El Defensor del Poble ha començat a interessar-se per la situació que travessen moltes de les clíniques que practiquen avortaments a Espanya, que setmanalment veuen com grups d’ultracatòlics se situen a les portes i increpen a les dones que entren. La fustigació i l’assetjament ha arribat a les mans de l’organisme a través de diverses organitzacions que es van reunir amb alguns dels seus integrants el mes de gener passat. Després, el Defensor del Poble els va sol·licitar un informe sobre l’estat de la qüestió que ja està estudiant i, aquesta mateixa setmana, ha demanat una ampliació d’informació, segons confirmen fonts del mateix a eldiario.es.
Tot i que encara no s’ha obert un expedient de recerca oficial, alguna cosa que dependrà del curs de les perquisicions, l’actuació del defensor podria derivar en una proposta de modificació normativa o una trucada d’atenció a l’Administració Pública, entre altres possibilitats. “Les dones que acudeixen a interrompre voluntàriament el seu embaràs estan veient vulnerats els seus drets fonamentals davant la mirada passiva de les institucions públiques”, explica José Antonio Bosh, assessor jurídic de l’Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs (ACAI).
Aquest és un dels fronts oberts que tenen les clíniques des que el Govern socialista aprovés en 2010 la Llei de l’Avortament que va establir el sistema de terminis i va derogar el de supòsits i va instaurar l’avortament lliure fins a la setmana 14 de gestació. En aquest sentit, l’informe que han lliurat al Defensor del Poble fa un resum de la situació actual, caracteritzada per la presència de grups ultracatòlics que aborden a les dones amb fotografies, fetus de joguina i proclames contra l’avortament abans que entrin a la clínica. L’objectiu és que facin marxa enrere en la seva decisió.
Encara que “les accions, la ubicació i el grau de pressió varia geogràficament”, assumeix l’estudi, des d’ACAI han identificat diversos focus en els quals la fustigació és més intensa i recurrent, entre ells, Madrid, Màlaga, Albacete, Córdoba i Algesires (Cadis). En aquests llocs, les accions s’empitjoren en determinades dates assenyalades com cada 28 de desembre, el Dia dels Sants Innocents. Dimecres passat van començar els anomenats 40 dies per la vida, una campanya internacional que se celebra coincidint amb la quaresma, és a dir, els 40 dies anteriors a Dijous Sant.
La bateria d’accions sol centrar-se en “el bloqueig dels accessos a les clíniques, consignes, crits i amenaces a les dones i acompanyants i a les i els professionals de les clíniques” a més d’intents de dissuasió individual a les dones que avortaran. Una cosa que fan “parant-les i abordant-les parlant amb elles en un intent de canviar la seva decisió, mostrant diversa propaganda antiavortament arribant fins i tot a perseguir-les fins que es fiquen en els seus vehicles o transport públic”, especifica l’informe. Aquest tipus d’actuació, “aparentment de to menor i sense agressivitat manifesta”, prossegueix, “exerceix un efecte potser més nociu”. D’altra banda, de tant en tant apareixen pintades en el sòl i façana d’algunes clíniques amb frases com “avortament assassinat” o “maten nens. Assassins”.
Una resposta conjunta
Per a enfrontar-se a la “recrudescència de les accions del moviment anti-elecció” i “de les accions intimidatòries contra els/as professionals que faciliten la prestació de l’avortament”, unes 59 entitats, entre elles ACAI, l’Associació de Dones Juristes Themis, o la Federació de Planificació Familiar Estatal (FPFE), s’han unit per a coordinar la resposta. En aquest moment, i encara que el seu enfocament és general, s’estan centrant en l’assetjament que sofreixen les dones que acudeixen a les clíniques i amb aquesta intenció es van dirigir al Defensor del Poble i a la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, amb qui es van reunir la setmana passada.
“Es requereix que sigui la dona individualment la que denunciï i això és molt difícil. Les denúncies són pràcticament inexistents”, explica Gema González Díaz, directora executiva de la FPFE, que posa l’accent que la difícil situació que ja per si mateix travessen aquestes dones s’uneix al fet que la majoria l’única cosa que desitja en aquest moment és seguir amb la seva vida. “Els poders públics haurien de regular la situació en comptes d’empènyer a les víctimes a iniciar un periple judicial per si mateixes”.
Abans d’acudir al Defensor del Poble han estat diverses les interaccions que ACAI ha mantingut amb diverses administracions públiques per a denunciar la situació: reunions amb Conselleries de Salut de diferents comunitats autònomes, amb subdelegats del Govern i amb diversos regidors, a més del requeriment en moltes ocasions de la Policia Local o Nacional. El resultat, explica Bosch, és que “res ha canviat” i “els fonamentalistes continuen coaccionant, assetjant i insultant a les usuàries” d’una prestació recollida en la llei i, en una immensa majoria dels casos, derivades per la sanitat pública als centres.
ACAI va intentar llançar llum sobre aquesta situació el mes de setembre passat, quan coincidint amb el Dia en defensa dels Drets Sexuals i Reproductius va fer pública una recerca pionera basada en 300 entrevistes a dones que van acudir a avortar i van ser abordades pels manifestants ultres. A la pregunta de si s’han sentit assetjades i amenaçades, un 89% i un 66%, respectivament, respon afirmativament, i la gran majoria, un 73%, es va sentir “molt molesta”.”Avortar no és fàcil, però per a mi el pitjor ha estat l’assetjament (…) He volgut plorar i anar-me’n a casa meva”, explicava una d’elles. “M’han fet sentir com una assassina, m’han dit que aniria a l’infern, que estava matant al meu fill (el nen venia malament), horrible, no sé si això és legal”, deia una altra de les entrevistades.