Els representants dels treballadors de l’Hospital de Granollers, del sindicat UGT, i la direcció han arribat a un acord que ha d’aturar la precarietat contractual que des de fa anys es dóna en aquest centre sanitari.
Vicens Barbancho responsable d’Organització de la UGT al Vallès Oriental explica que l’acord assolit vol pal·liar una situació de gran precarietat que es donava en el centre des de fa 12 anys. Els contractes tenien com a característica que es basaven en jornades parcials molt reduïdes; jornades sense planificar i amb ampliacions casuals. De fet la situació va arribar a un punt que els responsables laborals van denunciar aquesta precarietat a la inspecció de Treball. Va ser davant la possibilitat d’una intervenció que els responsables del centre hospitalari es van avenir a negociar i han arribat a l’acord que frena en gran part la situació que es donava.
El pacte afecta especialment a unes 500 persones d’una plantilla global de 1500 professionals. “Els col·lectius menys afectats eren els de facultatius i de l’àmbit de la neteja i els que més patien els problemes de precarietat eren els corresponents a infermeria”, afirma Barbancho.
L’acord, signat per la totalitat del Comitè d’Empresa després que una majoria de treballadors afectats es mostressin favorables en una consulta realitzada el 2 de gener passat, posa el focus de l’acció sindical al segment de professionals amb pitjors condicions contractuals. Seguint el calendari acordat i per rigorós ordre d’antiguitat, aquest any cadascun d’aquests professionals rebrà de la direcció una proposta de millora del seu contracte, que podrà acceptar o no segons la seva convinença.
“El que passava era que es van voler fer contractes estables i a canvi eren de poques hores i amb preeminença de la jornada no planificada i molt subjecta a ampliacions causals”, expliquen a UGT. Això feia que moltes professionals tinguessin un contracte, per exemple del 20% de la jornada, però amb una alta possibilitat d’ésser cridades a la feina de manera intempestiva i amb ampliacions d’horaris inesperades. Com a conseqüència de la situació molts professionals canviaven de lloc de treball quan rebien una oferta amb més continuïtat.
L’Hospital de Granollers forma part de la xarxa d’establiments que tenen concert amb la Generalitat. Es tracta d’una fundació privada que presideix l’alcalde de la ciutat, Josep Majoral, del PSC, i que té com as vicepresident el mossèn de la parròquia de Sant Esteve.
L’acord que intenta posar fi al conflicte, implica passar d’un model de “corretorns” amb només un 20% de la jornada fixada en calendari a un altre model que assegura un mínim d’un 53% de la jornada planificada, cosa que implica necessàriament fer menys contractes, però de major qualitat. El pacte permet també fer una transició progressiva que asseguri que cap professional empitjorarà la seva actual situació contractual, diu la UGT.
A més, existeix el compromís que els contractes que superin el 65% i inclouen jornada no planificada passaran a fer jornada completa (100%), amb un mínim del 53% de planificació i el compromís de la direcció d’anar fixant la jornada progressivament, fins a arribar a extingir la jornada no planificada dels contractes i no fer-ne cap amb menys de 880 hores planificades. L’acord, que s’ha signat el 8 de gener, obligarà la Direcció a fer un major esforç de planificació.
Per a la UGT l’acord implica també posar en marxa una comissió paritària que vetllarà pel compliment dels compromisos, per la qual cosa es reunirà trimestralment.