El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha donat aquest dijous la veu d’alarma contra les teràpies pseudocientífiques, principalment en els malalts amb càncer. En una roda de premsa en la qual han presentat un document amb recomanacions, el president del CCMC i del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha fet una clara advertència als seus membres col·legiats, recordant que han obert 5 expedients a metges per aplicar teràpies anomenades “alternatives”.
En el document presentat, elaborat conjuntament amb la Societat Catalano-Balear d’Oncologia i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, els col·legis recorden als metges les seves obligacions d’informar rigorosament sobre les teràpies alternatives -com l’homeopatia o l’acupuntura- sense evidència científica.
Les organitzacions professionals adverteixen que un incompliment dels deures legals i deontològics del metge a l’hora de traslladar al pacient informació suposa “una infracció molt greu que pot implicar la inhabilitació professional”. Així, recorden que dels cinc expedients oberts un d’ells es va tancar amb la inhabilitació del metge.
“La funció primordial dels Col·legis de Metges és vetllar per la defensa de l’exercici de la medicina adequat a les bones pràctiques”, asseguren en una nota de premsa. Per això, el document de posició traslladat als facultatius recorda l’especial vulnerabilitat del pacient de càncer, a l'”estar sotmès a un elevat patiment i incertesa”.
Informar el pacient dels riscos
Entre les recomanacions que llancen observen que l’obligació dels metges és informar el pacient “sobre els beneficis esperats dels tractaments que disposen de la millor evidència disponible”. Aquesta informació, enumeren, ha de ser “rigorosa, comprensible, mesura, prudent i esperançadora, sense crear, però, falses expectatives”.
Si bé el Consell recorda l’obligació de respectar drets del pacient, com el de no voler ser informat o el de rebutjar totalment o parcialment un tractament, alerten que aquestes situacions no poden ser pretextos perquè els facultatius acceptin “la mentida, l’engany o la confusió”. Per això, reclamen que abans que un pacient abandoni un tractament amb evidència científica sigui informat de les conseqüències previsibles que la seva decisió podria comportar.
Recorden així mateix que el metge “no pot utilitzar procediments ni prescriure medicaments amb els quals no estigui degudament familiaritzat i que no estiguin basats en l’evidència científica o en l’eficàcia clínica, encara que el pacient ho consenti o ho sol·liciti”. Tant és així que si el metge detecta que al pacient se li estan recomanant teràpies sense base científica ha de comunicar-ho al Col·legi.
Finalment subratllen que algunes teràpies complementàries poden suposar a vegades “una ajuda perquè els malalts puguin fer front a la malaltia”. Per això, “és desitjable que aquests procediments s’ofereixin integrats en el mateix equip d’oncologia o de cures pal·liatives que tracta al pacient. La seva suposada innocuïtat no justifica la indicació de qualsevol teràpia sense evidència científica o eficàcia clínica donant-li l’aparença de tractament validat”, adverteix la nota.