Els presidents dels Col·legis de Metges de les quatre províncies han signat una carta conjunta on demanen que la prorròga que es realitzi als Metges Interns Residents sigui com a adjunts i no els perjudiqui.
Així, en el marc de les mesures excepcionals conseqüència de la COVID-19 i la necessitat de metges per prestar serveis assistencials per atendre a la població, afirmen que “és convenient i necessari disposar de tots els recursos humans possibles i és per això que creiem convenient que qualsevol norma o decisió que afecti als professionals sanitaris no els ocasioni perjudicis”.
La reclamació ve després que s’aprovés l’article segon de l’Ordre SND/232/2020 de 15 de març pel qual s’establia la pròrroga de la contractació dels residents d’últim any de formació en diverses especialitats: Geriatria, Medicina del Treball, Medicina Familiar i Comunitària, Medicina Intensiva, Medicina Interna, Medicina Preventiva i Salut Pública, Pneumologia, Pediatria i les seves Àrees Específiques, Radiodiagnòstic, Microbiologia i Parasitologia, Infermeria del Treball, Infermeria Familiar i Comunitària, Infermeria
Geriàtrica i Infermería Pediàtrica.
Per totes les persones afectades han demanat “la modificació o aclariment de l’esmentat article en el sentit que els metges que finalitzin la formació especialitzada continuïn vinculats automàticament al centre amb el contracte d’adjunt o equivalent que correspongui a cada institució o centre”. També sol·liciten a l’Administració Sanitària de Catalunya i a tots els centres sanitaris, tant com de titularitat pública com privada, on es desenvolupa la formació especialitzada (MIR), que qualsevol contractació dels metges que finalitzen el MIR es faci en la modalitat de contractació d’ADJUNT o equivalent d’acord amb el marc laboral de cadascuna de les institucions on desenvolupin la seva activitat els metges i metgesses.
Alhora, des dels quatre Col·legis de Metges de Catalunya es posen a disposició d’aquests companys i companyes per fer-se ressò de qualsevol pròrroga de contractació que no compleixi la proposta esmentada, i utilitzarà tots els recursos disponibles per tractar de fer-la efectiva. Per últim, reclamen a les administracions central i autonòmica “la necessitat d’articular que tots els recursos econòmics promesos per les diferents administracions per fer front a la crisi de la COVID-19 arribin el més ràpid possible als centres sanitaris per dotar i millorar la contractació dels professionals i per tal d’habilitar recursos prioritàriament per a la protecció dels professionals sanitaris, la compra de reactius per a la determinació de proves del virus i la inversió en equipaments mèdics relacionats amb la patologia prevalent”.
Per la seva banda, en la roda de premsa ja habitual del migdia, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que, gràcies a aquesta mesura per a nous graduats, hi ha 400 nous metges i metgesses que participaran a augmentar el sistema sanitari. Dins aquest gruix de sanitaris també es compta amb metges i metgesses jubilades. L’Institut Català de la Salut té comptabilitzades 1200 jubilacions en els darrers dos anys.
Sobre els nous MIR, Vergés ha explicat que “aquells que van fer el MIR al gener i que encara no tenien plaça, la tindran quan s’engeguin els terminis”. “Els altres són estudiants que ens poden ajudar en moltes tasques, no són encara especialistes però tenen un coneixement que aportarà molt”, ha afegit.
Pel que fa a la gestió dels centres, la consellera ha afirmat que l’ús de la privada està totalment operatiu: “Ja no distingim entre privada i pública. La privada no entra en joc quan la pública està plena, sinó que la derivació es dona sense distinció”.