El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya engegarà a principis de 2019 una comissió de professionals per controlar la difusió de teràpies pseudocientífiques a congressos i pàgines web. La seva creació arribarà gairebé un any després del previst, ja que s’esperava la seva primera reunió pel març passat, tal com va explicar eldiario.es. Salut ha atribuït aquest retard a l’aplicació del 155, encara que quan es va anunciar ja estava en vigor l’article.
Segons ha anunciat la secretària general de Salut, Laura Pelay, que exerceix les funcions de la consellera mentre Alba Vergés mentre està de baixa maternal, la previsió del departament és signar al gener l’ordre de constitució d’aquesta comissió assessora. “Tots els procediments administratius estan preparats per poder arrencar a principis de l’any que ve”, ha manifestat.
L’organisme l’integraran, a part del Departament de Salut, representants de col·legis professionals com el de Metges, el d’Infermeres i Infermers, el de Farmacèutics i el de Dietistes. També agencies com la de Consum o la de Qualitat i Avaluació Sanitària, l’Institut Català d’Oncologia o el Consell Audiovisual de Catalunya. La comesa de la comissió serà supervisar la difusió de teràpies alternatives no testades i sense rigor científic en congressos, pàgines web, mitjans de comunicació o altres plataformes.
Si detecten mala praxi professional o informacions que atempten contra la salut pública, perquè generen confusió o desconfiança en els pacients cap als tractaments mèdics, ho podran traslladar a la Fiscalia, al mateix Departament de Salut –que pot obrir expedients sancionadors–, o al Col·legi de Metges de Barcelona, que investiga les pràctiques fraudulentes entre els professionals. Des de 2014, aquests últims han obert 19 expedients contra metges relacionats amb pseudoteràpies, dels quals dos han acabat en inhabilitacions.
La iniciativa de crear aquesta comissió es remunta a la revolada generada el passat mes de febrer per la celebració a Barcelona del congrés ‘Un món sense càncer’. Davant 700 assistents es van promocionar teràpies sense validesa científica i es van desacreditar els tractaments validats per combatre aquesta malaltia. Txumari Alfaro, el conegut divulgador de remeis naturals, va arribar a recomanar a una pacient que no fes res per avançar en la curació del seu càncer.
Metges i associacions de pacients fa anys que reclamen més contundència per part de les Administracions per censurar aquests missatges. Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, ha qualificat d'”estafa” moral i econòmica la promoció d’aquestes teràpies, que “utilitzen la vulnerabilitat dels pacients que s’enfronten a diagnòstics plens d’incertesa”.
Demanen la retirada de 14 vídeos de Youtube
La Generalitat ha posat data a la creació de la comissió durant la presentació d’un estudi del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre la presència d’informació falsa sobre el càncer el Youtube i altres plataformes digitals. L’ens que regula la comunicació audiovisual ha analitzat 50 dels vídeos més vists que apareixen si es busca “cura càncer” a Youtube i ha reportat 14 d’ells.
Entre les publicacions amb informació falsa o pseudocientífica, el CAC ha trobat sobretot remeis sense fonament i crítiques a tractaments com la quimioteràpia. Un d’ells, per exemple, presenta el suc de remolatxa com un remei que ha guarit en 48 hores a més de 40.000 persones. Com a aquest, la major part dels denunciats tenen milions de visites.