Es compleix una setmana des que la Generalitat va ordenar el confinament d’Igualada per un brot descontrolat de coronavirus amb epicentre al seu hospital. L’epidèmia està posant al límit la capacitat d’aquest centre, segons relata el director assistencial del Consorci Sanitari d’Igualada (de què depèn aquest centre), Joan Miquel Carbonell. Encara no s’ha arribat al col·lapse de les UCI, un escenari que a Madrid sí que s’està vorejant. A Igualada hi ha llits i aparells de respiració assistida però el problema més greu és que no els poden usar tots perquè no tenen prou personal: el 35% de la plantilla està a casa, malalta de coronavirus o confinada, i això és el que en aquests moments més preocupa Carbonell.
A la zona confinada s’han registrat fins a la data 207 positius de coronavirus, dels quals 24 han mort. Un total de 91 infectats, gairebé la meitat, són sanitaris.
Es compleix una setmana des que es va decretar el confinament d’Igualada per un brot descontrolat que afectava l’hospital. Quina és la situació ara mateix al centre?
L’hospital està treballant a mig gas, parcialment, per la manca de personal. Hem tancat consultes externes i mantenim només l’activitat quirúrgica urgent i l’oncològica, com la resta de centres de país, però amb la diferència que nosaltres tenim tancades una part de les plantes d’hospitalització i reduïda la capacitat de l’UCI perquè ens falten professionals. Tenim a casa a gairebé 300 treballadors confinats o malalts d’una plantilla de 850 [el 35%]. Això ens està destrossant absolutament.
A què unitats està perjudicant més la manca de personal? ¿Es veu ressentida també la capacitat de les UCI per això?
Intentem que afecti només a les zones en què ens ho podem permetre, la qual és més factible de desprogramar més enllà de l’hospital de dia oncològic o l’hemodiàlisi, que segueix funcionant, o el servei d’Urgències, que està amb una càrrega molt important. La dificultat és que no podem tenir tots els llits oberts. A l’UCI hi ha 10, però només podem tenir 8 en marxa per aquest motiu. El pla de contingència preveu ampliar l’UCI fins a arribar a 16 llits, però ens falta personal. No tenim infermeria suficient ni tan sols per a les actuals.
L’alcalde va fer una crida perquè els enviessin més professionals, també per reclutar voluntaris, però d’aquests últims han arribat només vuit. Per què?
Ara ja són deu metges i sis o set infermers, alguns jubilats, altres gent jove. Tenim habilitat un correu electrònic per a qui vulgui. Des de l’Hospital de Bellvitge ens van enviar un adjunt de la plantilla. A del principi, al veure que anàvem a ser l’hospital més colpejat pel coronavirus, hi va haver cert moviment cap aquí, però ara tothom, des de Barcelona fins a Vilafranca, comença a tenir una saturació important que li impedeix prescindir de personal.
Quina és la situació actual de l’UCI?
Tenim material i respiradors per obrir els 16 llits. Hem arribat al límit de capacitat pel que fa a professionals però encara no en material. Els nostres esforços van centrats a trobar persones amb experiència per treballar-hi. Dur a aquests malalts és complex.
L’hi pregunto perquè a Madrid donen per fet que aquestes unitats col·lapsaran, que aviat ja no hi haurà aparells de ventilació mecànica per a tothom. Serà així a Igualada?
Ho serà. Encara que obrim els 16 llits probablement seran insuficients. És molt dur quan els intensivistes treballen en aquests escenaris. Per ara algun crític que no cabia a l’UCI ho hem enviat a hospitals de Vic i Barcelona. Sobre això, haurem d’esperar moviments del Departament de Salut, potser el d’habilitar una macroUCI a Barcelona. Però per ara nosaltres estem preocupats pel que passa dins de l’hospital, no fora.
Van demanar que s’habilités una residència privada propera a l’hospital per tenir més capacitat. S’ha fet ja?
S’han fet els primers contactes. Aquest dijous veurem com d’avançat està, perquè no sé en quina situació està la residència.
Falten equips de protecció individual per als seus sanitaris, com passa en molts altres centres de salut?
Tenim el que necessitem dia a dia. Màscares, bates, ulleres, guants… Però anem dia a dia per cobrir necessitats.
L’alcalde va denunciar la paralització de 4.000 mascaretes per part de Ministeri de Sanitat dirigides a l’hospital. Va ser així?
No tinc informació sobre les coses de fora. Sé que l’àrea de logística estava negociant i que aquest dissabte rebrem una entrada important de màscares. Però no sé si té a veure amb això.
Creu que té sentit mantenir el tancament d’Igualada quan el confinament s’aplica a bona part del territori?
No tinc criteri per dir què convé o què no. Dit això, totes les mesures que vagin en la línia del distanciament, de no estar a menys d’un metre els uns dels altres i de tossir al colze, són bones.
Com estan els dos sanitaris ingressats a l’UCI?
Es mantenen crítics. No han empitjorat, la qual cosa suposa una millora relativa. La pneumònia bilateral és àmplia i els pulmons estan molt afectats, però l’esperança és que vagi bé.