El cas d’Igualada preocupava especialment als responsables de Salut de Catalunya. Per què a Igualada i com? Des que es va declarar el clúster, quatre epidemiòlegs i cinc administratius han estat treballant fins a 12 i 13 hores diàries per seguir la cadena de transmissió i entendre la magnitud de l’impacte de la infecció.
El recorregut ha portat fins a un nucli familiar de 5 persones infectats i el fet que, el 28 de febrer, un d’ells assistís a un dinar de més de 80 persones. Entre els assistents, es trobaven en la seva majoria tot de treballadors de l’Hospital d’Igualada. Així, el clúster que es va declarar el 9 de març és conseqüència directa del contacte entre la persona infectada amb un número elevat de professionals de l’Hospital.
Aquests, sense saber-ho van seguir amb el seu dia a dia. Així, com ha especificat la consellera de Salut, Alba Vergés, no és que l’Hospital no hagi aplicat els protocols ni que hagi actuat d’una manera diferent a altres centres sinó que hi havia un número molt més elevat de vectors de transmissió dins l’Hospital.
L’origen del cas índex, de la persona infectada que va assistir al dinar, segons ha explicat el doctor Guix, responsable de Salut Pública de Catalunya, no es sap per ara però arribar fins al dinar ha ajudat a entendre com el virus es va introduir d’una manera tan virulenta a l’Hospital de Igualada.
En qüestions epidemiològiques, s’han de tenir tres factors a tenir en compte: la població susceptible, la població infectada i la població resistint. En el cas del COVID-19, ens trobem davant d’un virus absolutament nou que just fa dos mesos i escaig que s’ha descobert. Aquest fet, per Guix, vol dir que “no ha tingut contacte amb la major part de la població” i, per tant, “la major part de la població és qui és susceptible pequè encara no ha tingut l’ocasió de passar la infecció”.
La importància de seguir la seqüència epidemiològica era gegant per poder entendre que existia un grup d’infecció dins l’hospital i un altre grup d’infecció comunitària. També per poder decidir les accions a seguir.
Suport des de l’Hospital de Bellvitge
Marta Chandre, subdirectora del Servei Català de la Salut, ha explicat que l’Hospital d’Igualada ja no es troba en la situació de la setmana passada i que està començant a recuperar-se en quant a personal i recursos.
També ha explicat que durant aquest temps ha estat l’Hospital de Bellvitge l’encarregat de donar un suport continu i adaptat a les diferents necessitats de l’Hospital d’Igualada. Això seguirà sent així i dependrà del ritme que es vagin recuperant els professionals que ara tenen a domicili. Entre les mesures, s’està realitzant un acompanyament telemàtic amb els diferents caps de servei, es continuaran redireccionant tots els circuits que calguin per mantenir l’assistència dels ciutadans de la Conca i, fins i tot, si cal, hi haurà professionals de l’Hospital de Bellvitge que es desplaçaran al d’Igualada.
Serà necessari seguir aquests pasos perquè, segons la consellera, durant els pròxims dies encara seguiran augmentant els casos a Igualada.