més de 614 milions d’euros a escala mundial, segons dades de la mateixa companyia.
Encara que la major part del negoci d’aquesta empresa se centra a França, la filial espanyola de Boiron factura al voltant de 24 milions d’euros anuals, el que la situa en la cinquena posició del Rànquing d’Empreses del Sector Comerç al detall de productes farmacèutics en establiments especialitzats.
Un 22% en màrqueting i un 0,6% en I+D
Segons el balanç de comptes publicat per la pròpia empresa, Boiron inverteix en investigació i desenvolupament menys de quatre milions d’euros a l’any, fet que suposa tot just un 0,6% de la seva facturació total. No obstant això, les despeses en campanyes de màrqueting van superar l’any passat els 140 milions d’euros, un 22% del total facturat, fet que suposa un augment d’un 3,2% respecte a l’any anterior.
L’empresa atribueix part d’aquest augment a les campanyes de promoció realitzades a Rússia, país on la seva Acadèmia Nacional de Ciències acaba de publicar un informe en què asseguren que “l’homeopatia no és segura” i en què recomanen al Ministeri de Sanitat rus que prohibeixi als metges prescriure aquest tipus de productes i que no es permeti la seva dispensació en les institucions mèdiques estatals.
Aquest informe afirma que “l’homeopatia no és inofensiva”, ja que “els pacients gasten molts diners en medicaments que no funcionen i abandonen els tractaments amb eficàcia provada”, el que “pot conduir a resultats adversos, inclosa la mort del pacient”.