El passat 8 de març tancàvem la sèrie les Violències dels sistemes sanitaris envers les dones. Una sèrie que ha constat de set articles d’opinió on les autores, vuit dones que són professionals sanitàries o treballen en temes relacionats amb la salut de les dones, han ajuntat les seves veus per reflexionar de manera coral sobre la violència simbòlica i real que exerceix el sistema sanitari envers les dones, tant en la seva qualitat d’usuàries del sistema com de dones professionals.
Va obrir la sèrie Cesca Zapater parlant sobre Els excessos i el proteccionisme del sistema sanitari cap a les dones. Després, setmana a setmana, Mª José Fernández de Sanmamed ha parlat de les Iniquitats en l’atenció sanitària a les dones malaltes, Marta Busquets ho ha fet sobre la Violència obstètrica envers les dones, i Clara Ariza sobre la violència simbòlica a En posició ginecològica, de l’estructura a l’experiència. Tres autores, Mª José Fernández, Elena Serrano i Cesca Zapater han parlat de les violències rebudes per les dones que treballen a la sanitat a Violències en mirall, dues veus de dones professionals i ha tancat la sèrie Aurora Rovira amb La ciència i la pràctica mèdica, un reflex de la societat patriarcal.
Elles mateixes són qui han definit el conjunt dels articles com “un recorregut bastant complet pels diferents vessants de les violències dels sistemes sanitaris que des de la inconsciència i la violència simbòlica ens travessa a totes, també a les dones professionals”. Després d’haver fet un repàs a la realitat del sistema sanitari, ara les autores i aquest Diari volem preguntar-nos si es pot revertir aquesta situació i introduir valors i conductes feministes a la construcció de la ciència i a la pràctica assistencial.
Una de les entitats col·laboradores a l’acte, el Fòrum Català d’Atenció Primària, es preguntaven en un article informant d’aquest acte el següent: “com fer que els sistemes sanitaris es transformin en sistemes igualitaris, respectuosos amb la diversitat, harmoniosos i pacífics i donin una importància fonamental a la persona, al vincle i a la relació de cura?”. Davant d’això, continuaven afirmant que “falten peces en aquest puzzle i un llarg camí per recórrer i teoritzar per saber per on anar”.
Això és el que busquem amb el debat que celebrarem aquest dimecres a l’espai Francesca Bonnemaison (carrer Sant Pere Més Baix, 7) a les 19h. Durant el debat comptarem amb la presència de totes les autores de la sèrie i amb les intervencions de:
- Maria José Fernández de Sanmamed – Metgessa d’Atenció Primària i membre de FoCAP
- Marta Busquets Gallego – Advocada especialista en salut, drets sexuals i reproductius i gènere i presidenta de Dona Llum
- Serena Brigidi – Antropòloga mèdica i de salut global i professora a la Universitat de Vic
- Margarita López Carrillo – Documentalista de salut i membre de Xarxa de Dones per la Salut
- Gemma Tarafa – Comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona
Per tenir més informació, aquí podeu consultar l’esdeveniment.