El Departament de Salut ha comunicat l’inici del primer assaig clínic que es farà a Catalunya per tractar el coronavirus SARS-CoV-2. Es tracta d’un assaig que té com a objectiu aturar la transmissió del virus més enllà de trobar la curació. Per tant, l’assaig vol fer que les persones infectades redueixin el seu poder d’infectibilitat tant en durada – ara poden infectar durant 14 dies – com d’extensió – ara una persona està infectant a 3 o, mostrat d’una altra manera, infecta entre al 5 o el 15% del seu entorn més directe.
La consellera de Salut Alba Vergés ha explicat que Catalunya es prepara per fer front a un augment de casos important que es donarà en els propers dies i setmanes. També que, més enllà de la feina assistencial continua, els centres de recerca amb tots els seus investigadors treballen per trobar respostes i solucions al que planteja el coronavirus.
La consellera ha especificat que “la prevenció continua sent l’eina per excel·lència que tenim” i que “la vessant més xocant per la nostra societat ha estat aquesta de queda’t a casa per evitar la transmissió”. Ara, però “hem de poder veure resultats”. Han demanat aleshores “la màxima col·laboració a les persones que siguin contactades per aquest assaig”.
Les conclusions permetran prendre decisions a nivell assistencial. Així, per reduir el contagi cal fer tres coses: reduir el nombre de contactes, “i per això és imprescindible quedar-se a casa”; reduir l’eficàcia del contagi i per això “és imprescindible seguir els consells d’higiene, de distància o quan es tus fer-ho amb l’avantbraç”; i, per últim, reduir la durada de la infectibilitat.
En reduir aquesta càrrega viral és on l’assaig clínic pot ajudar moltíssim. Així, l’assaig s’iniciarà en dues zones concretes. Dues zones on hi ha una acumulació de casos: la Conca d’Òdena i a la zona de l’àrea metropolitana nord.
El metge investigador Oriol Mitjà, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, ha explicat durant la roda de premsa en què consistirà l’assaig.
Mitjà ha explicat que és un virus molt transmissible però que hi ha fàrmacs que poden reduir aquesta infecció. L’objectiu és doncs parar les cadenes de transmissió però per això cal “tenir resultats d’aquest estudi d’una forma ràpida” per “en 21 dies començar a aplicar la mesura de la intervenció”.
Per ara, les proves es volen fer amb un medicament que s’havia utilitzat per tractar el VIH i que ´ñes inhibidor de la proteasa anomenat Danuravir. Aquest fàrmac serviria per reduir el nombre de dies que la persona amb coronavirus és infecciosa. A més, també es tractaran els contactes de la persona positiva. Això es realitzarà amb hidroxicloriquina, un fàrmac que s’usava per tractar la malària però que també s’ha usat per malalties com el lupus o l’artritis, com ha explicat Oriol Mitjà.
Durant la roda de premsa també ha intervingut César Velasc, director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) del Departament de Salut. “L’objectiu és aturar la propagació com a mesura complementària a l’aïllament domiciliari”, ja que “cal donar resposta a la pandèmia i veure què farem a curt i llarg termini. Més enllà de les mesures que estem aplicant ara mateix i més enllà de les hipòtesis, esperem tenir respostes”, ha dit Velasc.
Així, també ha afegit que l’estudi té una visió poblacional per aturar la transmissió i no una visió de curació. Aquesta metodologia, “complexa i avançada”, ja s’ha fet servir abans amb estudis com el de la vacuna de l’Ebola.