De l’assemblea sorgida el 15M i de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Vila de Gràcia han sortit diversos projectes comuns durant els darrers anys. Un d’ells va ser el Grup de Salut de la Vila de Gràcia, impulsat per diverses persones interessades a tractar la salut des de la comunitat i a partir del treball comunitari.
Com aquesta és la seva base i un dels objectius és fer comunitat, sovint realitzen activitats per al barri. Demà és un d’aquests dies. Des de les 9.30h es trobaran a l’Espai Jove de la Fontana en una Jornada anomenada “Desmedicalització i bones pràctiques per la salut”. A banda del grup de salut, de la creació de la jornada també han format part les farmacèutiques comunitàries i altres agents del barri com ara l’Ajuntament. La Maria José Fernández de Sanmamed, una de les membres del grup, ens explica que la idea és treballar el tema de la medicalització apropant-lo a la intervenció comunitària. Un dels objectius de la jornada és “donar impuls i caminar cap a la creació de consells de salut a cadascun dels CAP que té el districte”.
Així, la jornada es construirà a partir de dues taules i una dinàmica per grups. Després d’una introducció a càrrec d’Àngels Tomás, consellera de salut del Districte de Gràcia, la taula La medicalització de la vida comptarà amb ponents de luxe. Francesca Zapater, metgessa de família i membre del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) parlarà sobre la salut com a negoci. Aina Perelló, metgessa de família i membre del grup de Seguretat del Pacient de Semfyc parlarà sobre el sobrediagnòstic i el sobretractament. Finalment, l’últim ponent de la taula serà Joan-Ramon Laporte, professors emèrit de terapèutica i farmacologia clínica, que es preguntarà si prenem massa medicaments. Resposta que ha contestat ja en infinites ocasions. Una d’elles, per aquest diari a través d’una entrevista on va afirmar que “un 50% dels medicaments prescrits en el sistema de salut són innecessaris i, en alguns casos, més perjudicials que beneficiosos”. Qui moderarà aquesta tertúlia amb posterior debat serà Lluis Espinosa del Consorci Sanitari de Barcelona.
La segona taula, amb el nom La salut també a les nostres mans, estarà en mans d’Azucena Carranzo de l’EBA Vallcarca (Entitat Base Associativa). Cristina Sánchez i Maria Concepció Veciana, de Farmacèutiques Comunitàries, ens parlaran sobre Productes ‘miracle’. Mireia Moret, metgessa al CAP Pare Claret contestarà la pregunta Més proves, més salut? I, finalment, la Maite Fabregat, l’Eduardo González i la Mercè Julià del CAP Vila de Gràcia-Cibeles, parlaran sobre Accions saludables.
Que les taules comptin amb treballadors dels CAP del barri i també amb eines institucionals com serien el Consorci o la consellera de salut del Districte és per tota la feina prèvia que ha fet el Grup de Salut. I és que aquest forma part del Consell de Salut on, segons la consellera de salut del districte, Àngels Tomás, “treuen diferents temes com ara parlar sobre la qualitat de l’aire quan no molta gent en parlava”. Sobre la jornada de demà, Tomás es remunta a la primavera passada, que és quan el grup de salut va suggerir tractar el tema al consell de salut. Troba molt encertat treballar amb agents del barri sobre aquest tema i celebra que es vulgui començar a crear comissions de governança als CAP de Gràcia. “La idea de la governança parteix a partir d’unes recomanacions de funcionament del Consorci però cada CAP té la seva dinàmica pròpia i costa buscar persones usuàries interessades a formar part dels grups. Vam pensar que aquesta jornada pot servir perquè les persones que hi assisteixen puguin conèixer la idea, comencin a treballar en aquests espais”, ens explica Tomás. Agraeix des de l’Ajuntament la feina feta pel grup de salut i creu que es va per un bon camí. “Si arribem a crear aquests grups, aquests després haurien de reportar allò que fan al Consell de Salut perquè tot el Districte vegi els punts forts o dèbils de cada CAP i d’aquí es puguin agafar bones pràctiques”, tanca Tomás.