Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El CAP Raval Nord està ubicat en un edifici històric catalogat, que actualment no compleix els mínims necessaris per a donar una atenció digna a les veïnes ni és digne per les seves treballadores. Al CAP es presta atenció a una població amb una càrrega de malaltia lligada a condicionants socials de la salut molt superior a altres barris de Barcelona i una esperança de vida retallada per aquest motiu. Per a la gent del Raval, l’atenció que reben al CAP és fonamental perquè és l’únic lloc on poden rebre una atenció sanitària de qualitat, propera, longitudinal i integral.
Fa anys que les treballadores del CAP denuncien les mancances d’aquest espai: problemes de salubritat, impossibilitat d’accés amb cadira de rodes o per les lliteres dels Serveis d’Emergències Mèdiques, incapacitat per garantir la intimitat i la confidencialitat de les visites…, i demanen un centre adequat perquè les persones puguin rebre l’atenció necessària i que permeti als professionals treballar en condicions de seguretat i comoditat per poder cuidar la població. Cal recordar que l’entorn en què es rep l’atenció influencia en els resultats de la mateixa, alhora que condiciona la qualitat de vida laboral de qui hi treballa.
Ja el 2006 es va copsar que l’antic hospital de tractament de la tuberculosi projectat per l’arquitecte Josep Lluís Sert patia greus deficiències i es van començar a estudiar diferents opcions. Vist que la reforma i ampliació de l’edifici no eren possibles a causa dels requeriments específics d’un centre sanitari, en aquests anys s’han barallat diferents emplaçaments alternatius. Fa uns mesos el CatSalut va concloure que l’únic espai que reunia els requisits necessaris per fer-hi el CAP que el Raval Nord necessita, és la capella de la Misericòrdia, titularitat de l’Ajuntament de Barcelona, i cedida fa cinc anys al MACBA amb l’objectiu que pogués ampliar l’espai d’exposició. Aquesta cessió gratuïta té una clàusula que permet trencar el conveni per causa major, fet que ara ha portat l’Ajuntament a reclamar la capella de la Misericòrdia per fer efectiu el mandat del CatSalut, canviar-ne l’ús i fer-hi el nou CAP. La revocació del conveni requereix aprovació en ple municipal.
Aquestes últimes setmanes s’ha escenificat la divergència de criteris entre el Departament de Salut i l’Ajuntament per un costat i el Departament de Cultura per un altre, que ha volgut plantejar el fals dilema entre dos mons, salut i cultura, que en condicions normals podrien tenir objectius compartits: dignificar i humanitzar la vida de la gent que viu al Raval. A més, s’han proposat ja altres ubicacions annexes al MACBA com solucions alternatives a la seva ampliació.
Però la qüestió és que el CAP Raval Nord no té cap més alternativa que la capella de la Misericòrdia per poder-hi fer l’equipament de salut que el barri necessita. L’atenció primària només pot ser propera, oberta a la comunitat i accessible, tant físicament com per la disponibilitat de l’atenció professional en un temps raonable i adequat al problema de salut de la persona. Sense proximitat i accessibilitat, no és atenció primària, com no ho és si no hi ha longitudinalitat, integralitat i coordinació amb altres actors de la comunitat i altres nivells assistencials.
La visibilitat pública d’aquesta reivindicació justa i necessària ja té dues conseqüències positives. En primer lloc, el front comú entre professionals i població per aconseguir un benefici per a tothom, que ha enfortit els lligams i la identificació de la gent amb el seu CAP. En segon lloc, la consciència de cada cop més persones que l’atenció primària és una font d’equitat, de justícia social i de garantia del dret a la salut, a més de ser la pedra angular perquè el sistema sanitari funcioni i sigui sostenible.
Per tot això, el FoCAP està amb el CAP Raval Nord #CAPalaMisericòrdia i dóna suport a treballadores i veïnat que, units en la Plataforma CAP Raval Nord Digne, han elaborat un Manifest que fins ara ha recollit més de 5.000 signatures de suport. Adhereix-t’hi!
No hi ha comentaris
Podria hacerse el nuevo CAP en el lugar de la EScola Castella en la Pl Castella Y poner la escola Casella en donde esta actualmente el CAP en el antiguo dispensario antituberculoso.
Intercambio entre dos espacios publicos, gana espacio la escola, mejora sus condiciones y espacio para los niños y el Cap se hace de nueva planta en la Pl Castella